pondělí 29. září 2014

Přírodní kosmetika: Zkrásněte přirozeně

Ženy už v touze po oslnivém vzhledu vyzkoušely ledacos. Řekyně a Římanky si dopřávaly koupele s přídavkem krokodýlího trusu, evropské šlechtičny si pokožku bělily i jedovatým olovem a Japonky zase nedaly dopustit na zuby začerněné zapáchající směsí drceného železa a bylin.

 Pokud jste si zrovna oddechla, že dnes naštěstí nabízí kvalitní kosmetiku drogerie na každém druhém rohu, možná budete překvapená. Zmíněné olovo na vás může číhat třeba v očních stínech. Antiperspiranty s obsahem hliníku, po kterých se nepotíte málem týden, jsou zase v hledáčku vědců jako možný spolutvůrce současné epidemie rakoviny prsu. Zdraví neprospívají ani ftaláty zakomponované do šamponů a parfémů nebo amoniak, který spolu s dalšími toxickými látkami obsahuje řada barev na vlasy.
Přírodní kosmetika je ideálním řešením nejen pro ty, kdo trpí alergiemi či mají citlivou pokožku, ale také pro děti či budoucí maminky. E-shop Brány k dětem nabízí stovky vysoce kvalitních přírodních kosmetických produktů. A v kamenných prodejnách si k nim i přivoníte a některé můžete dokonce otestovat na vlastní kůži. Nejdříve se ale seznamte s našimi oblíbenci.

Nováček v sortimentu - Lavera

    Pokud jsou řasenka, pudr a rtěnka vašimi nepostradatelnými společníky, nejspíše se vám příliš nezamlouvá představa, že obsahují řadu chemických látek, u jejich kolébky stála nevábná ropa. Máte ale na výběr. Německá značka Lavera vám nabízí stoprocentně přírodní dekorativní kosmetiku.  S širokou paletou certifikovaných výrobků inspirovaných nejnovějšími módními trendy snadno vykouzlíte jednoduché líčení do práce i extravagantní make-up pro slavnostní večer. 

Ať sáhnete po očních stínech, make-upu nebo tónovacím krému, vždy máte záruku, že výrobek prošel náročným dermatologickým (v případě potřeby i oftalmologickým) testováním a je vhodný i pro osoby s velmi citlivou pletí. Silikony a složky na parafínové bázi tady nenajdete. Vaši pokožku budou hýčkat pečující oleje a bylinné výtažky, které ji hydratují a vyživí. Nabídku krášlicích produktů doplňuje i jemný odličovač make-upu s bio šťávou z aloe vera a rakytníkovým výtažkem. 

Kromě těchto složek patří k základním ingrediencím kosmetiky Lavera také bio jojobový a arganový olej či unikátní bio květové máslo, které poskytuje dokonalou péči citlivé pleti v okolí očí, rtů a tváří. Hedvábnou konzistenci pudrů a očních stínů místo chemických látek zajišťuje mica (slída). K oblíbeným surovinám této značky patří i bio lničkový olej bohatý na esenciální mastné kyseliny, který se může pochlubit vynikajícími vyživujícími vlastnostmi.

Veškeré rostlinné suroviny pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství a jsou certifikovány podle přísných směrnic INAC/ECOCERT. Lavera pamatuje i na to, aby všechny použité obaly byly nejen funkční a hygienické, ale také přátelské k přírodě a recyklovatelné.






Marmeládové rozmazlování - Kivvi
Pokud milujete sladkosti, určitě se vám budou zamlouvat dobroty lotyšské značky Kivvi, která kombinuje nejmodernější vědecké poznatky s láskou k přírodě. Už jste slyšeli o jejich tělové marmeládě s pomerančem a vanilkou? Tento tělový krém s bambuckým máslem, kokosovým, hroznovým a šípkovým olejem, extraktem z ginkgo biloby a olejem ze semínek kiwi hydratuje, zjemňuje a regeneruje pokožku a navíc zvýrazní její opálení. 

