středa 4. března 2015

Ekopraní

Také jste zkoušeli prát v ekologickém pracím prostředku, ale připadalo vám, že výsledek praní byl jiný, než když jste používali „běžný prací prášek“, který dle sloganu výrobce vypere „do zářivé čistoty“? V tomto článku se dozvíte, čím je vykoupena skutečnost, že „neekologické“ prací prostředky razantně odstraní špínu z prádla takřka bez práce, a zejména dostanete praktický návod k tomu, jak dosáhnout totožného výsledku s mnohem šetrnějšími a zdravějšími pracími prostředky, a navíc s dobrým pocitem z minimální zátěže životního prostředí.

ROZDÍLNÉ PRINCIPY BĚŽNÉHO A ŠETRNÉHO PRANÍ 
Konvenční prací prostředky jsou sofistikované chemické směsi ropných látek a enzymů, které z textilu odstraní širokou škálu mastnot a nečistot. Stačí prádlo vložit do pračky a prací prostředek a pračka si se vším poradí bez vaší další pomoci. Je však dobré si uvědomit, že za toto pohodlí také něco platíme. Prací prostředky totiž obsahují široké spektrum účinných syntetických látek a jsou sestavené tak, aby byl výsledek praní optimální za každých okolností. 
Mýdlové ořechy - testovací sada
Například změkčovače vody, optické zjasňovače vytvářející iluzi zářivých barev, nebo syntetické parfémy, které se na textil naváží, působí pocit, že když to voní, je to jistě i čisté. V syntetické chemii vypraný a umělými parfémy provoněný textil pak nosíme denně na sobě. Ovšem pokožka je citlivý orgán, který tyto látky vstřebává a reaguje na ně. Trpí i naše prádlo, které je při každém pracím cyklu vystavováno i těm razantním chemikáliím, které k vyprání zrovna nepotřebujeme, a zbytečně se ničí.

Častou zkušeností při používání různých šetrnějších přípravků „na zkoušku“ je to, že fungují jinak, než jsme zvyklí. Vznikl tak rozšířený mýtus, že ekologické prací prostředky nejsou tak účinné jako konvenční a z něj vycházející představa, že ekologicky prané prádlo nemůžeme chtít mít stejně dokonale čisté a bílé jako při běžném praní. Jenže to tak být vůbec nemusí. 


Je možné vyprat stejně dobře v šetrných přípravcích, jen je nutné dodržet několik základních pravidel a rozumět alespoň zhruba tomu, co s v pračce s prádlem odehrává. Brzy se přesvědčíte, že je možné vyprat téměř vše, jen se na to musí o něco chytřeji. Rozhodně to stojí za naše úsilí! Oblečení nás provází 24 hodin denně, 365 dní v roce, a omezit chemii v oblečení znamená významně snížit celkovou chemickou zátěž na naše tělo.
Balíček Alchymie ekopraní
EKOPRANÍ znamená jednak použití šetrnějších komponentů pracích přípravků, ale také to, že použijeme vždy jen to, co nezbytně potřebujeme. Některé složky jsou pak vynechány úplně. Bežně ušpiněné prádlo totiž velkou část z látek obsažených v běžných pracích prostředcích k vyprání nepotřebuje a s více znečistěným prádlem si snadno poradíme, pokud dodržíme několik jednoduchých kroků. Odměnou nám bude jednak prádlo s minimální
chemickou zátěží jak pro vaše tělo, tak i pro planetu.


PŘÍPRAVA NA PRANÍ 
První zásadou a mantrou ekopraní je skvrny a hrubé nečistoty ošetřit před praním (a ideálně hned po jejich vzniku). K tomu je třeba prádlo třídit nejen podle barev a materiálu, ale také podle stupně znečistění.

TŘÍDĚNÍ PODLE BAREV

Bílé prádlo oddělíme od barevného a pereme zvlášť v přípravku na bílé prádlo nebo s přídavkem bělícího činidla. Barevné prádlo je dále vhodné rozdělit na prádlo tmavé a světlejší. U barevného prádla volíme přípravek a způsob praní tak, aby zůstala zachována barva (viz dále).
Mýdlové vločky ze žlučového mýdla
MATERIÁL 
Materiál, ze kterého je oděv vyroben, je buď přírodní (bavlna, len, vlna, hedvábí...), nebo syntetický, časté jsou také směsi. Bavlnu a len je možné prát na vyšší teploty. Vlnu a hedvábí je vhodné prát zvlášť a použít co nejšetrnější přípravky, jako jsou mýdlové ořechy nebo čisté olivové mýdlo.

STUPEŇ ZNEČISTĚNÍ
Většina prádla po běžném nošení je znečistěna pouze potem a prachem a k vyprání postačí jen jednoduché prostředky, jako je saponin z mýdlových ořechů nebo mýdlo. Máme-li však v hromadě prádla pár kousků se skvrnami od čokolády nebo ovoce, dává smysl skvrny ošetřit zvlášť předem, abychom měli jistotu, že se jich zbavíme a nemuseli kvůli nim vystavovat zbytek pračky
dávce silné prací chemie, případně riskovat, že je nevypereme vůbec, protože se do textilu nečistota jednoduše „zavaří“. Pokud je některý kousek prádla obzvláště znečištěn celý, třeba od bláta, nejúčinnější formou, jak nečistoty ošetřit, je namáčení.


