čtvrtek 2. prosince 2010

Menstruační kalíšky

Menstruační kalíšek je velmi pohodlná, bezpečná a hygienická pomůcka pro mnohonásobné použití vhodná pro všechny věkové kategorie. Kalíšek se zavádí dovnitř do pochvy, kde se do něj sbírá menstruační krev. Každé 4 až 12hodin - podle síly menstruace- se kalíšek vyjme a vyprázdní. Kalíšek vyprazdňujete mnohem méně, než je nutná výměna vložek či tampónů. Po zavedení kalíšek přilne k poševní stěně, je držen svaly pánevního dna a máte jistotu, že kalíšek neproteče.

Výhody menstruačního kalíšku

* dokonalý pocit čistoty - menstruační krev při použití kalíšku nezapáchá, protože bakterie nikde neulpívají a krev se nerozkládá
* bezpečí a jistota - jakmile se naučíte kalíšek správně zavádět (což trvá maximálně první cyklus), můžete si být jisté, že neselže. Neprotéká, je vhodný i na noc, do bazénu, na cestování a sportování.
A navíc ho v těle vůbec necítíte! Zapomenete, že zrovna máte své dny:-)
* zraví pro mé tělo - kalíšek je vyroben z lékařského silikonu, bez parfému, bělidel, absorbentů. Kalíšek je velmi vhodný pro ženy trpící mykózami a záněty.
* finančně velmi výhodný - kalíšek vydrží až deset let. Investice se vám vrátí ještě během prvního roku.
* ekologie - při menstruaci neprodukujeme žádný odpad.

Jakou vybrat správnou velikost

Kalíšky se vyrábějí ve dvou velikostech: S(small) a L(large). Menší kalíšek je pro ženy, které ještě nerodily a do věku 25let. Větší kalíšek pro ty, které již rodily a pro všechny ženy nad 25 let. Pokud jste ve věku 25-35 let a zatím jste nerodily, možná budete mít problém si vhodnou velikost vybrat. Doporučujeme zodpovědět si následující otázky.

Sportujete pravidelně nebo se věnujete posilování svalů pánevního dna? Pokud ano, budete mít pravděpodobně svaly pánevního dna dostatečně pevné a můžete zvolit menší velikost.
Máte silnou menstruaci? Pokud ano, zvolte kalíšek velikosti L, který má větší objem a nemusíte ho tak často vylévat.
Plánujete do roka otěhotnět? V takovém případě zvolte velikost L. Nemá smysl kupovat si menší velikost kvůli pár cyklům, když po porodu by jste musela stejně sáhnout po větší velikosti.

Zavádění kalíšku

1. Menstruační kalíšek vyvařte v horké vodě
Před prvním použitím a před každou následující menstruací je nutné kalíšek vyvařit na 5-10 minut. Vyvařením zajistíte dostatečnou hygienu. V průběhu menstruace stačí kalíšek vyplachovat vodou. Jste-li na veřejných záchodech, kde není možné vyplachovat kalíšek přímo v umyvadle, noste si sebou láhev s vodou (nebo prázdnou a napustíte si ji až v umyvadle na toaletě).

2. Umyjte si ruce
Ruce si umývejte před každým zaváděním i vyjmutím. Pokud cestujete a není možné si ruce omývat, noste sebou vlhčené ubrousky.

3. Složení kalíšku a uvolnění
Než získáte v zavádění jistotu, doporučuji si kalíšek zavádět ve sprše nebo v pohodlné poloze. Musíte uvolnit svaly pánevního dna. Můžete si dát jednu nohu na vanu nebo si dřepněte. Kalíšek složte na polovinu a pak na čtvrtinu - do tvaru C a chytněte ho za spodní část.

5. Zavést kalíšek do pochvy
Zasuňte kalíšek do pochvy, stačí do dvou třetin. Kalíšek již sám vklouzne a najde své místo. Tak, aby Vás netlačil. Zkontrolujte, jeslti se kalíšek správně rozvinul. Trošku ho pootočte nebo zkuste obrkoužit prstem. Je-li kalíšek špatně zaveden, vyjměte ho a zkuste to znovu. Kalíšek by protékal a tlačil by Vás.

6. Vyjmutí kalíšku
Kalíšek vylévejte maximálně po 12hodinách. Ze začátku budete kalíšek vylévat častěji, protože si myslíme, že mentruační krve je mnoho. Ale sama uvidíte, že menstruační krve není tolik a poznáte, po jakých intervalech a které dny v cyklu kalíšek vylévat. Při vyjmutí je třeba zrušit podtlak vzniklý při zavedení a to stisknutím spodní části kalíšku, čímž se kalíšek posune od poševní stěny a lehce vyklouzne. Pomáháme si také zatlačením svalů pánevního dna. Můžete si pomoci tyčinkou, kterou kalíšky mají. Ale většina žen si tyčinku dříve nebo později ustřihne, jelikož je to jediná část z kalíšku, která je cítit a může lehce tlačit.

Jak se liší jednotlivé typy 

LUNETTE
Lunette je menstruační kalíšek vyrobený z lékařského silikonu ve Finsku. Je to jeden z nejměkčích a nejobjemnějších kalíšků. Menší kalíšek má průměr 41 mm a délku 47 mm, obsah kalíšku je 25 ml. Větší velikost má průměr 46 mm a délku 52 mm, obsah kalíšku je 30 ml. Vnitřní povrch je zcela hladký a to usnadňuje čištění.

MOONCUP
Mooncup je vyroben v Anglii, je to jeden z prvních kalíšků na trhu vyrobený z lékařského silikonu. Kalíšek má ve spodní části rýhy, což usnadňuje jeho vyjmutí. Má větší horní okraj a lépe drží tvar při vyjímání. Menší velikost má průměr 46 mm a délku 50 mm. Větší velikost má průměr 43 mm a délku 50 mm. Objem kalíšku je 20-30ml. Firma Mooncup Ltd. je výrazně ekologicky založená. Továrna používá elektřinu z obnovitelných zdrojů, bavlněný pytlík, do kterého je kalíšek balený je ze 100% biobavlny. Firma získala řadu ocenění a certifikátů (například Vegan Society, Vegetarian Society, Women in Ethical Business Award aj.).

LADYCUP
Kalíšky Ladycup jsou vyráběny v České republice. Kalíšek má zcela hladký povrch, což usnadňuje jeho čištění. Vyrábí se i v barevných variantách a každý rok vychází i speciální limitované edice. Velikost S má průměr 40 mm a délku 46 mm, obsah kalíšku je 21,2 ml.A je vhodný i pro panny. Velikost L má průměr 46 mm a délku 53 mm, obsah kalíšku je 34,3 ml. Při zkracování stopky, která je dostatečně dlouhá, aby si ji každý ustřihl podle své potřeby, dávejte pozor na poškození spodní části kalíšku. Nová kolekce "inspirováno přírodou" má sáček z biobavlny.

Nejčastější otázky

Co dělat, když nemám možnost kalíšek vyvařit?
Můžete zvolit desinfekci zakoupenou v lékárně a po vydesinfikování ještě pečlivě omyjte kalíšek vodou. Desinfekce by neměla na kalíšku zůstat. Jen na vytření můžete také použít vlhčené ubrousky. A pokud si nemáte kde umýt ruce, můžete použít například desinfekční prostředek na ruce. Existují i speciální prostředky určené přímo k čištění kalíšků (Magic Touch od Tierra Verde).
Co dělat, když kalíšek protéká?
U prvního cyklu, když se zavádění teprve učíte, se to může stát. Jakmile jste si jistá správným zavedením a kalíšek i přesto protéká, může to být způsobeno povolenými svaly pánevního dna. Zvolte jinou velikost kalíšku, jinou značku kalíšku s větším objemem nebo budete muset začít více cvičit (tanec je na posílení svalů pánevního dna také vynikající, cvičení Mohenžodáro nebo větší zapojení svalů pánevního dna při milování:-) Můžete však kalíšek používat nadále a to ve spojení se slipovými vložkami nebo látkovými vložkami.
Mohou kalíšek používat i dívky, které ještě neměly pohlavní styk?
Ano, kalíšek používat mohou. V panenské bláně jsou otvory, kterými menstruační krev vytéká. Každá dívka je má však jinak velké. Pokud má dívka problém zavést tampon, pak bude mít pravděpodobně i problém zavést kalíšek. Pro panny doporučujeme LadyCup ve velikosti S.

Není přece jen lepší tampón?
Řada gynekologů i jiných odborníků před používáním tampónů varují. Tampóny jsou napuštěny chemickými látkami, které mohou způsobit syndrom toxického šoku a na ten mohou ženy i zemřít. Projevuje se silným zvracením a nevolností. Pokud přeci jen dáváte přednost tampónům před kalíšekm, vybírejte si ekologické tampóny, které jsou jen z přírodních materiálů a STŠ u nich nehrozí.

Jak řešit omytí kalíšku na veřejných toaletách a případné zašpinění při manipulaci?
Díky podtlaku způsobeném v kalíšku je krev i při jeho vyjímání přesunuta do kalíšku. Proto zůstane vše čisté. Můžete si však pro jistotu vzít sebou na toaletu vlhčený ubrousek nebo použít toaletní papír. Kalíšek můžete očistit vodou z lahve. Pokud nemáte ani to sebou, kalíšek jen vylijte, očistěte toaletním papírem a znovu použijte. Do takové situace se však nebudete dostávat často, protože většině žen stačí kalíšek vyprázdnit ráno a pak až večer.

Doporučujeme ještě přečíst:
Co byste ještě měla vědět o menstruačním kalíšku
Historie menstruace - houby, postroje i vůbec nic
Mořská houba - tampón vyrobený přírodou

Žádné komentáře:

Okomentovat