čtvrtek 28. srpna 2014

Co byste ještě měla vědět o menstruačním kalíšku

Menstruační kalíšek z lékařského silikonu je stále oblíbenější hygienická pomůcka. Možná ho už používáte, možná jeho koupi teprve zvažujete. Že je kalíšek komfortní, ekonomický a ekologický a že se s ním dá spát, sportovat i plavat, se dočtete skoro všude. Proto jsme se rozhodli podrobněji probrat sedm témat, která by vás v souvislosti s menstruačním pohárkem také mohla zajímat.

 
Menstruační kalíšek letos slaví 77. narozeniny

„Matkou“ této revoluční dámské hygienické pomůcky je americká výtvarnice Leona Chalmers. První menstruační pohárek vyrobila v roce 1937 a nechala si ho také patentovat. Její současnice ale pro takové novátorství neměly pochopení. Latexová verze kalíšku, která se začala prodávat o půl století později, zase způsobovala alergické reakce. Teprve lékařský silikon na přelomu tisíciletí splnil náročné požadavky na komfort uživatelek i zdravotní nezávadnost a dnes si české ženy mohou vybírat minimálně z pěti různých značek. Máme už i tuzemské kalíšky – Gaia cup. K mání jsou také pohárky z přírodní gumy nebo exempláře na jedno použití (u nich ale nelze mluvit o šetrnosti k životnímu prostředí).

Kolik s touto pomůckou vlastně ušetřím?

Podle průzkumu Ekologického institutu Veronica žena spotřebuje během každého cyklu v průměru 18 menstruačních vložek. Vynásobeno dvanácti to ročně dělá 216 kusů. Kalíšek s životností až patnáct let za zhruba 500 korun nahradí až 3 240 jednorázových vložek. Pokud počítáme, že kus přijde na nějaké tři koruny, dostaneme se na úctyhodných 9 720 korun. I po odečtení pořizovací ceny pohárku zbyde částka, za kterou můžete vyrazit chytat bronz někam k moři.

Kalíšek versus bolestivá menstruace

Některé uživatelky pohárků registrují ústup bolestí, změn nálad a dalších potíží souvisejících s krvácením. Důvodů může být několik. Menstruační kalíšek nevysušuje stěny pochvy a nenarušuje její přirozené prostředí, takže se minimalizuje riziko přemnožení nežádoucích „breberek“, které způsobují záněty a mykózy. Tělo také není vystavené pravidelné dávce toxinů dodávaných ve chlorem vybělených a naparfémovaných vložkách a tampónech. Ty podle některých výzkumů mohou nastartovat ekzémy, alergie, ale i rakovinné bujení. Používání tampónů je rovněž spojené s rizikem vzniku život ohrožujícího syndromu toxického šoku. Menstruační kalíšek pozitivně ovlivňuje také naše rozpoložení. Pokud máte spolehlivého pomocníka, se kterým nemusíte menstruaci řešit až dvanáct hodin, ušetříte si hodně starostí, což se pozitivně projeví i ve fyzické rovině.

Bojím se pohárek vyzkoušet, prý se těžko vyndává

Nutno říci, že jsem řešila stejné dilema. Kupodivu mně nakonec dalo víc práce kalíšek před vsunutím správně složit a pak zkontrolovat jeho rozvinutí, než ho poprvé vyjmout. Hodně pomohl podrobný návod v balení s kalíškem a také fakt, že jsem byla doma sama a nikdo mě neznervózňoval bušením na dveře koupelny. Pokud ale dojde na situaci, kdy se kalíšek vzpírá vyndání, nejdříve se uvolněte. Stažené svaly pánevního dna manipulaci s ním rozhodně neulehčí. Pokud nemůžete pohárek nahmatat a opatrným zmáčknutím jeho dna zrušit podtlak, který ho drží na místě, zkuste polohu v dřepu nebo si alespoň jednu nohu opřete třeba o okraj vany. Pak stažením svalů kalíšek posuňte blíže k ústí pochvy. Zavedení pomůcky může ulehčit i lubrikační gel na vodní bázi.

A vážně to neproteče?

Vzhledem k tomu, že nás příroda nevyrábí podle jedné šablony, je i tvar pochvy a děložního hrdla každé ženy individuální.  Klíčové pro jeho spolehlivost je zvolit správný typ kalíšku a naučit se ho dobře zavádět. Dívky a zapálené sportovkyně s pevnými svaly pánevního dna by měly sáhnout spíše po menších velikostech pohárků. Po porodu a zhruba od 25. narozenin se naopak uplatní kalíšky o větším průměru. Pokud vám protéká i pomůcka největší velikosti, mohou být na vině ochablé svaly pánevního dna, které kalíšek neudrží na správném místě. V tom případě odborníci doporučují jejich pravidelné posilování. Populární Kegelovy cviky vás uchrání také před nechtěným únikem moči a dovedou zintenzivnit slasti intimního života. Důležité je rovněž zkontrolovat, zda náhodou nejsou zanesené drobné otvory pod horním okrajem kalíšku, které usnadňují jeho přilnutí ke stěnám pochvy. Nouzovým řešením při slabém protékání může být používání pratelné textilní vložky, která je k pokožce intimních partií ohleduplnější než jednorázové pomůcky obsahující umělé hmoty a chemické látky.

Kalíšek a panenská blána

Obecně platí, že pokud dívky, které dosud neměly pohlavní styk, bez problémů používají větší velikosti tampónů, nejspíše jim bude vyhovovat i menstruační kalíšek. Při výběru by se měly zaměřit na nejmenší vyráběné pohárky, jejichž délka nepřesahuje pět centimetrů. Rozhodujícími faktory jsou tvar a tuhost panenské blány, které jsou u každé dívky jedinečné. Někteří lékaři proto menstruační kalíšky doporučují až po prvním pohlavním styku.

Na co bych si měla dát pozor?

I když se životnost menstruačních pohárků pohybuje mezi úctyhodnými 10 až 15 lety, nejsou nezničitelné. Pokud tuto pomůcku sterilizujete ve vařící vodě, vždy hlídejte množství tekutiny. Kalíšek ponechaný napospas rozpálenému hrnci bohužel nemá šanci na přežití. Uživatelsky příjemnější je sterilizování kalíšku ve speciálním setu do mikrovlnné trouby, v lékárně lze také zakoupit antibakteriální tablety či gely. Nesmírně důležité je pohárek minimálně jednou denně důkladně opláchnout tekoucí vodou. Pro nouzové očištění postačí i toaletní papír či ubrousky pro intimní hygienu. Kalíšek zvládne leccos, ale rozhodně nefunguje jako antikoncepční pomůcka a před stykem je ho nutné z pochvy vyndat. Odpočívat v plátěném sáčku by měl i v období šestinedělí. Z hygienických důvodů byste se o svůj pohárek neměla dělit s žádnou další ženou. Pokud po jeho zavedení cítíte bolest, pálení, dráždění nebo zaznamenáte potíže při močení, pomůcku vyjměte a kontaktujte svého lékaře. Kalíšek se bez problémů snese s nitroděložním tělískem a používat ho mohou i ženy potýkající se s papilomavirovou infekcí

Kompletní sortiment menstruačních kalíšků naleznete zde.

Doplňky (nejen) ke kalíškům jsou dostupné zde.

 

Co je menstruační kalíšek

* Komfortní a spolehlivá hygienická pomůcka  
* Vyrábí se z antialergenního lékařského silikonu 
 * Je vhodný pro ženy každého věku i při velmi silné menstruaci
* Ekologická alternativa tampónů a vložek
* Neobsahuje toxické látky, lze ho používat i při ekzémech, mykózách či zánětech
* Šetří peníze – vydrží až 15 let
* Vhodný i na noc, pro sportování, na plavání a cestování



Text: Zuzana Klementová

Doporučujeme ještě přečít:


Žádné komentáře:

Okomentovat