OŠETŘENÍ SKVRN
Skvrnu namočíme a potřeme mýdlem. Výborně na skvrny funguje žlučové mýdlo nebo mýdlo s citronovým výtažkem (citronový výtažek má bělící účinek). V případě starých skvrn lze použít i kartáček. Staré zaprané skvrny zkuste odstranit následujícím způsobem: v co nejteplejší vodě rozpusťte cca 100g bělícího prášku na skvrny (vody stačí jen tolik, aby se prádlo ponořilo). Nechejte odmočit několik hodin nebo přes noc. Pro zvýšení účinku je možné prádlu mechanicky pomoci metodou turbo-namáčení, kterou si níže popíšeme.

Mýdlo s citronovým výtažkem

Žlučové mýdlo je mýdlo s přídavkem hovězí žluči. Hovězí žluč obsahuje enzymy rozkládající tuky a enzymy štěpící bílkoviny, proto se výborně hodí k odstranění skvrn. Žlučové mýdlo je vhodné k použití na bílé a stálobarevné
textilie z přírodních vláken či směsných tkanin. 


Žlučové mýdlo na praní
NAMÁČENÍ
Do přiměřené nádoby (kbelík nebo umyvadlo, v případě většího množství
prádla použijeme vanu) napustíme co nejteplejší vodu podle toho, co prádlo
snese. Čím teplejší voda, tím lépe. Ve vodě rozpustíme 2-3 lžíce (zhruba
na 10L vody) kyslíkového prášku na skvrny, můžeme přidat také trochu mýdlových vloček, a do připravené lázně namočíme prádlo ideálně přes noc. Před samotným praním vodu vylijeme (nejlépe do záchodu, aby se špínou nezanášel odpad). Nečistota, kterou vyléváme, je špína, která by se jinak
rozpustila v pračce, a v této vodě by se pralo veškeré ostatní prádlo!

Bělící prášek
Úžasným pomocníkem pro turbo-namáčení je zvon na čistění odpadů. Jeho funkci jsem objevila při namáčení jednoho extra znečistěného kousku, který měl po namočení do kbelíku stále tendenci vyplavávat k hladině. Protože byla voda horká a po ruce byl záchodový zvon, použila jsem jej k zanoření prádla. Zvon se k prádlu přicucl a síla jeho podtlaku způsobila, že po několika pohybech zůstaly kalhoty takřka čisté. 
Turbozvon
PRANÍ
Máme-li ošetřeny skvrny a extra špinavé prádlo předem namočeno, můžeme se pustit do ekopraní s klidem a jistotou, že vypereme a budeme s výsledkem spokojeni. A jaký použít prací prostředek?

DĚTSKÉ PRÁDLO A PRÁDLO PRO ALERGIKY

Nejšetrnější praní je praní v mýdlových ořeších, protože nezanechávají v textilu chemická rezidua dráždící pokožku. Pokud perete v pracím prostředku, mýdlových vločkách nebo mýdlovém slizu, nezapomeňte použít místo aviváže máchadlo, které pomůže odstranit jeho zbytky z textilu. Zejména se však vyhněte přípravkům se syntetickou parfemací, enzymy či optickými zjasňovači - jedná se o potenciální alergeny.
Mýdlové ořechy
BAREVNÉ PRÁDLO
Na barevné prádlo použijeme buď prací gel bez obsahu bělící složky, případně můžeme opět sáhnout po mýdlových ořeších, které jsou velmi šetrné k barvám.
Prací gel s vůní levandule
BÍLÉ PRÁDLO
Prací prášek s obsahem bělící složky nebo prací gel s přídavkem bělícího prášku se postarají o to, že bude dobře a doběla vypráno. Ekopřípravky neobsahují optické zjasňovače, takže se vám prádlo může jevit méně zářící (a také nebude ve tmě fosforeskovat :-).
Prací prášek z mýdlových ořechů
PRANÍ TEXTILNÍCH PLEN
Před praním ošetřete skvrny žlučovým mýdlem. Pleny perte na teplotu doporučenou výrobce v pracím prostředku. Vyhněte se použití přípravků na bázi enzymů - poškozují vlákna a zkracují životnost plen, a také mohou způsobit podráždění pokožky. Do poslení máchací lázně přidejte máchadlo, které zneutralizuje zbytky pracího prostředku. 

Máchadlo však nepoužívejte u bambusových plen. Při praní látkových plen nikdy nepoužívejte aviváž - ucpává vlákna a snižuje savost plen. Místo toho doporučujeme přidat k praní plen osvědčeného pomocníka jedlou sodu – pomůže proti tvrdnutí látky, zápachu i skvrnám.
Máchadlo
Článek byl publikován v magazínu Nákup všemi smysly číslo 7.

Autor textu: Nataša Foltánová

Doporučujeme ještě přečíst:
7 tipů na šetrný, voňavý a zároveň účinný úklid
Ekožena v luxusu
Přírodní kosmetika: Zkrásněte přirozeně

1 komentář:

  1. Jak prosím postupovat u látkových plen, když bych ráda zvolila jiné než žlučové mýdlo? Odvedlo by stejnou práci i o to z olivového oleje? Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat