středa 6. dubna 2016

Kolébka nebo vertikál - jak nosit v šátku malá miminka?

Maminky, které začínají s nošením dětí, si často kladou otázku, jak nosit dítě zdravým a bezpečným způsobem. Hledají úvaz, ve kterém bude všechno v pořádku. V současné době existují dva hlavní názorové směry, které určují, jaká poloha miminku v šátku je „správná“ - směr propagující nošení malých dětí ve vertikální poloze a směr propagující vázání dětí do tzv. kolébek v poloze klubíčka až do té doby, dokud se dítě samo neposadí.


Zachovat si nadhled


Je potřeba si uvědomit, že oba tyto způsoby vycházejí z určité odborné tradice a kulturního rámce. Každý z přístupů zaměřuje pozornost na jiné věci, které považuje za důležité, od čehož se odvíjí jeho způsob argumentace. A to jsme pouze v západním světě, na jiných místech Země nalezneme celou řadu tradičních způsobů nošení, ze kterých se našinci může tajit dech.
Stejně jako názory na rodičovství, i nošení dětí podléhá kulturně podmíněným poznatkům, které se postupem času vyvíjejí a mění. Proto je dobré zachovat si nadhled a nehledat absolutní pravdu, ale spíše dát na svoji vlastní intuici. Tak jako neexistuje jediný správný návod na to, jak být dobrou matkou, není ani jedna jediná cesta, jak „dobře“ nosit dítě.
Jako rodiče jsme zodpovědní lidé, kompetentní mít nad celou situací kontrolu. O stavu svého dítěte máme přirozený přehled – k tomu nás vybavila příroda. (Maminka v naprosté většině případů pozná, když děťátku něco nedělá dobře.) Oba zmiňované úvazy jsou tedy v pořádku, pokud se dodrží zásady správného vázání, polohování a nošení dítěte. Správné je to, co vytváří pohodu mamince a jejímu miminku, co podporuje jejich láskyplný vztah a co funguje individuální jednotce matka – dítě v dané situaci a daném kontextu.
Pokud si tedy jeden způsob vázání zvolíte, nemusíte to brát jako definitivní rozhodnutí. Dokonce můžete nějakou dobu zkoušet, co vám a miminku bude více vyhovovat – zdali nošení v horizontálním klubíčku či ve vertikální poloze a bude-li potřeba, styl nošení přehodnotit a změnit. Je však dobré mít na paměti zásady správného nošení.
V tomto článku vám představíme tyto dva nejzákladnější a nejběžnější způsoby nošení malých miminek s jejich výhodami i úskalími. Účelem tohoto textu je vytvoření přehledu o současných způsobech nošení těch nejmenších.

***

Vertikální poloha

Nejběžnější úvaz: kříž s kapsou uvnitř

Je nejčastěji používaný úvaz doporučovaný antropology, laktačními poradkyněmi a řadou instruktorů pro nošení dětí s možností vázat jej již od narození.[1] Odborníci zabývající se biologií tuto polohu označují z evolučního hlediska jako zcela logickou a přirozenou. Jedná se o univerzální úvaz, který lze vázat od narození až do batolecího věku v podstatě do té doby, dokud je nošení dítěte v této poloze pohodlné.

   Instituce a odborníci, kteří doporučují tento úvaz:
           
Die Trageschule®  renomovaná německá školící instituce
         
 Anna Pohořálková – česká antropoložka zabývající se nošením dětí                


Kolébka

Nejběžnější úvazy: kolébka s kapsou venku; kolébka ve dvojitém kříži


Tento způsob vázání a polohování dítěte byl preferován především v raném období evropského způsobu nošení dětí na břiše. V současné době jej doporučují zejména někteří fyzioterapeuti, porodní asistentky a odborníci zabývající se plaváním miminek, kteří kolébku vnímají jako vhodnou polohu vzhledem k psychomotorickému vývoji dítěte. Tento způsob vázání je vhodný zejména pro miminka, která se v tomto úvazu cítí dobře a je na nich vidět pohoda. Kolébky se používají na nošení novorozenců a dětí zhruba do doby, než se dokážou samy posadit. Na nošení v kolébkách navazuje buď vertikální nošení větších dětí vepředu, nebo rovnou nošení na zádech.

