čtvrtek 2. prosince 2010

Nosíme v zimě

Ani v zimě není nutné dávat děti do kočárku a balit je do kožešinových fusaků. Pokud je vám nošení pohodlnější, noste své dítě i v zimě. Přinášíme vám několik rad a tipů, jak na to.

Spodní vrstva je nejdůležitější
Jako základ doporučujeme sebe i dítě obléci do merinovlny. Spodní vrstva - tílko, bodýčko nebo triko s krátkým rukávem - vám zaručí dostatečný tepelný komfort. Vlněné oblečení neškrábe, přilne k tělu a zahřeje se na tělesnou teplotu. Vlna je samočistící a není nutné ji často prát. Oblečení stačí větrat na vzduchu nebo jen přemáchnout v ruce. Další velkou výhodou použití vlněného oblečení pro nošení dětí je fakt, že mokrá vlna nestudí. Pokud se zpotíte, stále zůstanete v suchu a teple.
Vlněné oblečky pro děti najdete ZDE.


Vrstvení
Při oblékání sebe i dítěte nezapomínejte na to, že se budete vzájemně zahřívat. A přehřátému miminku se v šátku zaručeně líbit nebude. Zvolte proto raději systém vrstvení a oblékejte sebe i dítě až přes zavázaný šátek či nosítko. Můžete použít větší svetr, speciální nosící bundy, kabáty, mikiny, vesty, svetry či nosící kapsu. Pokud budete s dítětem přecházet mezi chladem a vyhřátými vnitřními prostory, je snadnější si vysvléci nosící kapsu nebo sundat bundu, než vytahovat dítě z šátku a vysvlékat přímo je. Jiné je to u větších dětí, které se chvíli nosí a chvíli již běhají sami.


Co obléci na nožičky
Nožičky jsou při nošení v zimě nejvíce ohroženou částí dětského těla. Ručičky nemusíte moc řešit, protože děťátko je má většinou schované u vás. Ale správné oblečení nohou nepodceňte. Pokud dítě nemá speciální kalhoty vhodné na nošení, vždy se mu vyhrnou. Proto by mělo mít teplé vlněné kamašky, legíny nebo longies, vlněné návleky či speciální boty na nošení dětí.
Starším dětem, které již chodí a mají klasickou pevnou obuv, můžete přehrnout přes nožičky ještě návleky.
Návleky jsou velmi praktickou pomůckou nejen při nošení dětí, ale i přebalování a praktikování přirozené hygieny nemluvňat. Určitě se nebraňte investici a minimálně jedny si kupte. Budou se určitě hodit.
Návleky můžete vybírat od různých výrobců: Design socks, SponkS, vlněné Manymonths či vlněné návleky Alice od Surtexu.


Co na hlavičku
Když dítě nesete v šátku či nosítku a přes sebe máte bundu nebo kapsu, většinou mezi vámi vznikne prostor, kam fouká a kde vám může být zima. Pro děti proto doporučujeme kukličky, ve kterých mají chráněný i krk a hrudníček. Vlněná kuklička stačí i do velké zimy a pokud by opravdu extrémně mrzlo, můžete na kukličku dát ještě čepici nebo kapucku. Vybírat můžete opět z různých značek:  Manymonths, Crawler, Skapi, nebo bambusovou kuklu pro celoroční použití Bamboolik.

Příště rozebereme speciální nosící oblečení.


Doporučujeme ještě přečíst:
Nosíme v zimě II
Nošení dětí jako smysluplný koníček
Kolébka nebo vertikál? Jak nosit v šátku malá miminka?

1 komentář:

  1. Já jsem si také oblíbila vlněné oblečení. Je skvělé, jak člověka krásně zahřeje. Oblečení z vlny vybírám pro sebe i pro svého 2 letého syna. Naše zdraví je pro mě na prvním místě a kvalitní oblečení je proto základ.

    OdpovědětVymazat