středa 30. července 2014

Rozhovor z časopisu L'amour Baby


Rozhovor Šárky Schmidtové s Lucií Harnošovou pro časopis L'amour Baby (květen 2014), verze bez redakčních úprav.



Lucie Harnošová začínala s malým krámkem v Brně, dnes je její internetový obchod Brána k dětem jedničkou v nabídce ekologického zboží pro děti. Za jejím úspěchem je nejen  spousta dřiny, ale i hluboká víra, že kontaktní rodičovství a vše s ním spojené má skutečný smysl.

Jak přišel nápad začít podnikat?
Podnikat jsem začala ve dvaceti letech se svým manželem. V malém městě jsme si otevřeli obchod se zdravou výživou. Fungoval rok a půl a pak jsme byli nuceni zavřít, nicméně to pro nás byla velká zkušenost. Po narození naší první dcery v roce 2007 jsem byla tak nadšená z používání šátku na nošení a látkových plen, že jsem začala v Brně dělat přednášky a besedy na tato témata. Zájemců chodilo čím dál více a po pár měsících jsme se rozhodli otevřít kamennou prodejnu. 

Proč právě Brána k dětem? (náplň, nabídka, sortiment)
Byli jsme první kamenná prodejna s ekologickým sortimentem pro děti v České republice. Zboží jsem vybírala zejména v zahraničí, protože českých firem v té době moc nebylo. Náš sortiment tvořily moderní látkové pleny, šátky a ergonomická nosítka, přírodní kosmetika, zdravé hračky, ekologická drogerie. 

Všechny produkty jsme nejdříve sami testovali a až poté, co jsme byli my spokojení, pustili jsme je i mezi zákazníky. Důležitým aspektem pro nás vždy byla a dodnes je osvěta. I proto jsem otevřela kamennou prodejnu a až poté jsme založili i eshop. Lidé si mohli přijít na zboží sáhnout, očichat si jej, prohlédnout mnohem lépe, než na fotografiích z internetu. My zákazníkům vše pečlivě vysvětlujeme a učíme je s produkty zacházet. I proto jsme si dali za claim "Nákup všemi smysly". A je zde zmíněn i ten hlubší smysl, který je ukryt v používání produktů od nás. Jsou ekologické, ekonomické a zdravé pro děti i pro dospělé.
Lucie Harnošová.
A jak jste volila název?
Maminka měla pár metrů od nás zdravou výživu s názvem Brána ke zdraví. A tak jsme jsesterské síti prodejen dali název Brána k dětem. Až postupem času nám docházel ten smysl, který opravdu název má. Brána k novým věcem, k novému poznání. Brána k miminku, velká změna, krok kupředu.... 

Jaké byly ohlasy na Bránu k dětem?
Mezi rodiči, kteří žili podobným způsobe života byly ohlasy velmi nadšené. Ale všeobecně veřejnost byla spíše udivená. Kolem produktů, které nabízíme vládne řada mýtů. Postupně za ty roky jsme jich už celou řadu objasnily, takže ohlasy jsou čím dál lepší a je jich také čím dál více.

Neměla jste strach z neúspěchu?
Jsem založením spíše optimista (někdo by to dokonce označil až za naivitu), takže ne. 
Poháněla mě vždy silná vnitřní motivace, že moje práce má smysl. A také mě vždy moc bavila a přinášela mi radost. A přináší doteď. Ve chvílích, kdy jsem hodně vyčerpaná, unavená a skleslá, mi stačí sednout si v prodejně do houpacího křesla, pozorovat zákazníky na prodejně, skvělé kolegyně, které se všem věnují a předávají informace. Největší radost mám, když vidím spokojené miminko spící u své mámy v dobře uvázaném šátku...

Kdo vám na začátku podnikání pomáhal? (někdo musel balit balíčky, nosit na poštu...)
Do chodu prodejen byla zapojená celá rodina. Já s miminkem uvázaným v šátku prodávala v obchodě, po nocích vkládala produkty do eshopu, balila balíčky a ještě konverzovala na diskuzích o látkových plenách. Manžel a máma mi pomáhali s hlídáním dětí a také s chodem prodejny. Postupně jsme si brali zaměstnance a nyní jich máme již více než 20 a desítky dalších lidí s námi spolupracují externě.
Celofiremní školení červen 2015.
Jak dlouho firma funguje?
Brána k dětem funguje sedmým rokem. Aktuálně máme prodejnu v Brně, v Praze a pobočky v Damníkově a v Jičíně. V létě otevřeme pobočku i na Slovensku.

Když jste začínala, už jste měla děti?
Ano, dcerce bylo osm měsíců.

Můžete nám svoje dcery představit?
Emily má nyní sedm let a Kayla pět let. Emily jsem porodila v porodnici a o svém zážitku z porodnice i našich začátcích kontaktního rodičovství píši ve svém ebooku (internetové knize), který je na stránkách Brány k dětem zdarma ke stažení. Kaylinka se narodila doma, je klidné a pohodové dítě a také je samozřejmě velmi odlišná od starší dcerky. To mě na dětech velmi baví, že jsou hned od narození originální a moudré bytosti. Dcerky pro mě vždy byly a jsou velkými učitelkami. 

Jak je možné skloubit podnikání a péčí o rodinu?
Někdy je to náročné. Nejnáročnější období bylo při druhém těhotenství a po porodu. Dodělávala jsem si v té době vysokou školu, podnikala a ještě měla dvě děti narozené krátce po sobě. V té době mi velmi pomáhala maminka a manžel, který se dokonce rozhodl, že nastoupí na rodičovskou dovolenou. Takže byl s dcerkami čtyři roky "doma". 

Věnoval jim hodně času, péče, zažili spolu úžasná dobrodružství. Manžel je horský průvodce, takže provázel i během rodičovské dovolené lidi v horách a odjížděl tam i relaxovat a regenerovat síly na děti. I já mám flexibilní pracovní dobu, takže jsme obvykle trávili den společně a já pracovala po večerech. Případně jsem na schůzky, semináře i do prodejen brala dcerky sebou. 

Prý starší dceru učíte doma. Proč jste se pro to rozhodla?
Bydlíme na vesnici na Vysočině a v našem okolí jsme nenašli školku ani školu, která by nám byla svým zaměřením, komunikací s dětmi i programem blízká. A proto jsme se rozhodli učit děti doma. Třikrát týdně jezdíme pravidelně do Brna, kde děti chodí do sdružené školy (škola pro domácí žáky) a do dalších kroužků a klubů. Prozatím to dcerkám i nám vyhovuje. Kdyby se však změnil náš životní rytmus, přestěhovali bychom se do města nebo bychom viděly, že dcery potřebují více režim a kolektiv, budeme hledat další možnosti. 

Jakou výhodu má učit dítě doma?
Pro nás bylo nejdůležitější, že dětem zůstane vnitřní motivace pro učení. Že je nenutíme do učení, do úkolů a že je ani neodměňujeme a neznámkujeme za pokroky. Ono totiž u dětí je nádherně vidět, že žádnou takovou vnější motivaci nepotřebují. Že se chtějí učit pro svoji radost a pro přirozenou touhu po poznávání nových věcí. 

Učení dětí doma dává rodině velikou svobodu. Mohou si vybrat kdy, co, kdo, jak bude děti učit. V České republice si můžete vybrat z několika možností domácí výuky. Zaprvé je to učení jedním z rodičů, které probíhá podle školních osnov v určeném režimu. Je to učení nejvíce podobné klasickému školskému vzdělávání až na to, že jste doma, že s dítětem komunikujete vy, že ho můžete mnohdy lépe vést, protože ho znáte a víte, co potřebuje. 

Druhá možnost jsou již zmíněné sdružené a komunitní školy nebo společný pedagog, kterého si skupina rodičů najde a on (anebo komunitní škola) učí vaše děti, zatímco rodiče mohou dál chodit do zaměstnání. A třetím modelem je neučení, unschooling. Tento směr vychází ze zahraničních svobodných škol, kde učitel je jen doprovod, který připravuje dětem prostředí, ale děti se učí od sebe navzájem a jsou vedeny pouze svou vnitřní motivací k učení. Více informací o domácí škole píši na blog Brány k dětem. 

Můžete nám přiblížit, co všechno Brána k dětem nabízí?
Brána k dětem nabízí moderní látkové pleny a to velmi široký výběr. Dále šátky a ergonomická nosítka na nošení dětí, přičemž vždy vysvětlujeme zásady správného a zdravého nošení dětí. Je důležité, aby děti v nosítku nevisely, ale seděly v klubíčku s podsazeným zadečkem a s kolínky výš než zadeček. Vždy jsou otočené směrem k nosiči. Nosit děti směrem od nosiče je neergonomická a nezdravá poloha, ve které má děťátko přemíru podnětů a bývá z takového nošení ve stresu, unavené a uplakané.

Dále se zaměřujeme na přírodní kosmetiku, ekologickou drogerii, přírodní hračky ze dřeva, biobavlny, kukuřičného škrobu, vlny. Máme i merino oblečení a oblečení z biobavlny pro děti i dospělé. Capáčky na nožičky, houpací sítě a křesla a široký výběr zajímavých knih o výchově, partnerství, ženských cyklech apod.
Z focení šátků (Lucie Harnošová uprostřed).

V čem jste JINÍ, ORIGINÁLNĚJŠÍ než ostatní?
Mám pocit, že kdo podniká autenticky, je vždy originální. Jestliže nekopírujeme nápady, ale realizujeme své vlastní, jsme originální. A také když vystupujeme na veřejnosti a konáme v podnikání vše tak, aby bylo v souladu s naším životním stylem. V únoru jsem byla pozvaná jako řečník na konferenci Retail summit a o autentičnosti v podnikání jsem mluvila. Byla jsem překvapena, kolik firem se autentičnosti bojí. 

Pro mě je to hlavní zásada vedení firmy. Jak cítím, konám, mluvím a také podnikám. V týmu pracujeme tak, že v každém z nás hledáme ty jeho nejlepší kvality, jeho nadání a talenty a ty pak má možnost v práci rozvíjet. Vzájemně se tak můžeme doplňovat a všichni máme z práce radost. Tím, že jsme ženský tým, učíme se znát své cykly (blíže jsou popsané v knize Cyklická žena od Mirandy Gray) a protože v každém týdnu jsme jiné a máme věci, které se nám daří výrazně více, než jiné, i v rámci měsíce se jako ženy doplňujeme. 

Většina zaměstnaných žen jsou již maminky, což naši zákazníci oceňují, když jim předáváme zkušenosti z praxe. V prodejnách máme domácí atmosféru a zákazníci za námi chodí nejen za nákupem, ale i za odpočinkem a načerpáním energie a radosti.


Co je vaší specialitou – novinkou?
Informace se snažíme šířit i na internetu, takže pravidelně na stránkách zveřejňujeme zdarma internetové knihy, momentálně píši již čtvrtou. A připravujeme také sérii videí, kde zákazníkům lépe představíme naše produkty.  

Krom obchodu se věnujete i jiným aktivitám, jakým?
Vymýšlíme a zapojujeme se do řady projektů. Spoluorganizujeme se Zorou Javorskou a Kateřinou Hájkovou Klíčovou Konferenci Aktivní rodičovství. V dubnu proběhl již pátý ročník, kde bylo 600 účastníků. Dále máme v Praze otevřený prostor pro ženy, kam si mohou jít kdykoliv odpočinout nebo přijít na ženské setkání - Červený stan. V Brně zase pečujeme o prostor Creative space, kde nabízíme řadu kurzů, koncertů, vernisáží, besed, seminářů apod.

A v neposlední řadě školíme naše látkovací poradkyně, které jsou z celé České republiky a které ve svých působištích pak konají prezentace moderních látkových plen, bezplenkové komunikační metody a kurzy vázání šátků. O všech těchto aktivitách najdete informace na našem webu nebo facebooku.  

Pořádáte i kurzy… Jaké například?
Ano, kurzy pořádáme ve všech našich prodejnách. V Jičíně jsme zaměření zejména na kurzy o plenkách a výchově lásky v rodině. V Damníkově k již zmíněným přidáváme ještě Ekoženu, Aromaterapii a meditační cvičení. V Praze jsme hodně zaměření na kurzy pro těhotné, na ženská setkávání (například Ženy v pohodě s Magdou Křepelkovou, Mýty a omyly o posilování pánevního dna, cvičení mohendžodáro) a také kurzy Vázání šátků, Pokročilé vázání šátků, Vyber si své nosítko, Cesta k odplenkování apod. 

V Brně máme na kurzy prostory dva a proto se tam koná nejvíce akcí, až 150 měsíčně. Hostíme lektory z celé České republiky. Například Richard Vojík pravidelně vede kurzy pro páry a mužské skupiny. Julie Gaia Poupětová se věnuje sexuálním tématům. Pravidelně máme kurzy zdravého vaření, zdravých příkrmů a svačinek pro děti. Nabízíme i Muzikoterapii, cvičení pro dospělé i děti, výtvarné aktivity pro dospělé i děti. A já sama vedu v prodejnách kurzy Bezplenkové komunikační metody a Kontaktního rodičovství. 

Jen tak mimochodem, kam chodíte na nápady???
Nápady ke mně přichází samy. V noci, ve snu, v přírodě, při masáží... Někdy mám nápadů až moc a učím se vybírat opravdu ty nejlepší a realizovat je pak postupně. Dříve jsem každý skvělý nápad chtěla hned uskutečnit. Ale vedlo to k tomu, že jsem byla už moc unavená a vystresovaná. A někdy společně se mnou byl již vyčerpaný i celý tým. Čím více mám zkušeností, tím lépe umím realizaci nápadů načasovat.

Neumím si představit, jak všechno zvládáte. Jak všechno dokážete zorganizovat?
Jsem nesmírně vděčná za pomoc celé rodiny, za skvělé rodinné vztahy, za úžasný tým v Bráně k dětem. Díky mnoha lidem může vše fungovat tak, jak funguje a můžeme se dál vyvíjet.
Jsem vděčná i za naše děti, že s námi tak krásně plují, že spolupracují, že si umí říct hezky o pozornost a láskyplný dotek. A jsem vděčná za kontaktní rodičovství, které od narození praktikujeme. Jsme si s dětmi hodně blízko a to je také jeden z důvodů, proč můžeme harmonicky žít jako rodina, u toho pracovat a být spokojení.

Samozřejmě i u nás probíhají různé bouřky, ať už s dětmi nebo v partnerském vztahu. Ale z každých problémů a krizí se snažíme poučit, neopakovat již stejné chyby, vždy hledáme řešení a nové cesty. A společně rosteme. Moc se mi líbí kniha Naomi Aldort Vychováváme děti a rosteme s nimi. Doporučuji vám si ji přečíst. Ale i bez přečtení si myslím, že ten název knížky mluví za vše :-)
Lucie Harnošová s manželem Janem.
Měla byste být vzorem pro matky, které nic nestíhají. Jakou radu byste jim dala?
Že mají mít samy sebe na prvním místě. Zní to na první pohled sobecky, ale je to naopak to nejlepší, co můžeme rodně poskytnout. Když je máma v pohodě, je celá rodina v pohodě. Když je maminka opečovaná, pak s radostí a nadšením opečovává všechny okolo. Když máma sebe miluje a je milovaná, pak rozdává lásku všude kolem. Ona sama se stane láskou. A pokud si někdy nebudete tímto výrokem jisté, vzpomeňte si na instrukce v letadle. "Nejdříve nasaďte masku sobě, až poté dítěti."

Doporučujeme ještě přečíst:
Prodej je lidský, dokonce bytostně lidský
10 tipů pro spokojené mámy
Kontaktní rodičovství stručně

Žádné komentáře:

Okomentovat