   Instituce a odborníci, kteří doporučují tento úvaz:
   Plaváček baby club – plavání kojenců a miminek s instruktory znalými v oblasti psychomotoriky
Ladislava Ryšavá –  Mamicentrum – brněnská porodní asistentka, zabývající se přirozenými porody a péčí o novorozence


Výhody jednotlivých poloh při nošení


             Vertikální poloha

  • Tato poloha je intuitivní a miminka jsou v ní od začátku většinou spokojená.
  • Poloha s možností cítit vůni hlavičky dítěte dokáže nastartovat různé biologické procesy odpovědné za posílení vzájemné vazby mezi rodičem a dítětem, podporuje tvorbu oxytocinu („hormonu lásky“). Kontakt dítěte s hrudí matky přirozeným způsobem pozitivně působí na tvorbu mléka.
  • Nejoblíbenější vertikální úvaz – tzv. kříž s kapsou uvnitř není technicky náročný.
  • Je to „komplaktní“, pohodlná a praktická poloha pro zvládání běžných denních úkolů. I větší děti dobře přilnou k tělu nosiče, jímž jsou chráněna rovnoměrně z obou stran.
  • Nožky dítěte jsou v tzv. abdukčně-flekční poloze, která je ideální pro vývoj kyčlí a zároveň terapeutická v případě rizika dysplazie kyčelního kloubu[2].
  • S rodičem dochází ke vzájemné termoregulaci, kterou dítě do 1 roku věku nemá plně vyvinutou. Není třeba obávat se přehřátí, protože odhalenou hlavičkou a nohama tělo dítěte odvádí teplo a má zajištěn neomezený přísun vzduchu.
  • Dítě vnímá vjemy z okolí v přiměřené míře. Když je potřeba, stulí se k rodiči, kde není vydáno "napospas" podnětům z okolního prostředí.

    Kolébka

  • Jedná se o klasickou a pro miminka z dělohy dobře známou polohu  –  tzv. klubíčko. Dítě se v ní do šátku vkládá, nijak se nenarovnává, což je z psychomotorického hlediska prospěšné.
  • V této poloze nejsou předčasně a nadměrně stimulovány svalové skupiny, které by podmínily pozdější nerovnováhu v psychomotorickém vývoji.
  • Vázání do kolébky vytváří prostředí, které velmi připomíná prostředí dělohy tím, jak je miminko umístěno a obklopeno šátkem. Miminko tedy může v kolébce prožívat důvěrně známý pocit bezpečí a hranic.
  • Miminko lze po uspání snadno (i se šátkem) odložit, aniž by měnilo polohu a tím se případně probudilo.
  • Miminko je „zabaleno“ v šátku, může být tedy minimálně oblečeno. Protože má stejnoměrně rozložený tepelný komfort na všech částech těla, není třeba řešit zateplení hlavy a nožiček.
  • Není potřeba starat se o zafixování či podepírání hlavičky dítěte, hlavičku podepírá šátek.


