čtvrtek 20. listopadu 2014

Záměr vytvářet lásku

Denisu Palečkovou znám z několika seminářů, které jsem již sama nebo s partnerem absolvovala. A protože se mi velmi líbí témata, kterými se Denisa zabývá, i její způsob prezentace, pozvala jsem ji na konferenci Aktivní rodičovství. A v návaznosti na konferenci jsme si spolu povídaly o rodičovství, intimitě a kurzech pro páry. Začtěte se a inspirujte se i vy.   

Denisa Palečková se od roku 2002 věnuje vedení seminářů v oblasti osobního rozvoje, partnerství, sexuality, celostní smyslné masáže. Její miminko, které vidíte na titulní straně našeho časopisu, se narodilo v únoru 2014.




Co tě přivedlo na konferenci Aktivní rodičovství a co se ti na ní líbilo?

S radostí jsem přijala Tvoji pozvánku. Líbí se mi téma konference, vědomá snaha být co nejlepším rodičem, ale v tom všem i pečovat o sebe. Z praxe svých konzultací a seminářů vím, že partnerská intimita je pro mnoho rodičů s malými dětmi výzva. Pracovní stres v kombinaci s péčí o dítě či děti často bývá po pár měsících a letech to jediné, co pár sdílí. 


Napřed se věnujeme “povinnostem” a čas na partnera a rozvíjení vztahu už nezbývá. Tiše předpokládáme, že vztah bude fungovat “sám od sebe”. Ale tak to není. Je třeba o něj pečovat, stejně jako jsme to dělali na počátku. To jsme chodili na rande, dotýkali se, hodiny si povídali, věnovali si plnou pozornost. Po pár letech vztahu “už víme”, jak partner funguje, co má a nemá rád… 

Nevěnujeme si vědomou pozornost a to, že spolu jsme, bereme jako samozřejmost. Pochopitelně se po čase cítíme vztahově vyprahlí. Ovlivní to každodenní komunikaci i intimitu. Je mi blízké hledat a žít to, co je pro nás “přirozené”. Tedy i bio, eko ladění. Hledání optimální výchovy pro děti. Dávat dětem prostor a vnímat i podporovat jejich osobnost a vnitřní sílu. Tyto principy mi jsou blízké.

Jaké bylo tvé téma na konferenci?

Mým tématem byla právě partnerská intimita v době, kdy na ni často nezbývá čas. Kdy se pár stará o práci, složenky, praktické věci a děti. A často už nevidí možnost, jak mít čas “sami pro sebe”. Sex je někdy to poslední, na co mají rodiče pomyšlení. Představovala jsem koncept tzv. vědomého milování, které překvapivě není časově náročné, nevyžaduje předem “chuť na sex”, nažhavení, erekci apod. Kdy i z “bodu nula” či “bodu mrazu” vstupujeme do láskyplné tělesné výměny. 


Nezaměřujeme se na žhavost a vášeň a “sexuální výkon”, ale na láskyplnou přítomnost, vnímání toho druhého a záměr prostřednictvím svého těla vytvořit co nejvíce lásky (Make love = milovat se = doslova “dělat lásku :-)). V moderním jazyce by se dalo říct, že pracujeme s pří-stupem mindfulness, vědomého bytí. A svou pozornost zaměřujeme do těla; minimum prostoru věnujeme svým myšlenkám, představám apod. Obracíme se k moudrosti těla. Pak často celí překvapení zjistíme, že naše tělo “nemá problém”; jsou to naše myšlenky, které si utváříme.

A opravdu se dá skloubit intimita a péče o dítě?
Pro vědomé milování stačí například i 10 minut denně. Párům radíme, aby pojali milování jako praxi. To znamená aktivitu, ke které se vracím, i když zrovna nemám náladu, chuť, energii. Podobně se například lidé věnují meditaci nebo sportu. Každý, kdo se zabývá pravidelně nějakým sportem, zažil, že nemá chuť jít na trénink. Ale jde, protože je středa večer a je trénink. Nepřemýšlí o tom. A navíc ví, že až půjde z tréninku, bude mu dobře. 


S milováním je to podobné! I když mnoho párů tato myšlenka nejprve zaskočí, protože předpokládají, že milovat by se měli jen tehdy, když na to mají oba chuť. To se však novopečeným a navíc zaměstnaným rodičům děje poměrně zřídka. Chybějící intimita pak vytváří další propast a nedorozumění v komunikaci a spouští se začarovaný kruh stupňující se frustrace ve vztahu. 

Chybějící sexualita se má tendenci projevovat také jako zvýšené napětí, popudlivost a hádky. Proto je dobré tento začarovaný kruh protnout vědomým rozhodnutím. A tak jako po hodině sportu se můžeme cítit plní energie, i když předtím jsme se sotva vlekli, tak po chvíli vědomého milování se můžeme cítit skvěle, i když jsme na to předtím vůbec neměli chuť.

Jak to konkrétně děláte vy?
Děláme to přesně tak, jak popisuji. Málokdy chodíme spát před půlnocí. Je pro nás přirozené “vstoupit” do milování, i když ani jeden z nás není na počátku vzrušený. Víme, že se tato energie postupně vybuduje. A navíc u nás platí, že když dá jeden z nás podnět k milování, druhý na to reaguje pozitivně a “přidá se”. 


To je pravděpodobně opak situace většiny moderních ložnic. Dnes je běžné, že sexualitu v páru “ovládá” ten, kdo nemá chuť. A druhý to má respektovat. Naopak v indiánské tradici Quodoushka, která se zabývá naukou o vědomé sexualitě, to je naopak. Indiáni věděli, že sexualita je základní zdroj naší životní síly. Koneckonců ze sexu pochází i naše tělo a zdejší existence. A tak je přirozeně zajímalo, jak sexualitu rozvíjet, nikoliv tlumit.

Popsala bys prosím stručně tipy pro unavené rodiče?
Zkuste týden praxe vědomého intimního tělesného kontaktu, který vám zabere jen 10–20 minut denně. Vemte si na to 5–10 minut ráno a večer. Lehněte si s partnerem čelem k sobě; můžete být na boku nebo na sobě, v objetí. Slaďte svůj dech do stejného rytmu. Vnímejte oblast bříška a srdce. Pohlaví jsou v kontaktu - dotýkají se nebo mohou být ve spojení. 


Po vymezenou zvolenou dobu, která opravdu může být například jen 5 minut, vědomě zhluboka dýchejte, vnímejte svoje tělo a partnerovo tělo. Ústa mohou být pootevřená do polibku, ve kterém si dech vyměňujete. Po uplynutí zvolené doby zakončete uvolněním se v objetí či milováním či spánkem… jakkoliv budete chtít. A pokračujte, den za dnem. Sledujte, co se pro vás bude objevovat. Určitě přijdou chvíle, kdy se vám vůbec nebude chtít. Kdy vás bude všechno možné rušit. Pocity zevnitř i okolnosti zvenčí. Ale vytrvejte, i kdybyste si těch 5 minut měli najít uprostřed noci. 

Většina párů postupně zažívá narůstající sblížení i rostoucí vášeň. Ale pozor: popsané cvičení se neděje za účelem sexu, i když milování může být součástí či vyústěním. Někdy se přitom zvedne i vlna pocitů, které jinak brání hlubší partnerské intimitě. Pocity křivdy, zranění, vzteku, smutku. Pozorujte je a nechte je odejít, aniž byste nad nimi začali diskutovat. Jedná se o jednu z variant praxe vědomého milování, která představuje jedno z témat na našich kurzech pro páry.

Na přednášce jsi zmínila i vaginální mapování, co je to za metodu?

Vaginální mapování je jemná doteková technika, kdy tzv. mapujeme dotekem vaginální stěny, abychom postupně zvýšili jejich citlivost a tím i schopnost potěšení. Ženám se díky tomu probouzí celé tělo a mají hlubší pocit kontaktu se sebou sama. Odplavují se stará emoční i fyzická zranění, která jsou “uložená” v paměťové tkáni vaginálních stěn. Vagina totiž skutečně funguje jako taková “houba”, která do sebe nasává různé, i negativní, zkušenosti. Vaginální mapování je, dalo by se říci, pročišťuje a uvolňuje. 


Metoda účinně pomáhá dokonce i v případě léčení fyzických a emočních traumat, jako je sexuální zneužití či emočně a fyzicky náročný porod. Pomáhá ale například i při bolestivé menstruaci, nepřítomnosti či slabém potěšení při sexu nebo dokonce při pocitu nejasnosti a zmatku v životě. Jakmile se totiž jako ženy spojíme se svým lůnem, jsme doslova ukotvené samy v sobě, sebejisté a zářivé. Někdy je vaginální mapování spojené také s léčením jizev - například jizev po porodu (epiziotomie, natržení, císařský řez) i jiných operačních zákrocích. 
Jizvy mohou být někdy i dlouhodobě bolestivé a způsobovat když už ne bolest, tak necitlivost. Jejich vliv se řetězí do dalších částí těla. Například jizva po operaci slepého střeva může souviset s bolestí hlavy. Málokdo ovšem ví, že jizvy se daji léčit i roky poté, co vznikly. Člověku se pak navrací citlivost daných míst v těle a vitalita.
Máš pro rodiče a partnery další tipy?
Pokud si to rodiče jen trochu mohou zařídit, určitě doporučuji osobní účast na některém z našich kurzů pro páry. Máme je v různých formátech, od jednodenních akcí (ty jsou i pro jednotlivce), přes víkendy v různých lokalitách (od jednoduššího ubytování až po noblesní pobyt na Chateau Mcely) až po týdenní kurz v Thajsku. Občas na kurz přijede i pár s ještě kojící maminkou a na hlídání miminka po dobu programu na kurzu si s sebou přivezou například maminku či sestru. 


Postupně se snažíme pomoct a inspirovat i ty partnerské dvojice, které aktuálně účast na kurzu nezvládají. Nebo nemají partnera, se kterým by na kurz přijeli. Vytváříme programy, které lze sledovat i z pohodlí domova. Zdarma lze i zpětně sledovat naše webináře. A nově je v prodeji také záznam z jednodenní akce Tajemství šťastného vztahu, kde shrnujeme tipy k partnerské komunikaci, emocím i intimnímu životu. Další rovina, které se věnujeme, je přímá práce s tělem a vědomým dotekem pomocí naší celostní smyslné masáže. Zpravidla víkendové kurzy věnujeme různým aspektům masáže, od smyslné masáže těla po intimní masáž muže a ženy. Na rozdíl od výše zmíněných kurzů pro páry jsou naše kurzy masáží otevřené i pro jednotlivce. 

V mnoha ohledech zde doplňujeme zcela chybějící smysluplné vzdělání o sexualitě, o našem těle, o mužském a ženském prožívání. I témata kurzů masáží postupně zpracováváme i jako videa. První hotové je Umění doteku. Dále připravujeme výukové video k intimní masáži pro ženy, k vaginálnímu mapování, k léčení jizev a další.

Děkuji za rozhovor :-).


Článek byl publikován v magazínu Nákup všemi smysly číslo 2.

Autor textu: Lucie Harnošová

Doporučujeme ještě přečíst:
Lékárna partnerských vztahů
Klíč k porozumění sobě i druhým
Odpovědi na své otázky máte v sobě

2 komentáře:

  1. Ahoj, jmenuji se "ALLIE REYNA" Jsem z USA. Byl jsem ženatý 7 let s Rubenem. Věci začaly být ošklivé a téměř pokaždé jsme měli boje a argumenty. To se ještě zhoršilo v okamžiku, kdy požádal o rozvod ... Snažil jsem se, co mohl, aby mu změnil názor a zůstal se mnou, ale veškeré úsilí bylo marné. Prosil jsem a zkoušel všechno, ale nic nefungovalo.

    Průlom nastal, když mě někdo představil tomuto úžasnému, velkému kouzelníkovi, který mi nakonec pomohl ... Nikdy jsem nebyl fanouškem takovýchto věcí, ale prostě jsem se rozhodl neochotně vyzkoušet, protože jsem byl zoufalý a nezbylo mi na výběr ... Udělal zvláštní modlitby a použil kořeny a byliny ... Během dvou dnů mi zavolal a byl mi líto všech emocionálních traumatů, které mi způsobil, přestěhoval se zpět do domu a nadále šťastně žijeme. co úžasný zázrak udělala Baba Egbe pro mě a moji rodinu. Pomohl mi také vyřešit můj problém s artritidou, se kterým se zabývám celá léta

    Představil jsem mu spoustu párů s problémy po celém světě a měli dobré zprávy ... Pevně ​​věřím, že někdo tam potřebuje pomoc. Pro naléhavou pomoc jakéhokoli typu kontaktujte Babu Egbe nyní prostřednictvím jeho e-mailu: babaegbetemple@gmail.com nebo WhatsApp ho na +2347013499818

    OdpovědětVymazat
  2. Nemyslím si, že to, že jste si pořídili několik dětí je špatné. Jde o to, zda se o ně staráte dobře a to tom třeba já ani nepochybuji:) Věděli jste, že třeba objímaní dětí vede k lepšímu vyvinutí mozku? Dočetla jsem se to v článku zde

    OdpovědětVymazat