pátek 12. září 2014

7 mýtů o menstruačním kalíšku

Menstruační kalíšek – pro jedny fantastická revoluce v intimní hygieně, která ženě zaručí při jejích „dnech“ maximální pohodlí, ušetří peníze za tampóny a vložky a ještě chrání životní prostředí; pro druhé nepřijatelný módní výstřelek. Internetové diskuse se týkající se této moderní menstruační pomůcky přináší i polopravdy či úplné mýty nezřídka šířené těmi, kdo s kalíšky nemají žádnou osobní zkušenost. Rozhodli jsme se proto nejoblíbenější z nich uvést na pravou míru.


Mýtus č. 1. Menstruační kalíšek je nepřirozený
I když obaly tampónů a vložek okupují kytičky, motýlci a svěží lístky, tyto produkty obsahují i umělé hmoty, chemické látky (zejména parfémy a gelující látky) a jsou bělené chlorem, což řadě žen způsobuje nepříjemné kožní potíže. Že syndrom toxického šoku způsobený právě těmito toxickými látkami může přivodit i smrt, se dočtete v příbalovém letáku každého balení tampónů. Alternativou jsou pratelné textilní vložky nebo jednorázové hygienické pomůcky z přírodních materiálů, které jsou k pokožce intimních partií mnohem vlídnější. 

Nejmodernějším řešením je menstruační kalíšek z měkkého lékařského silikonu. Tento materiál nenarušuje přirozeně kyselé prostředí pochvy, které brání množení nebezpečných mikroorganismů. Lékaři proto kalíšek doporučují i ženám trpícím ekzémy, kožními alergiemi a některými gynekologickými potížemi – například záněty. Tvar této pomůcky maximálně zohledňuje anatomii pochvy i potřeby současné ženy. Můžete s ní spát, sportovat i plavat. Některé uživatelky dokonce registrují ústup bolestí a nepříjemných pocitů spojených s menstruací. 


Mýtus č. 2 Jeho používání je složité
Diskusní fóra nezřídka zahrnují i příspěvky popisující pekelné zážitky spojené s prvním použití menstruačního kalíšku. Nekonečné minuty na toaletě vyplněné marným „dolováním“ zlobivého kalíšku, slzy na krajíčku, oblečení potřísněné krví a v nejhorším případě rychlý přesun za gynekologem. Ano, zejména první vyjmutí kalíšku bývá složitější, než se žena naučí jemným zmáčknutím jeho dna zrušit podtlak, který ho drží na místě. Proto je vhodné vyzkoušet si celou operaci v klidu své koupelny a do terénu vyrazit až poté, co se s kalíškem dostatečně spřátelíte. 

Pokud se i potom posouvá hlouběji do pochvy a vzdoruje vyjmutí, nejspíše je to důsledek nevhodně zvolené velikosti. Dalším oblíbeným tématem je vylévání a oplachování kalíšku třeba v práci nebo na cestách. Pokud nemáte opravdu silné krvácení, po většinu dní, kdy menstruujete, stačí nádobku o obsahu zhruba 30 mililitrů vyprázdnit jen ráno a večer.  Po skončení měsíčků a před dalším použitím je kalíšek nutné sterilizovat. Jestli nemáte chuť ho klasicky vyvářet v nádobě s horkou vodou, můžete si pořídit praktický set na sterilizaci v mikrovlnné troubě.

Mýtus č. 3 Menstruační kalíšek je nepohodlný a nespolehlivý
Ano, kalíšek může tlačit a může také protékat. Na vině ale nejčastěji bývá nevhodná velikost nebo špatné zavedení. Po vsunutí složeného kalíšku do pochvy je důležité zkontrolovat, zda se dostatečně rozevřel. Správně zavedený kalíšek žena vůbec necítí. Pokud jí vadí špička usnadňující jeho vyndávání, může ji zkrátit či úplně odstranit. 

I když jsou všechny kalíšky vyrobené z lékařského silikonu, jednotlivé značky se liší velikostí i měkkostí. Ideální proto je, pokud si můžete v některé kamenné prodejně prohlédnout a osahat několik typů a vybrat si mezi nimi svého šampióna. Samozřejmě existuje určité procento žen, kterým kalíšek z různých důvodů nikdy nebude úplně vyhovovat. Třeba kvůli prodělaným operacím nebo individuálním anatomickým dispozicím.