Možná úskalí aneb co si u úvazů pohlídat


            Vertikální poloha

  • Větší děti mají potřebu více se rozhlížet, čímž se stává, že vyvracejí hlavičku a vytáčejí tělo do stran. Doporučujeme dítě zaujmout například vložením hračky do ruky (výborné jsou „kojící korále“). Až se rozhlédne po okolí, bude mít motivaci opět se schoulit v šátku do příznivé polohy v ose.
  • Podle některých názorů může nedostatečné podepření či zafixování hlavičky u dětí, které ji ještě samy neudrží, nepříznivě působit na krční svaly a páteř dítěte.
  • Je zcela zásadní mít dobře dotažený šátek. Nedotažení může vést k celkovému povolení úvazu a nesprávné poloze dítěte dané hroucením jeho tělíčka do asymetrické polohy. Při povolení šátku dochází k vychýlení těžiště a většímu tlaku na ramena nosiče, což není ani pohodlné ani zdravé na záda.
  • Pozor na nedostatečné roztažení pruhu látky (měla být rozprostřena od kolínka ke kolínku), které zajišťuje ideální polohu kyčlí a optimální zakulacení zad. Pokud jsou kolínka níže než zadeček, záda nejsou dostatečně zakulacena a podepřena. Páteř se tím dostává do svislé polohy, což není u dětí, které ještě samy nesedí, vhodné.
  • Novorozence je třeba do vertikální polohy vkládat v pro něj co nejpřirozenější poloze. Přílišné roztahování nohou a vyvracení kyčlí nošence je pro dítě také škodlivé. Ideální úhel nohou je asi tak 40°, kdy celkový tvar nohou a zadečku z přímého pohledu vypadá jako písmeno „M“. Také pozor na roztahování rukou novorozenců do objetí kolem těla nosiče, které podle některých odborníků z oblasti psychomotoriky může vést k posilování jiných skupin zádových svalů, než je v daném věku záhodno. Správná poloha má připomínat klubíčko ve vertikálním směru (tzv. na žabičku).
  • Zvláštní pozornost je nutné věnovat tepelnému komfortu hlavičky a nohou dítěte, které vyčnívají ze šátku a jsou tak vystaveny různým teplotním vlivům (dostatečné zateplení hlavy a nohou dítěte v chladnějších a zimních měsících, ochrana před slunečním zářením v létě).

            Kolébka

  • Kolébka je poněkud technicky náročnější úvaz, který je potřeba si osvojit.
  • Dítě je v kolébce důležité správně napolohovat. Nemělo by být umístěno ani příliš do lehu, ani příliš do sedu. Šátek je nutné dobře dotáhnout, ale dítě by nemělo být v klubíčku příliš stlačené, protože tato poloha vede k přimáčknutí brady na hrudníček a zhoršené průchodnosti dýchacích cest. Dítě je vhodné umístit si na hrudník a šátek mít dotažený tak, aby se nevytáčelo směrem od našeho těla ven.
  • K dítěti přicházejí vjemy (vzato z neurologického hlediska) „rozpůleně“: z jedné strany vnímá teplo matčina těla, tlukot srdce a hlas, zatímco z druhé k němu přicházejí podněty z okolního světa. Za účelem rovnoměrné stimulace je ideální střídat strany, což může být pro nosiče někdy obtížné kvůli přirozené pravé nebo levé preferenci (na jednu stranu se váže snadněji). Strany vázání je potřeba vědomě střídat i kvůli vyváženému psychomotorickému rozvoji dítěte (jedná se také o posilování svalů). 
  • Větší děti mohou tím, jak jsou rozložené do prostoru, na hrudi "překážet" a některé maminky mohou subjektivně pociťovat větší zatížení na jedno rameno (podle toho, na kterou stranu je dítě nasměrované) i když ideálně by úvaz měl být vycentrovaný a zátěž rozložena.
  • Je potřeba mít pod kontrolou tělesnou teplotu dítěte, které je celé schované v šátku a hřeje se také o naše tělo; čili předcházet přehřívání. Také dohlížet na to, aby dítě mělo dostatečný přísun vzduchu; nechávat otevřený prostor u obličeje.
  • U dětí s refluxem může tato poloha dráždit a vést k ublinkávání.
  • Dochází zde k addukci (stlačování) kyčlí, poloha se nedoporučuje hlavně dětem s rizikem kyčelní dysplazie (miminka, která mají předepsané široké balení).


Největší odborníci na dítě? Vy sami!


