sobota 8. ledna 2011

Proč používat moderní látkové pleny



Používání moderních látkových plen je jednoduché!

Většina z nich vypadá stejně jako jednorázová plena-zapínají se na suchý zip nebo patentky. Nemusíte pleny žehlit ani složitě skládat! Výměna plenky je velmi jednoduchá a přebalování zvládnou i tatínci. Nemusíte domů již tahat objemné balíky plen a hledat nejvýhodnější akci. Vše co potřebujete k přebalení již máte doma.


Používání moderních látkových plen je ekologické!

Jedno dítě během plenkového období vyprodukuje 1 tunu nerozložitelného odpadu! Používáním látkových plen šetříte naši Zemi: při výrobě se spotřebuje mnohem méně vody a energie než při výrobě jednorázových plen. Používáním ekologických pracích prášků nezatížíte naše vody a „vyprodukovaný odpad“ (cca 24 kalhotkových látkových plen) je opravdu zanedbatelný.


Používání moderních látkových plen je zdravé!

Látkové pleny jsou prodyšné a zachovávají optimální výbavu. Základem je zvolit dobré svrchní kalhotky (PUL, flees, nejlépe vlnu). Přehřávání varlátek v jednorázových plenách u chlapečků může vést až k neplodnosti! Látkové pleny neobsahují žádné chemické látky a vyrábějí se z přírodních surovin – často i v BIO kvalitě a bez použití pesticidů.


Používání moderních látkových plen je pro dítě příjemné!

Nikdo z nás by nechtěl být celé dny v neprodyšných plenkách. Proč to dělat svým dětem? A že mají zadeček v suchu? I v látkových plenách mohou mít- dnešní technologie odvádí od zadečku vlhkost směrem ven a nepropouštějí už zpět. Stačí o 2 přebalení za den více, než s jednorázovými plenami.

Nepodléhejme tlakům reklamy a balme své nejdražší miminka do bavlnky!!!


Používání moderních látkových plen nikterak nebrzdí motorický vývoj dítěte!

Častý argument okolí, když vidí nacpaný kulatý zadeček. Ale z vlastní zkušenosti i zkušenosti mnoha jiných látkujících maminek vás mohu ujistit, že balík na zadečku nebrzdí Vaše děťátko v pohybu. Každé má jiný rytmus a každé je originální a opravdu plenky neovlivní, kdy začne miminko sedět nebo chodit. Naopak balík na zadečku oceníte právě v období častých pádů, případně sezení na studené zemi.


Používáním moderních látkových plen ušetříte!

Zdá se vám to možná nereálné, když vidíte ceny jednotlivých plen, ale ušetříte při jednom dítěti minimálně 18000,- Jednorázová investice do látkové výbavičky je od 3-8 tisíc, ale máte vystaráno na celé plenkové období. Případně dokupujete už jen svrchní kalhotky větších velikostí. A naopak nepoužívané plenky můžete prodat- případně nechat na další miminko a tím ušetříte ještě víc. I když započítáme elektřinu a vodu, stále vycházejí látkové pleny o mnoho tisíc levněji. Podrobně si můžete přečíst rozpočet na stránkách Rosy nebo v brožurce Pleny pod lupou.


1 komentář:

  1. díky za rozumný a působivý přehled! Ačkoli nejsem k situaci textilního průmyslu netečná, konkrétní příklady mne šokovaly.
    K důvodům, proč vybrat látkové pleny, bych určitě přidala rychlejší odplenkování, jelikož motivaci k němu mají děti (látková plínka nikdy není tak "suchá" jako jednorázovka) i rodiče (když se vyčurá do nočníku, nemusí se prát).

    OdpovědětVymazat