čtvrtek 31. července 2014

Jedete na loď?

Možná se chystáte objevovat krásy moře z lodní paluby. Před odjezdem však stojí za zvážení, jak po sobě při delším pobytu na moři zanechat co nejmenší ekologickou stopu. Jedná se zejména o odpadní látky, které po našem pobytu zůstávají ve vodě. Mořský ekosystém je důmyslný a dokáže se vypořádat s odpadem organického původu. 
Některé chemické látky přítomné v čistících, mycích a hygienických prostředcích však mohou způsobit lokální znečištění vody. Existují oblasti moře, které jsou na takové znečištění obzvláště citlivé. Zejména oblasti tropických moří – společenstva korálových útesů (ne nadarmo zvané indikátory čistoty moří) jsou náročné na kvalitu vody. Dále šelfové oblasti s mělkou vodou a také zátoky s brakickými vodami (místa, kde se mísí sladká povrchová voda s mořskou vodou).

Při vypuštění cizorodých látek z detergentů vždy trvá určitý čas, než se z vody zcela odbourají. Při nadměrné kvantitě těchto látek (kupříkladu při dlouhodobém pobytu na jednom místě) může dojít k lokálnímu nežádoucímu působení na vodní organizmy. Všechny detergenty totiž například narušují povrchovou vrstvu slizu na pokožce ryb, která vytváří ochrannou bariéru před parazity a mikroorganismy. Některé detergenty mohou také způsobit vodním živočichům vážné poškození žáber. A vysoká koncentrace příliš agresivních chemikálií z čisticích prostředků (například ve znečištěných zátokách, kde kotví mnoho lodí), může být zničující pro rybí vajíčka.
Proto má smysl vybavit se na delší pobyt na lodi přípravky, které jsou vyrobeny z organických obnovitelných složek a které jsou pro vodní prostředí rychle a 100% odbouratelné. Doporučujeme sledovat složení a trvat na tom, aby vaše drogérie neobsahovala fosfáty, formaldehyd, ropné látky, toxický chlor a dioxiny ani žádné další škodliviny. Dobrým vodítkem jsou certifikáty výrobků – například Ekologicky šetrný výrobek, EU Ecolabel, Ecocert, nebo Eco Garantie.



Celá nabídka EKOLOGICKÉ DROGERIE ZDE


Žádné komentáře:

Okomentovat