úterý 9. února 2016

7x o kosmetice, které byste se měla v těhotenství vyhnout

Zatímco ještě před pár lety byla nalíčená a dokonale upravená nastávající maminka spíše výjimkou, dnes jsou požadavky krásy mnohem přísnější. Už žádné manželovo tričko, vlasy bez údržby a pleť alá akutní puberta. Moderní těhulka dostala za úkol být nejen v radostném očekávání, ale také zůstat přitažlivá až sexy. Jenže i to má svá úskalí.

V zorném poli nastávajících maminek bývá zejména kvalita stravy – vždyť se o ni dělí s vyvíjejícím se dítětem. Většinou se ale zapomíná na to, že neméně důležité je utnout přísun škodlivin, které číhají v lahvičkách a tubách úspěšně okupujících půlku koupelny.

Těhotenství je totiž obdobím, kdy je třeba obzvláště zvažovat, jaké kosmetické přípravky si pustíme k tělu. Většina z nich totiž obsahuje plno buď přímo toxických, nebo minimálně sporných látek. Na které produkty byste se měla v radostném očekávání zaměřit?


 

1. Když jde o kůži

Působení těhotenských hormonů se může projevit na různých partiích těla. Obecně bývá kůže nastávajících maminek citlivější a často hůře snáší třeba depilaci či kosmetická ošetření. Vhodné je také omezit slunění, které může odstartovat invazi pigmentových skvrn. Pokud pleť potřebujete před sluncem ochránit, existují také šetrné prostředky na bázi minerálních filtrů. Ještě přírodnější variantou je olej z malinových semen.

Samostatnou kapitolou je líčení. Pleť plná pupínků, zarudnutí, přírůstky na váze… To všechno se může nepříjemně podepsat na sebevědomí těhulky. Sáhnout po dekorativní kosmetice se zdá jako logická volba, ale i v tomto případě je třeba dobře vybírat. Autorka knihy Jak přežít dobu jedovou Anna Strunecká doporučuje těhotenství úplně bez make-upu i další kosmetiky, která může být zdrojem nebezpečného bisfenolu A a ftalátů.

„Většina barev v kosmetických přípravcích se vyrábí z uhelného dehtu, který u zvířat způsobuje rakovinu. Některé barvy z uhelného dehtu obsahují také arzén a olovo, které, jsou-li přijaty nebo vstřebány kůží, způsobují rakovinu,“ varuje v této souvislosti Gillian Deaconová v knize Ve rtěnce je olovo. Vhodnou alternativou nejen pro nastávající maminky jsou přírodní líčidla na minerální bázi, která najdete například pod značkou Lavera.


Strašák jménem strie
"Jak se kůže napíná, objevují se v ní trhlinky růžové až fialové barvy, které po porodu postupně vyblednou. Jejich tvorba je ovlivněna hladinou progesteronu a elasticitou kůže, častěji se vyskytují v případech, kdy žena náhle a výrazně přibere na váze," píše o tomto nepříjemném průvodním jevu těhotenství Vivian Lunny v knize Vůně života. Přikládá i recept na domácí směs přírodních olejů, která omezí vznik strií na bříšku, prsech a stehnech.

Podobné přípravky můžete sehnat již hotové. Kromě toho, že zlepší pružnost podkožního vaziva, často obsahují i silice přirozeně harmonizující psychiku budoucí maminky. Výhodou kvalitních přírodních olejů je také to, že na rozdíl od klasických krémů a pleťových mlék neobsahují syntetické vůně a parabeny, které negativně ovlivňují reprodukční systém. 


2. Tupíruj si dívko vlasy bez ohledu na počasí….

Zejména počátek těhotenství může doprovázet intenzivnější maštění či rovnou vypadávání vlasů. Je to důsledek hormonálních změn, jimiž se tělo adaptuje na novou situaci. Dobrou zprávou ale je, že se kvalita vlasů s postupujícím těhotenstvím většinou zlepší.

Na zmíněné potíže rozhodně není vhodné reagovat tím, že ještě zvýšíme spotřebu konvenčních šamponů a kondicionérů. Většina z nich totiž obsahuje toxické látky původem z ropy, které se přes propustnou vlasovou pokožku snadno dostávají do těla a mohou nepříznivě ovlivňovat i reprodukční systém. Vhodnou alternativou jsou přírodní produkty, ostřílenými bojovníky s mastnými vlasy jsou třeba kopřiva, heřmánek nebo máta.

Barvení vlasů někteří odborníci v těhotenství vůbec nedoporučují. I když zvolíte produkt bez amoniaku, stále obsahuje koktejl agresivních chemických látek, z nichž některé jsou prokazatelně rakovinotvorné. O něco vhodnější jsou přelivy a melíry, nejšetrnější volbou je hena nebo jiná barva na přírodní bázi. Stejně tak je vhodné vyhýbat se lakům a tužidlům, které rovněž obsahují štědré dávky toxických látek.


 

3. Zařící nehty – zbytečné riziko

Zejména efektní umělé nehty jsou zbytečným hazardem se zdravím kombinujícím toxické materiály a lepidla s ještě jedovatějšími přípravky, které to celé dostanou dolů. Těhulky by se raději měly vzdát i obyčejného lakování nehtů. Pravidelné vdechování toulenu, formaldehydu či ftalátů obsažených v lacích totiž může negativně ovlivnit zdraví plodu. Pokud se bez barviček neobejdete, je rozumné volit produkty s co největším podílem přírodním složek. U nás jsou k dostání například pod značkou SO´BiO.

Dobrou zprávou je, že zmíněné procedury v těhotenství nemusí být vůbec potřeba. „Nehty v tuto dobu mohou být silnější a zdravější a rychleji rostou. Rychlý růst je důsledkem působení těhotenských hormonů a zvýšeného prokrvení všech tkání, takže kožní buňky mají parádní hody,“ upozorňuje Renata Petříčková v knize Jsem těhotná, ne nemocná.


4. Zuby dostávají zabrat

Ke klasickým těhotenským obchůzkám patří i návštěva zubaře. Vyvíjející se plod totiž potřebuje vápník, a pokud se ho ve stravě matky nenajde dost, může mizet právě z jejího chrupu. Oslabené zuby pak snáze podléhají kazům i dalším nepříjemnostem. Proto je v tomto období dobré nezatěžovat sklovinu ještě agresivním bělením a také si posvítit na složení vaší oblíbené zubní pasty a ústní vody.

„Do tub se zubními pastami je zapakováno mnoho ingrediencí, před nimiž je radno mít se na pozoru. Není divu, že ve Spojených státech je na zubních pastách s fluoridem zdravotní varování s instrukcí, abyste po spolknutí množství většího než hrášek vyhledali toxikologické středisko,“ varuje Gillian Deaconová v knize Ve rtěnce je olovo.

Protože naše ústa slouží jako expresní vstup do krevního řečiště, není od věci opatřit si zubní pastu bez zmíněného fluoru i bez nebezpečných umělých barviv či sladidel. Zapátrat můžete například pod značkami Weleda, Lavera či JASON.



5. Bez potu! Ale za jakou cenu?

Nadměrné pocení patří mezi nepříjemné společníky těhotných žen. Souvisí nejen s hormonálními změnami, ale také s příbytky na váze. Jak se s ním vypořádat? Účinek klasických deodorantů a antipesperantů většinou zajišťují sloučeniny hliníku, který je spojován se současnou epidemií rakoviny prsu a Alzheimerovy choroby. Kromě něj v nich figurují i syntetické konzervanty a vůně, o nichž se také nedá říci, že by komukoliv prospívaly.

Někdy si tělo v těhotenství samo řekne, že už o takové dobroty nestojí, a dá to najevo třeba alergickou reakcí na prostředek, který do té doby bez problémů snášelo. I v tomto případě existují přírodní alternativy. Sice vás před potem neochrání celé dva dny, ale zato neucpávají póry a nebrání přirozenému odchodu toxinů z těla.

K pokožce šetrné přírodní deodoranty se vyrábí ve formě krému, kuličky i spreje. Často v nich figurují šalvěj a citrusové plody. K mání jsou i tuhé krystalové exempláře založené na antibakteriálním účinku minerálních solí.


6. Vůně jako nečekaný hazard

Parfémy většinou vnímáme jako milé společníky, kteří jemně dotváří dojem, jimž působíme na své okolí. Málokoho napadne, že v jednom krásném flakonku číhají až stovky chemických látek včetně obávaných ftalátů, které mohu způsobovat vývojové vady. A protože jsou parfémy samozřejmou součástí většiny kosmetických prostředků, je opatrnost opravdu na místě.

I v tomto případě existuje zdravější alternativa - jemné parfémy a pleťové vody na bázi přírodních esenciálních olejů. V těhotenství je obzvláště vhodná damašská růže, která příjemně uvolňuje a uklidňuje. Další harmonizující ženskou vůní je například geranium. Přírodní harmonizující parfémy nabízí i oblíbené Bachovy květové esence.


7. Koupání raději bez bublinek

Zatímco ještě před sto lety byla standardem koupací sobota, dnes jsou požadavky na osobní hygienu úplně někde jinde. V době sprchových gelů, pěn do koupele a všemožných peelingů bychom ale měli pamatovat na to, že právě skrze kůži se do těla snadno dostává řada toxických chemických látek. A že jimi výrobci těchto koupelnových záležitostí bohužel většinou nešetří.

Nejen těhulky by proto měly zvážit, zda opravdu potřebují vanu plnou růžové pěny. Pokud si svůj každodenní koupelnový rituál nedokážete představit jen v provedení „teplá voda“, můžete vyzkoušet produkty na přírodní bázi ovoněné esenciálními oleji, které jemně pečují o pokožku a příznivě působí i na mysl. Devítiměsíční čekání příjemně provoní například mandarinkarůže nebo levandule.



Jak poznat kvalitní kosmetiku?

- Naučit se být skeptický k výrazům jako „jemný“ či „přírodní“ doplněným obrázky bylin. Těmi totiž výrobci často maskují dlouhý seznam chemických ingrediencí. I ropa je koneckonců z přírody.

- Raději se vyhýbat výrobkům s velmi dlouhým složením a neznámými přísadami.

- Sledovat intenzitu barvy a vůně – produkty z přírodních surovin většinou nebývají křiklavě modré a nevoní po žvýkačce.

- Kupovat jen produkty, které opravdu potřebujete.

- Vybírat si produkty s osvědčenými certifikáty (NaTrue, CPK, EcoCert)

- Najít si kvalitní výrobce, případně si zkusit některé přípravky vyrobit i doma. Začít můžete třeba ústní vodou, solí do koupele nebo deodorantem. Existují i kurzy zaměřené na výrobu přírodní kosmetiky.



Autor textu: Zuzana Dostálová


Doporučujeme ještě přečíst:
Prenatální komunikace: Proč si povídat s bříškem?

Žádné komentáře:

Okomentovat