Místo shrnutí tohoto textu bychom vás chtěli povzbudit. Děťátko velmi rychle roste. Tyto společné okamžiky, tulení a nošení jsou relativně krátkým obdobím. Proto neváhejte prožít je v plné blízkosti. Stojí za to projít zkušeností nošení dětí v sebedůvěře a beze strachu, že děláte něco špatně.
Možná se bojíte, abyste své miminko nevhodnou péčí nepoškodili. Miminko je sice měkké, ale není tak křehké, jak bychom si představovali. Budete-li s ním manipulovat zodpovědně a s přemýšlením, jistě mu neublížíte, ani ho nijak nepoškodíte. Navíc období relativní zranitelnosti je u dětí velmi krátké v poměru k době, kdy se dítě aktivně psychomotoricky i sociálně vyvíjí a případné nesrovnalosti postupně srovnává – takzvaně z nich vyrůstá.
 Proto se nebojte manipulace s vlastním děťátkem - patříte k sobě. Naslouchejte své vnitřní intuici a řiďte se jí, je to váš nejvěrnější rádce a barometr vaší ryze individuální správnosti. Hlas většiny nemusí být vždycky nezbytně to nejlepší i pro vás samotné. Důležité je, abyste své děťátko mohli nosit a byli mu na blízku. Byla by škoda vzdát to ze strachu, že něco není perfektní.
Již v samotném názvu dvou slůvek provázejících vývoj dítěte - „psychomotorický“ a „psychosomatický“ si můžeme povšimnout, že psychika je také důležitá, dokonce se v nich nachází na prvním místě. Proto budete-li v pohodě vy, bude spokojené i děťátko. Podle toho poznáte, co je pro něj dobré a v jakých podmínkách se může správně rozvíjet.

Brána k dětem – zprostředkovatel


       Brána k dětem je otevřeným prostorem, který se snaží rodičům nabídnout podporu a podat jim pomocnou ruku. Nehodlá určovat nebo někomu diktovat, co je správné, ani se do této role nechce pasovat. Jsme spíše zastřešující institucí poskytující zázemí a zprostředkovávající kvalitní lektory, od nichž se rodiče mohou naučit techniku nošení dětí.

      Naši lektoři, jako lidé s různými zkušenostmi, vycházejí z různých teoretických základů. Již během přihlášení na kurz si mohou rodiče sami vybrat, ke komu se přihlásí dle toho, z čeho daný lektor vychází a čemu se od něj chtějí naučit. Naší zodpovědností je poskytnout skutečně kvalitní odborníky, za které se můžeme zaručit. Ovšem rozhodnutí, zda nosit své dítě v kolébce či ve vertikálu, již zůstává rodičích coby kompetentních a zodpovědných dospělých.

      Tuto možnost rozhodování nechceme nikomu upírat. Ba naopak, chceme všechny podpořit v sebevědomí, ve starání se, rozhodování se a zejména ve vychutnávání si potěšení z rodičovství. Nošení dětí je přirozenou činností, je to vztah a radost, kterou jsou rodiče od začátku schopni zvládnout. Proto se nebojme nošení dětí ani případných začátečnických chyb a užívejme si krásy vzájemné blízkosti s našimi dětmi

Náš tip:
·         Kurzy nošení dětí na organizované Bránou k dětem různých místech republiky naleznete zde.
·         Vyzkoušejte si, jak vám bude vyhovovat nový šátek nebo nosítko prostřednictvím Půjčovny šátků.


Autorky textu: Kateřina Stojaspalová, Hana Novotná

Doporučujeme ještě přečíst:
Nošení dětí jako smysluplný koníček
Nosíme děti za každého počasí
Co byste měli vědět o nošení v šátku?



[1] Vlivem vertikálního nošení malých miminek na páteř se zabývala bioložka Dr. Evelin Kirkilionis, která na toto téma provedla studii. U skupiny šestiletých dětí, které byly od narození dlouhodobě nošeny, nebyly zjištěny problémy se zády související s nošením ve vertikální poloze.
[2] Problematikou vývoje kyčelního kloubu se dlouhodobě zabýval Dr.Fettweis – německý ortoped, který zkoumal optimální polohu a dospěl k závěru, že abdukčně-flekční poloha je z tohoto hlediska ideální. Originál studie naleznete zde překlad A. Pohořálkové do češtiny zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat