čtvrtek 14. července 2016

Levandule a tea tree - aromaterapie sbalená na cesty

Léto je daleko více než jiná roční období spojené s cestováním, pobytem v přírodě a také zvýšeným výskytem hmyzu, zejména toho bodavého. A proto radím, vybavte se dvěma éterickými oleji a bez nich ani krok :-)

Prvním nezbytným je
levandule (Lavandula angustifolia nebo officinalis), druhým  tea tree nebo-li čajovník (Melaleuca alternifolia).

Oba tyto éterické oleje můžete aplikovat neředěné přímo na holou kůži, a to i u nejmenších dětí. Levandule má hojivé, dezinfekční a zklidňující účinky. Můžete ji použít jako přírodní repelent, jemně jí potřít odřeninu na těle nebo ji přidat do koupele, která bude mít chladivé a zklidňující účinky.
 
https://www.branakdetem.cz/etericky-olej-tea-tree-mydlarna-u-dvou-kocek.htm

Tea tree je silné přírodní antibiotikum, proto ho doporučuji používat v kombinaci s levandulí po bodnutí nejen komárem, ale i klíštětem. Postižené místo je dobré sledovat, a pokud se nehojí, ale rudne a místo bodnutí se zvětšuje, raději navštivte lékaře.

Při nestřídmém pobytu na slunci se mi v péči o kůži osvědčil třezalkový olej - macerát třezalky tečkované v rostlinném oleji (nejedná se o éterický olej). Má zklidňující účinky a podporuje vitalitu pokožky. Pozor - olej není vhodný přímo na slunění. Použijte ho jako péči po opalování.

Kromě levandule mají silný repelentní účinek i éterické oleje lemongras a citronela. Můžete je nakapat na vatový tampon či kapesníček a položit na noční stolek. Nebo přidejte pár kapek do misky s horkou vodou a nechte odpařit do prostoru, kde budete pobývat. Stejné množství oleje můžete dát i do rozprašovače s vodou a tímto roztokem rovněž ošetřete místo, kde chcete mít od komárů klid.


Pokud se rozhodnete aplikovat jeden z těchto olejů na kůži, vždy ho smíchejte s rostlinným olejem - nejsou totiž vhodné pro přímý kontakt s pokožkou. Potřené místo také nevystavujte slunečním paprskům. Éterické oleje lemongras a citronela jsou fotosenzitivní, což platí pro všechny éterické oleje z citrusů. Při kontaktu s přímým sluncem mohou způsobit alergické reakce a poruchy pigmentace kůže.

Přeji vám krásné léto plné příjemných zážitků :-)

Lucie Hrubá má v Bráně i vlastní kurz zaměřený na aromaterapii

Autor textu: Lucie Hrubá, vedoucí pražské Brány k dětem

Doporučujeme ještě přečíst:
Vanilka - vůně dětství, vůně domova, vůně k životu
7 přírodních vychytávek pro vaši letní pohodu
Rodinná masáž jako sbližující rituál

Žádné komentáře:

Okomentovat