Mýtus č. 4 Je to prostě nechutné
A teď ruku na srdce – vložka v parném letním dnu nebo tampón plný rozkládající se krve kývající se na rudém provázku jsou lahůdkou pro estéty? Používání menstruačního kalíšku samozřejmě znamená bližší kontakt s menstruační tekutinou. Zachycená krev ale je, pokud se žena těší dobrému zdraví, temně rudá a rozhodně nezapáchá. Používání kalíšku může být jednou z cest uvědomování si vlastního ženství, kdy menstruaci nevnímáme jako postižení, ale přirozenou a nezbytnou součást koloběhu života. 

Krvácející ženy bývaly v minulosti mnoha kulturami uctívány, protože se věřilo, že během svých „dní“ získávají schopnost komunikovat s nadpřirozeným světem. I kdyby vám taková možnost nepřipadala přitažlivá, kalíšek vám pomůže zvládnout menstruaci s maximálním komfortem. Ráno se nebudíte se skvrnami na pyžamu, můžete klidně vyrazit na kolo nebo na koupaliště a večer se bez obav přitulíte k partnerovi.

Mýtus č. 5 Ten kalíšek je moc velký
Možná si ještě vzpomenete na svou premiéru s tampóny a na obavy, které jste pociťovaly při jejich prvním zavedení – Povede se mi ho tam zasunout? A jak to dostanu ven, až to bude nasáklé? Podobné je to i s menstruačním kalíškem. Zhruba pět centimetrů dlouhý a čtyři centimetry široký kalíšek se do pochvy dlouhé sedm až osm centimetrů s přehledem vejde. S hlavičkou dítěte, která tudy putuje při porodu, se vůbec nedá srovnávat. 

Při prvním pokusu o zavedení je důležité dodržovat pokyny uvedené na příbalovém letáku a hlavně nikam nespěchat, protože svaly pánevního dna stažené nervozitou zavedení kalíšku rozhodně neusnadní. Nejspíše vás čeká pár nezdařených pokusů, než se kalíšek rozvine na správném místě.  Pak už byste ho ale neměla vůbec vnímat.

Mýtus č. 6 Menstruační kalíšek je drahá zbytečnost
Dvě stě až sedm set korun za menstruační pomůcku? Na první pohled to vypadá jako dost vysoká částka. Ale začněme počítat. Balení tenkých vložek po deseti kusech stojí zhruba třicet korun. Na jednu menstruaci padne minimálně jedno, spíš dvě. Když přidáme ještě nějaké ty slipové vložky na pozdější dny měsíčků, dostáváme se minimálně na nějakých 50 korun. Menstruační kalíšek za 500 korun s životností 10 až 15 let si tak na sebe „vydělá“ už za pouhých deset měsíců. 

Nemluvě o tom, jaká hromada odpadu díky této vychytávce neskončí ve spalovně nebo na skládce. Odborníci z Ekologického institutu Veronica odhadují, že více než tři miliony českých žen ročně „vyprodukují“ 6 700 tun použitých vložek, které není možné recyklovat. K tomuto číslu je ještě třeba připočítat plasty použité na jejich obaly, zejména když je každá vložka balená zvlášť.


Mýtus č. 7 Podtlak způsobený kalíškem může způsobit embolii
Podtlak, který drží kalíšek v pochvě, podle lékařů rozhodně nemůže způsobit embolii nebo infarkt. Nehrozí, že by tato pomůcka vzduch přirozeně přítomný v pochvě „napumpovala“ do dělohy, kde by ženu ohrožoval na životě. Každý kalíšek má pod horním okrajem otvory, které usnadňují zrušení podtlaku při jeho vyndávání, takže nemůže pochvu nezdravě utěsnit. 

Stejně tak není z anatomického hlediska možné, aby krev zadržená kalíškem natekla zpátky do dělohy a tam se rozkládala. Tuto hygienickou pomůcku gynekologové doporučují i při zavedeném nitroděložním tělísku, jehož část zasahuje do pochvy. Pokud máte pochybnosti, zda je pro vás menstruační kalíšek vhodný, kontaktujte svého lékaře. Odborné poradny lze najít také na některém z internetových fór, které se kalíšky zabývají.

Kalíšky si můžete prohlédnout ZDE nebo v našich kamenných prodejnách (Praha, Brno, Jičín, Damníkov, Košice). 

Text: Zuzana Klementová

Doporučujeme ještě přečíst:
Co byste ještě měla vědět o menstruačním kalíšku
Ekožena v luxusu
Přírodní kosmetika: Zkrásněte přirozeně


Žádné komentáře:

Okomentovat