pátek 1. července 2016

Vaříme zdravě na chatě, v kempu i v lese

Pokud nepatříte mezi fandy buřtgulášů, masových konzerv ani polévek z pytlíku a marně dumáte, co vařit na dovolené, nezoufejte. I v tomto případě můžete vybírat z mnoha jídel, jejichž příprava zabere pár minut a která jsou vhodná pro děti i vyznavače zdravého životního stylu.

Jen krátce k oblíbené diskusi na téma „proč na dovolené vařit, když si máme hlavně odpočinout“. Ne všichni jsou skalní vyznavači gastronomické turistiky, v některých případech i ze zdravotních důvodů. A třeba na chatě uprostřed hlubokých hvozdů ani není co ochutnávat. Vaření na dovolené vás samozřejmě obírá o čas, ale když si jídelníček předem promyslíte a připravíte si vše potřebné, nemusí to být vůbec dřina a ještě se můžeme těšit na plno zajímavých chuťových zážitků. 



Pokud na místě rekreace budete mít k dispozici alespoň malou kuchyň se základním vybavením včetně ledničky a v dosahu nějaký ten obchod, je z půlky vyhráno. Jestliže si s sebou vezete vlastní kuchyňku v karavanu, víte, do čeho jdete, a také máte víc místa pro transport všech nezbytných surovin. Přibalit můžete i některé šikovné spotřebiče – rychlovarnou konvici, toastovač, malý gril nebo domácí pekárnu

Svíčková není potřeba

V letních parnech můžete svým hladovcům nabídnout coby oběd či večeři i salát nebo polévku s chlebem – na hutnou českou klasiku stejně nejspíš nikdo nebude mít chuť. Bez „pytlíku“ určitě zvládnete minimálně česnečku. Pokud chcete instantní verzi, volte raději zdravější varianty bez glutamátu a dalších přídatných látek, k dostání jsou už i sáčkové polévky v provedení Bio (Country Life, LeGracie, Hopi, Biolinie).


U dětí bodují palačinky a lívance, které rovněž seženete v pytlíkovém provedení, a to i v celozrnné verzi (Amylon, Biolinie). Další možností jsou třeba bramborové placky (Amylon). Jako teplá snídaně nebo večeře nejen pro děti se hodí různé obilné kaše – ovesné, rýžové, jáhlové či pohankové (Semix, Nominal, Mixit).

Čas strávený u plotny i mytí nádobí vám ušetří jídla z jednoho hrnce, která také seženete v instantním provedení, takže do půl hodiny máte co servírovat. Vyzkoušet můžete různě ochucené kuskusy, bulgury, špaldota, risotta či pohankové pokrmy (Biolinie, LeGracie), které podle chuti doplníte čerstvou zeleninou.

Plno rekreantů nedá dopustit na vlastní zavařená jídla, problémem však může být jejich trvanlivost v kombinaci s tropickými vedry. Ale třeba konzerva fazolí v rajčatové omáčce přežije skoro všechno, pořádně zasytí a rovněž ji seženete i v Bio kvalitě (Rapunzel). Další oblíbenou volbou jsou rychle uvařené těstoviny s hotovou omáčkou. 



Kuskus, bulgur i pohanka

Kromě klasických pšeničných těstovin můžete otestovat i bezlepkové nudle z pohanky, prosa nebo rýže (King Soba). Za pár minut uvaříte i kuskus, bulgur, polentu nebo pohanku lámanku, která je skvělá jako příloha i základ kaše (Bioharmonie, Country Life, Šmajstrla). Podobně široká je také nabídka zdravých hotových omáček – co vyzkoušet třeba jemně pikantní kombinaci papáji a chilli (Zwergenwiese)?

Pokud vás čekají poněkud spartánštější podmínky mimo civilizaci, také nemusíte být živi jen o špekáčcích. K zálesáckým klasikám patří brambory v popelu, pečení hadi z těsta nebo trochu náročnější Setonův hrnec. Pokud si svou spižírnu ponesete na zádech, je ideální volit sušené a zároveň co nejvýživnější suroviny, které se nekazí ani v horku. A protože v přírodě nejspíš nebudete mít sámošku za rohem, je velmi důležité pamatovat i na koření a další nezbytné přísady, které dělají jídlo jídlem.

Pro případ, že na vaření budete mít minimum času, si přibalte zdravé instantní polévky (Natur Compagnie), které stačí zalít vodou ohřátou nad ohništem nebo vařičem. Rychlou večeří mohou být i různé kaše, které rovněž vyžadují pouze horkou vodu. Můžete si zvolit už ochucenou variantu (Semix, Mixit), nebo kaši bez příchutě a až na místě ji doplnit třeba lesním ovocem (Nominal, Country Life).

I při táboření se vám budou hodit jídla z jednoho hrnce – ochucené směsi s kuskusem, špaldou, bulgurem nebo pohankou není potřeba nijak složitě vařit (Biolinie, LeGracie). Můžete si namíchat i vlastní verze a zabalit je tak, aby v batohu zabíraly co nejméně místa. Pro případ nouze (nebo urputné mlsné) si tam přidejte i pár ovocných tyčinek, které vám dodají energii (Hermes, Lifebar, Rawfood, Chimpanzee, Vivo).



Co dodat na závěr? Jestliže zamíříte do zahraničí, je dobré si zjistit, zda pro danou zemi neplatí zákaz dovozu určitých potravin. Důležité je také pohlídat si kvalitu vody a místních surovin, ze kterých budete vařit. A to nejen v destinacích, jejichž hygienický standart za tím českým výrazně pokulhává.

Přejeme vám hodně pohody, sluníčka a spokojená bříška!


Autor textu:
Zuzana Dostálová

Doporučujeme ještě přečíst:
Novinka: Baby a BatoleBalíčky plné zdravých dobrot pro nejmenší
Račte se seznámit – vegani, freegani, makrobiotici a spol.

2 komentáře:

  1. Sometimes you just need something to jot some things down on, for Chrissake. http://jdwltap50q.dip.jp http://ebvuvruj9q.dip.jp http://dia5edikme.dip.jp

    OdpovědětVymazat
  2. Já se také snažím vařit zdravě. Postupně upravuji náš jídelníček a zařazuji do něj více zdravých potravin. Když to dělám postupně, tak si na to lépe zvykneme :-D Dokonce jsem si nakoupila i oleje , které jsou lisované za studena a tím pádem zdravější.

    OdpovědětVymazat