Maminkám v očekávání je určená verze Mummy Tummy s pupalkovým olejem, která výrazně redukuje vznik strií. „Používám ji už více než měsíc, v kelímku skoro neubývá a já jsem nadšená. Moc mi voní, krásně se roztírá a hydratuje,“ chválila tuto jedinečnou marmeládu budoucí maminka Pavla. 
Jakmile kouzlu prvotřídní kosmetiky Kivvi jednou propadnete, můžete se vybavit také marmeládou na rty, denními a nočními krémy i hydratační sprchovým gelem s něžnou vůní žluté růže. Zkrátka nepřijdou ani pánové. Pro ně má tato lotyšská značka například praktický vlasový a tělový šampon s výtažky z jinanu dvoulaločného a ženšenu nebo zklidňující krémem po holení, který minimalizuje začervenalá podrážděná místa. 

Základem kosmetických přípravků Kivvi jsou organické, biodynamické a certifikované přísady. Jak název značky napovídá, všechny její produkty obsahují olej ze semínek kiwi, který patří k nejhodnotnějším a nejúčinnějším kosmetickým přísadám. O konzervaci se starají pouze extrakty esenciálních olejů, což zabraňuje výskytu alergických reakcí. Pleťové krémy neobsahují alkohol a v žádném výrobku Kivvi nenajdete umělá barviva, aromata, rafinované produkty nebo toxické látky. Navíc se nikdy netestují na zvířatech a jsou vhodné i pro vegany.


Královnina volba - Nobilis Tilia  
Malá, při těle a ještě nosatá – taková prý podle historiků byla zbožňovaná Kleopatra. Protože jí ale nechyběl důvtip, vypracovala se na jednu z nejobdivovanějších žen historie. Mezi její nejoblíbenější krášlicí prostředky patřil růžový olej. NobilisTilia tento zázrak, jehož vůně harmonizuje, posiluje ženskost a navozuje romantickou atmosféru, nabízí ve variantě do koupele i jako součást oblíbené růžové vody či poporodního oleje Růženka.

Slavná egyptská panovnice by určitě byla navýsost spokojená i s dalším sortimentem této české společnosti, jejíž výrobky hrdě nesou označení Certifikovaná přírodní a BIO kosmetika. V široké nabídce produktů lze najít například po levanduli vonící pleťovou vodu, bylinné zubní gely, deodoranty se silou šalvěje, samoopalovací pleťové mléko s éterickými oleji nebo luxusní bioaktivní produkty
Děti si určitě zamilují koupelový olej s vůní mandarinky i příjemnou chuť zubního gelu Benjamínek, který neobsahuje fluor, cukr ani syntetické či ropné deriváty. Na tatínky pamatuje Nobilis Tilia celou speciální řadou přírodní kosmetiky - sprchovým gelem počínaje a balzámem po holení konče. Specialitou této společnosti jsou éterické, tělové a masážní oleje. Zaujmout by vás mohl bio nimbový olej, velmi účinný proti mikrobům a plísním, či olej redukující strie, který kromě těhotných žen využijí i ti, kdo úspěšně hubnou (nebo přibírají).

Výrobky Nobilis Tilia, inspirované zkušenostmi českých bylinářů a tradiční čínskou medicínou, zásadně nejsou testované na zvířatech. Jedinými živočišnými surovinami, které mohou obsahovat, jsou včelí vosk a kozí syrovátka.




Nejlepší Medvídek - Eoné
Základní ingrediencí našich výrobků je Láska – to je krédo české rodinné firmy Eoné, jejíž přírodní kosmetika vzniká z nejlepších rostlinných olejů, většinou lisovaných za studena a v bio kvalitě. Obzvláštní pozornost tato společnost věnuje maminkám a dětem. Potěšit je můžete třeba dárkovými sadami pro usnadnění porodu, péči o novorozeně a pro období šestinedělí. Balzám na prsní bradavky, masážní olej na zvýšení elasticity kůže nebo přírodní olej pro první koupele miminka lze samozřejmě zakoupit i samostatně.

