středa 20. července 2016

Brána k dětem míří do Znojma – seznamte se s triem Matuščinových

Seznam poboček Brány k dětem se na konci prázdnin rozroste o zbrusu novou prodejnu v krásném Znojmě. Za jejím vznikem stojí Martina a Zdeněk Matuščinovi, jejichž tým doplňuje desítiměsíční dcerka Natálka. I když o sobě tvrdí, že vlastně nejsou ničím zvláštní, doporučuji potkat se s nimi osobně. Už po pár minutách rozhovoru totiž zjistíte, že tento výjimečně sehraný pár má hodně co říci a že „bráňáckými“ tématy opravdu žije.



Dnes nosíte, látkujete i bezplenkujete – jak jste se k tomu dostali?
Martina: Vlastně to začalo mými brigádami v brněnské zdravé výživě Brána ke zdraví, kam jsem chodila po práci, když jsem ještě učila v mateřské školce. V té době jsem se seznámila i se zakladatelkou Brány k dětem Luckou Harnošovou. Už tehdy jsme nahlíželi do její prodejny, ale neměli jsme ještě důvod tam něco kupovat. Pak ale otěhotněla má sestra a s tím se mi otevřely úplně nové obzory. Hodně jsem si zjišťovala o těhotenství, porodu i péči o miminko, navštívila jsem i pár tematických kurzů. 


Zdeněk: A pak za chviličku jsi otěhotněla i ty (úsměv).

Martina: Ano, sestra mě namotivovala (smích).

Předpokládám, že těhotenství tvůj zájem o „bráňácká“ témata ještě posílilo...
Martina: Ano, zažili jsme úžasný porod – prostě mě to chytlo a chci se v této oblasti dál vzdělávat a šířit mezi maminkami, jak nádherný zážitek může porod být. Často kolem sebe totiž slyším, že to tak není a že si ho maminky odžijí s tím „ať už je to za náma“. Přitom to může být jen kvůli tomu, že nemají dost informací. Třeba my jsme měli úžasnou svatbu – devadesát lidí v krásných prostorách na hradě, prostě dokonalý den. Ale pokud bychom si měli něco zopakovat, byl by to porod Natálky. Bylo to něco nepopsatelného a velmi silného.

To byl domácí porod?
Zdeněk: Martinka původně chtěla rodit doma, ale naše porodní asistentka Laďka Ryšavá byla pro Vyškov, tak jsme s ní jeli tam.

Martina: A i když jsme chtěli rodit doma a báli se nemocnice, nakonec to bylo jako doma. Prostě jsme se rozhodli, že si celý ten proces užijeme, už cestou do Vyškova jsme si v autě zpívali a těšili se. Mě tato zkušenost opravdu povzbudila, určitě bych chtěla ve znojemské Bráně nabídnout kurzy zaměřené na porodní tematiku. Vlastně celé moje mateřství s Natálkou bylo a je úžasné, a to i díky kontaktnímu rodičovství nebo přírodní kosmetice, která nám v lecčem pomohla. Proto chceme tyto úžasné věci a myšlenky šířit dál. Těšíme se, že tak obohatíme životy dalších rodin. Díky tomu, že nám tyto přístupy a věci fungují a že jimi žijeme, si na otevření pobočky vůbec troufneme.

Takže o vlastní Bráně k dětem jste začali přemýšlet až po narození Natálky?
Zdeněk: O vlastním obchodu zaměřeném na zdravou výživu nebo péči o děti jsme uvažovali už, když jsme se po osmi letech strávených v Brně stěhovali do Znojma odkud pocházíme. Otázkou bylo jen, kdy se do toho pustíme. Nakonec jsme začali hned, dokud je Natálka malá a můžeme tam být spolu všichni dohromady. Napomohlo tomu i to, že sice mám práci, ale chci dělat něco, co by mě naplňovalo, a ještě k tomu s mými děvčaty (úsměv).

Martina: Museli jsme si také projít určitým vývojem. Ze začátku jsme se těchto novinek úplně nasytili a snažili jsme se je předávat i ostatním s tím, že je to to úplně nejlepší. Ale zjistila jsem, že nejschůdnější je jít příkladem – ukazovat, že existuje i tato možnost; ne dávat někomu rady, o které třeba ani nestojí.
.

.
Měli jste ještě nějakou další motivaci?

Martina: Určitě nám začala chybět komunita a zázemí, které jsme měli v Brně. Je příjemné setkávat se s lidmi, kteří své děti také nosí v šátku a stejně jako vy okukují látkové pleny. Ve Znojmě kvůli osmi letům, kdy jsme byli pryč, skoro nikoho neznáme. Protože nám bylo smutno, zprvu jsme často jezdili zpátky do Brna, ale to bylo dost náročné.

Zdeněk: A tehdy jsme se rozhodli, že otevřeme pobočku Brány k dětem, protože jsme věděli, že tam chybí podobně zaměřený obchod – s nosítky, látkovými plenami a přírodní kosmetikou pro děti. Zároveň od svých známých víme, že ve Znojmě poptávka po tomto sortimentu určitě existuje.

S kým z vás se budou zákazníci potkávat na prodejně?
Martina: Znojemskou Bránu budeme s manželem otevírat společně a budeme se o ni starat dohromady. Nikdo nebude vedoucí, oba budeme dělat všechno. Ani doma nemáme pevně vymezené úkoly. Ale i když máme jinak všechno napůl, kojit Natálku se Zdeněček ještě nenaučil (smích).

Zdeněk: Proto budu na prodejně trávit víc než polovinu svého pracovního času.

Martina: Moc se těšíme, že budeme všichni tři spolu a že budeme dělat něco naplňujícího dohromady jako rodina.

A jak se Zdeňku cítíš třeba na taková témata, jako je ženská EKOhygiena?
Zdeněk: S šátkováním a látkováním mám osobní zkušenosti, s ženskou EKOhygienou ne, to je pravda (smích), ale od Martinky jsem toho hodně pochytil a myslím si, že bych dokázal poradit i v této problematice. Těším se, že poznám další lidi, kteří se zajímají o podobné věci jako my, ale zatím jsme se neměli možnost potkat. Těším se i na to, že se postupně dozvíme, co místní zajímá, a že se budeme sami dál vzdělávat.

Jak vlastně probíhaly a probíhají přípravy na otevření prodejny?

Zdeněk: Martinka o vlastním obchodu s Luckou Harnošovou mluvila už rok zpátky, ale že do toho opravdu jdeme, jsme řekli letos v květnu. A musím říci, že čtyři měsíce jsou na přípravu obchodu celkem málo.

Martina: Ano, květen jsme si ještě užívali, rozjezd byl pomalý (smích). Co všechno je ještě potřeba, se dozvíte teprve, když už v tom jste. Teď už se připravujeme opravdu intenzivně.



Pomáhá vám s přípravou prodejny někdo?
Zdeněk: Máme úžasnou rodinu, která nás podporuje a roste s námi.

Martina: Maminky nám pomáhají s úklidem, tatínek je elektrikář. Druhý dědeček zase stavěl dům, takže ví, komu zavolat, když je něco potřeba. A stále tu pro nás je úžasný tým Brány k dětem.

A kde vás zákaznici vlastně najdou?
Zdeněk: Prodejnu otevřeme na adrese Horní Česká 218/48. Tento prostor se nám líbil už od začátku nejvíc ze všech – je ve středu města a blízko parkovišť.

Martina: Hodně nám pomohla i vedoucí brněnské Brány k dětem Renatka Kotyzová, která nám poradila, podle čeho vybírat a na co si dát pozor. A byli jsme rádi, že náš favorit z toho vyšel nejlépe. Líbí se nám i proto, že má klenby, takže nám připomíná brněnskou Bránu.

Zdeněk: Vyhovuje nám také, že jsme si tento prostor mohli upravit – rozdělit na prodejnu a kurzovnu. Počítáme i se zázemím pro maminky, které v centru považujeme za velmi důležité.

Když je řeč o kurzovně, zapojíte se také jako lektoři?
Martina: Já určitě, už se těším, a Zdeněček časem. Povedu kurzy o nošení dětí a užívání látkových plen – obojím jsem si prošla a je to můj velký koníček. Vždycky, když Natálka usnula, jsem si načítala co nejvíce informací a radila se s dalšími maminkami. Baví mě i bezplenkování, ale na tolik kurzů najednou už mít čas asi nebudu.

Zdeněk: Další kurzy máme rozjednané a chceme je přidávat podle zájmu zákazníků. Chceme se jich ptát, jaká témata by uvítali. Mně by se líbil kurz zaměřený na paměťové techniky, uvažuji i o pravidelných setkáních pro tatínky – už jsem jich ve Znojmě s šátky pár potkal. Prostě to nemusí být zrovna kurzy, ale spíš srazy lidí s podobnými zájmy, kdy Brána bude sloužit jako spojovatel.

Už nyní se svými budoucími zákazníky komunikujete na FCB profilu prodejny, co už jste se dozvěděli?

Martina: Mě překvapilo, kolik lidí už si napsalo o barefootové botičky pro děti i dospělé. Takže s nimi v sortimentu určitě počítáme.

Zdeněk: Nabídku bychom také rádi obohatili o regionální produkty, ideálně od malovýrobců.

A co vaše další plány do budoucna, kromě Brány?
Martina: Vyzkoušeli jsme si dva měsíce pracovat na biofarmě v Holandsku – bylo to pro nás hodně motivující, protože jsme viděli, jak jsou tam lidé spokojení. Mají svůj vnitřní klid a za ničím se nehoní. K takovému životu bychom se chtěli dopracovat.

Zdeněk: Ano (smích).



.
Martina Matuščinová
- pochází ze Znojemska
- vystudovala Střední pedagogickou školu ve Znojmě a Učitelství pro mateřské školy na Masarykově univerzitě
- téměř čtyři roky pracovala jako učitelka v Mateřské škole Pod Špilberkem, která patří do sítě Škol podporujících zdraví
- působila v neziskových organizacích jako vedoucí volnočasových aktivit
- věnuje se poradenství v oblasti nošení dětí, látkových plen, bezplenkové komunikační metody a ženské EKOhygieny
- koníčky: dcerka Natálka, zdravý životní styl, hudba (sborový zpěv, klavír, kytara a flétna)

Zdeněk Matuščin
- pochází ze Znojemska
- vystudoval střední stavební školu ve Znojmě a daňové poradenství na brněnském VUT
- mimo jiné působil v marketingovém oddělení Ligy vozíčkářů
- koníčky: hudba (v 15 si začal prozpěvovat u klavíru a skládat vlastní písničky, dnes vystupuje s kytarou – potkat ho můžete již 10. srpna na brněnském Festivalu ve středu), četba (zdroj inspirace pro texty písní) a sport (fotbal a běh)


Autor textu: Zuzana Dostálová


Doporučujeme ještě přečíst:
Brána je už i v Olomouci! Seznamte se s paní Šárkou
Barefoot - boty, které nohy milují
V porodnici, nebo doma?

Žádné komentáře:

Okomentovat