Sympatie mnoha maminek si získal mycí olej na zadečky Medvídek, který posiluje přirozený ochranný lipidový plášť dětské pokožky. „Medvídek je nejlepší! Ošetřuji s ním dceřin zadeček od narození a, musím to zaklepat, zatím nebyla ani jednou opruzená. Používám ho s ubrousky Perlička, na které vždy roztok nastříkám z rozprašovače. Ubrousky pak peru s plínkami. Stokrát lepší než všecky jiné výrobky,“ podělila se o své zkušenosti s tímto produktem Alena Sarkissian. Užitečnou vychytávkou je také testovací balení pěti produktů, které se osvědčily při péči o pokožku s atopickými projevy.
Firma Eoné si zakládá na ruční výrobě i na tom, že byliny pěstuje a sbírá v čistém prostředí Národního parku České Švýcarsko. Další suroviny pečlivě nakupuje po celém světě. Oleje a ostatní přírodní produkty v sobě nesou i léčivou energii drahých kamenů, fází měsíce a pí-technologie. Výroba na objednávku zaručuje čerstvost a vysokou kvalitu celého sortimentu, který není testovaný na zvířatech.

Text: Zuzana Klementová

Doporučujeme ještě přečíst:
Vanilka - vůně dětství, vůně domova, vůně k životu
Biobavlna - zdravější, kvalitnější a ekologičtější "sestra" bavlny
Tipy na jarní očistu pro méně i více náročné

pátek 12. září 2014

7 mýtů o menstruačním kalíšku

Menstruační kalíšek – pro jedny fantastická revoluce v intimní hygieně, která ženě zaručí při jejích „dnech“ maximální pohodlí, ušetří peníze za tampóny a vložky a ještě chrání životní prostředí; pro druhé nepřijatelný módní výstřelek. Internetové diskuse se týkající se této moderní menstruační pomůcky přináší i polopravdy či úplné mýty nezřídka šířené těmi, kdo s kalíšky nemají žádnou osobní zkušenost. Rozhodli jsme se proto nejoblíbenější z nich uvést na pravou míru.


Mýtus č. 1. Menstruační kalíšek je nepřirozený
I když obaly tampónů a vložek okupují kytičky, motýlci a svěží lístky, tyto produkty obsahují i umělé hmoty, chemické látky (zejména parfémy a gelující látky) a jsou bělené chlorem, což řadě žen způsobuje nepříjemné kožní potíže. Že syndrom toxického šoku způsobený právě těmito toxickými látkami může přivodit i smrt, se dočtete v příbalovém letáku každého balení tampónů. Alternativou jsou pratelné textilní vložky nebo jednorázové hygienické pomůcky z přírodních materiálů, které jsou k pokožce intimních partií mnohem vlídnější. 

Nejmodernějším řešením je menstruační kalíšek z měkkého lékařského silikonu. Tento materiál nenarušuje přirozeně kyselé prostředí pochvy, které brání množení nebezpečných mikroorganismů. Lékaři proto kalíšek doporučují i ženám trpícím ekzémy, kožními alergiemi a některými gynekologickými potížemi – například záněty. Tvar této pomůcky maximálně zohledňuje anatomii pochvy i potřeby současné ženy. Můžete s ní spát, sportovat i plavat. Některé uživatelky dokonce registrují ústup bolestí a nepříjemných pocitů spojených s menstruací. 


Mýtus č. 2 Jeho používání je složité
Diskusní fóra nezřídka zahrnují i příspěvky popisující pekelné zážitky spojené s prvním použití menstruačního kalíšku. Nekonečné minuty na toaletě vyplněné marným „dolováním“ zlobivého kalíšku, slzy na krajíčku, oblečení potřísněné krví a v nejhorším případě rychlý přesun za gynekologem. Ano, zejména první vyjmutí kalíšku bývá složitější, než se žena naučí jemným zmáčknutím jeho dna zrušit podtlak, který ho drží na místě. Proto je vhodné vyzkoušet si celou operaci v klidu své koupelny a do terénu vyrazit až poté, co se s kalíškem dostatečně spřátelíte. 

Pokud se i potom posouvá hlouběji do pochvy a vzdoruje vyjmutí, nejspíše je to důsledek nevhodně zvolené velikosti. Dalším oblíbeným tématem je vylévání a oplachování kalíšku třeba v práci nebo na cestách. Pokud nemáte opravdu silné krvácení, po většinu dní, kdy menstruujete, stačí nádobku o obsahu zhruba 30 mililitrů vyprázdnit jen ráno a večer.  Po skončení měsíčků a před dalším použitím je kalíšek nutné sterilizovat. Jestli nemáte chuť ho klasicky vyvářet v nádobě s horkou vodou, můžete si pořídit praktický set na sterilizaci v mikrovlnné troubě.

Mýtus č. 3 Menstruační kalíšek je nepohodlný a nespolehlivý
Ano, kalíšek může tlačit a může také protékat. Na vině ale nejčastěji bývá nevhodná velikost nebo špatné zavedení. Po vsunutí složeného kalíšku do pochvy je důležité zkontrolovat, zda se dostatečně rozevřel. Správně zavedený kalíšek žena vůbec necítí. Pokud jí vadí špička usnadňující jeho vyndávání, může ji zkrátit či úplně odstranit. 

I když jsou všechny kalíšky vyrobené z lékařského silikonu, jednotlivé značky se liší velikostí i měkkostí. Ideální proto je, pokud si můžete v některé kamenné prodejně prohlédnout a osahat několik typů a vybrat si mezi nimi svého šampióna. Samozřejmě existuje určité procento žen, kterým kalíšek z různých důvodů nikdy nebude úplně vyhovovat. Třeba kvůli prodělaným operacím nebo individuálním anatomickým dispozicím.


Mýtus č. 4 Je to prostě nechutné
A teď ruku na srdce – vložka v parném letním dnu nebo tampón plný rozkládající se krve kývající se na rudém provázku jsou lahůdkou pro estéty? Používání menstruačního kalíšku samozřejmě znamená bližší kontakt s menstruační tekutinou. Zachycená krev ale je, pokud se žena těší dobrému zdraví, temně rudá a rozhodně nezapáchá. Používání kalíšku může být jednou z cest uvědomování si vlastního ženství, kdy menstruaci nevnímáme jako postižení, ale přirozenou a nezbytnou součást koloběhu života. 

Krvácející ženy bývaly v minulosti mnoha kulturami uctívány, protože se věřilo, že během svých „dní“ získávají schopnost komunikovat s nadpřirozeným světem. I kdyby vám taková možnost nepřipadala přitažlivá, kalíšek vám pomůže zvládnout menstruaci s maximálním komfortem. Ráno se nebudíte se skvrnami na pyžamu, můžete klidně vyrazit na kolo nebo na koupaliště a večer se bez obav přitulíte k partnerovi.

Mýtus č. 5 Ten kalíšek je moc velký
Možná si ještě vzpomenete na svou premiéru s tampóny a na obavy, které jste pociťovaly při jejich prvním zavedení – Povede se mi ho tam zasunout? A jak to dostanu ven, až to bude nasáklé? Podobné je to i s menstruačním kalíškem. Zhruba pět centimetrů dlouhý a čtyři centimetry široký kalíšek se do pochvy dlouhé sedm až osm centimetrů s přehledem vejde. S hlavičkou dítěte, která tudy putuje při porodu, se vůbec nedá srovnávat. 

Při prvním pokusu o zavedení je důležité dodržovat pokyny uvedené na příbalovém letáku a hlavně nikam nespěchat, protože svaly pánevního dna stažené nervozitou zavedení kalíšku rozhodně neusnadní. Nejspíše vás čeká pár nezdařených pokusů, než se kalíšek rozvine na správném místě.  Pak už byste ho ale neměla vůbec vnímat.

Mýtus č. 6 Menstruační kalíšek je drahá zbytečnost
Dvě stě až sedm set korun za menstruační pomůcku? Na první pohled to vypadá jako dost vysoká částka. Ale začněme počítat. Balení tenkých vložek po deseti kusech stojí zhruba třicet korun. Na jednu menstruaci padne minimálně jedno, spíš dvě. Když přidáme ještě nějaké ty slipové vložky na pozdější dny měsíčků, dostáváme se minimálně na nějakých 50 korun. Menstruační kalíšek za 500 korun s životností 10 až 15 let si tak na sebe „vydělá“ už za pouhých deset měsíců. 

Nemluvě o tom, jaká hromada odpadu díky této vychytávce neskončí ve spalovně nebo na skládce. Odborníci z Ekologického institutu Veronica odhadují, že více než tři miliony českých žen ročně „vyprodukují“ 6 700 tun použitých vložek, které není možné recyklovat. K tomuto číslu je ještě třeba připočítat plasty použité na jejich obaly, zejména když je každá vložka balená zvlášť.


Mýtus č. 7 Podtlak způsobený kalíškem může způsobit embolii
Podtlak, který drží kalíšek v pochvě, podle lékařů rozhodně nemůže způsobit embolii nebo infarkt. Nehrozí, že by tato pomůcka vzduch přirozeně přítomný v pochvě „napumpovala“ do dělohy, kde by ženu ohrožoval na životě. Každý kalíšek má pod horním okrajem otvory, které usnadňují zrušení podtlaku při jeho vyndávání, takže nemůže pochvu nezdravě utěsnit. 

Stejně tak není z anatomického hlediska možné, aby krev zadržená kalíškem natekla zpátky do dělohy a tam se rozkládala. Tuto hygienickou pomůcku gynekologové doporučují i při zavedeném nitroděložním tělísku, jehož část zasahuje do pochvy. Pokud máte pochybnosti, zda je pro vás menstruační kalíšek vhodný, kontaktujte svého lékaře. Odborné poradny lze najít také na některém z internetových fór, které se kalíšky zabývají.

Kalíšky si můžete prohlédnout ZDE nebo v našich kamenných prodejnách (Praha, Brno, Jičín, Damníkov, Košice). 

Text: Zuzana Klementová

Doporučujeme ještě přečíst:
Co byste ještě měla vědět o menstruačním kalíšku
Ekožena v luxusu
Přírodní kosmetika: Zkrásněte přirozeně


neděle 7. září 2014

Deset tipů pro spokojené mámy


1.       Srovnejte si priority – na prvním místě mějte samy sebe. Děti milují spokojenou šťastnou mámu, která je pro ně inspirací.

2.       Nesrovnávejte se s jinými ženami – každá jsme originál a máme svůj způsob myšlení, chování, své talenty a přednosti a také každá velmi originální děti.  Respektujme se a respektujme i všechny kolem sebe.

3.       Buďte svá a sebe-vědomá – plně si vědomá sama sebe, poznávejte se a milujte se. Takovou, jaká jste.

4.       Žijte přítomným okamžikem – tak budete cítit radost.  Neutíkejte zbytečně brzy z krásných prožitků, z hlubokých chvil, z pohledů do očí se svými dětmi. Učte se žití v přítomnosti od dětí.
5.       Odpouštějte – každý večer odpouštějte každému, kdo vám během dne ublížil nebo vás nazlobil. Inspirujte se od dětí, jak velmi rychle umí ony odpouštět.

6.       Zahoďte pocity viny – a odpouštějte i sama sobě. Vše děláte nejlépe, jak v danou chvíli umíte. A dělaly jste nejlépe, jak jste v danou chvíli uměly.

7.       Jděte do akce – pokud si přejete změny, nesmíte o nich jen mluvit, řešit je a číst si o nich knihy. Změny musíte začít dělat. Ideálně hned, krok za krokem.

8.       Učte se chybami – jako děti. Omyly a chyby jsou nejlepším nástrojem k učení se.

9.       Každý den tančete a hýbejte se – pohyb vám vyplavuje hormony štěstí do těla, můžete se uvolnit, vydovádět, rozpustit všechny bloky a ztuhnutí. A děti tanec také milují, rády se k vám přidají.

10.   Pečujte o sebe a hýčkejte si svoji ženskou energii – každý den alespoň chvilku si dopřejte čas jen sama na sebe a hýčkání se.

Mějte se rádi, Vaše Lucie


Náš tip:
V on-line vzdělávacím programu Radost s dětmi, který shrnuje nejoblíbenější kurzy Brány k dětem, se dozvíte vše důležité o těhotenství, porodu, péči o miminko, nošení dětí i kontaktním rodičovství.

Doporučujeme ještě přečíst:
Klíč k porozumění sobě i druhým
Madam Bella Rose
Pochopení - cesta k sebelásce