sobota 10. ledna 2015

EKO Láhve aneb Dejte sbohem jedovatým plastům!

Možná vás nebaví dvakrát týdně vláčet ke kontejneru tašku plnou prázdných PET lahví. Ještě spíš se vám za ně nechce zbytečně utrácet, když vám doma z kohoutku teče pitná voda. Určitě vám také přijde zbytečné vyhodit PET lahev hned po prvním použití. Anebo víte, že běžné plastové nápojové lahve často obsahují stopy zdraví nebezpečných látek jako UV stabilizátorů či změkčovadel. Ty jsou potenciálně toxické a mohou přecházet i do obsahu lahve, když nápoj na zákazníka ve skladech a obchodech čeká dlouhé týdny i měsíce…

Důvodů, proč dát sbohem PET lahvím, které zamořují české skládky, je celá řada. Čím je ale nahradit? Nejjistější volbou jsou výrobky z netoxických a nejlépe i recyklovatelných materiálů, které na rozdíl od řady svých konkurentů neobsahují rakovinotvorné látky jako Bisfenol A či ftaláty. Své služby vám nabízejí například moderní plasty, které splňují i přísné podmínky pro použití v lékařství, odolné borosilikátové sklo a chytré termosky z nerezu. 

Zdravá lahev – neúnavný společník

Praktická, odolná a česká – představujeme vám Zdravou lahev. Tím ale výčet jejích předností zdaleka nekončí. Tato nádoba z polypropylenu speciálně vyvinutého pro lékař-ské a farmaceutické účely se může pochlubit hned třemi velikostmi od půllitrů do celého litru a mnoha krásnými potisky, ze kterých si vybere úplně každý. Použitý materiál splňuje nejnovější celosvětové požadavky na kvalitu a zdravotní nezávadnost. Zvládne i teploty do 100°C a ohřívání v mikrovlnné troubě.

Díky své bytelnosti tato lahev udrží krok i s neposednými školáky, zapálenými cyklisty a nezdolnými dobrodruhy. „Litrovou Zdravou láhev jsem dostal jako dárek. Už čtyři měsíce ji dennodenně nosím ve venkovní kapse batohu, ale zatím na ní není znát žádné opotřebení. Doporučil jsem ji i kolegům v práci, kteří se divili, že o něčem podobném ještě neslyšeli. Líbí se mi, že uzávěr lahve nepropouští a že se z ní dobře pije,“ ocenil výhody Zdravé lahve devětadvacetiletý Vladimír Dostál z Brna.


Velkou výhodou Zdravé lahve je i její nízká hmotnost a částečná průhlednost, díky které máte stále přehled, kolik tekutiny zbývá. Uzamykatelná zátka si poradí i se sycenými nápoji. Široké hrdlo oceníte při údržbě lahve, i pokud si budete chtít nápoj vylepšit ledovými kostkami nebo kousky citrónu. Použitý materiál je plně recyklovatelný a při výrobě nejsou používány látky zatěžující životní prostředí. Pokud se opotřebí víčko, zátka nebo těsnění, jednoduše si dokoupíte náhradní. Výrobce Zdravou lahev vybavil i slušivými termoobaly v několika barevných provedeních. 

Ohyo – přizpůsobivý šikula

Také byste si občas přáli, aby váš batůžek nebo kabelka byly nafukovací? Ty vám takový požadavek asi nesplní, zato pro unikátní lahev Ohyo ze zdravotně nezávadného polykarbonátu je to hračka. Dá se zredukovat na výšku necelých čtyř centimetrů, ale rozložená pojme až půl litru tekutiny. A přitom váží necelých 50 gramů. Její „harmonikové“ provedení vítězí všude tam, kde jsou kohoutky s pitnou vodou proklatě nízko. Líbit se vám bude také sklopné brčko, díky kterému se ne-musíte obtěžovat se šroubováním uzávěru a pohodlně se napijete i s pomocí jedné ruky. Samozřejmostí je výborné těsnění. Pokud pochybujete, zda je lahev Ohyo dost odolná, vězte, že je testovaná na úctyhodných 10 000 složení a rozložení.
Její jedinečný design a veselé barvy si zamilují školáci, sportovci, turisté i praktické maminky. „Je vždy po ruce a nezabere žádné místo. V létě je to velice užitečná věc. Děti ji milují, protože má pítko ve tvaru brčka. A dobře se vymývá,“ podělila se o své zkušenosti s lahví Ohyo maminka Kateřina.


ReTap – skleněná kráska 

Pokud si myslíte, že skleněná lahev musí být těžká a křehká, měli byste se seznámit se skandinávským vynálezem ReTap. Tato elegantní lahev z borosilikátového skla vysoce odolného proti rozbití má jediné poslání – nahradit své plastové kolegyně. A to se vší grácií.

Lahve o objemu 300, 500 a 800 mililitrů vynikají ladnými tvary a zdobí je výrazná barevná víčka, která skvěle těsní. Design výrobku dokonce získal ocenění Red dot Design. Lahev je díky použitému materiálu příjemně lehká, což z ní dělá ideálního obyvatele kabelky, piknikového koše i batůžku. Odšpuntování vyžaduje trochu síly, proto je tento krásný kousek určený spíše dospělým. Ale i ti si s ním mohou vyhrát. Co si svou lahev třeba oplést a sladit ji s oblíbenou kabelkou? Nejdůležitější ale je, že lahve ReTap nevylučují do tekutin žádné toxické látky ani negativně neovlivňují jejich chuť, čímž spolehlivě vítězí nad většinou své plastové konkurence.


Lifefactory – sklo pro všechny generace

Patříte mezi fandy skleněných lahví? Pak můžete výrobky značky Lifefactory s přehledem vybavit celou rodinu. I zde hraje prim speciální borosilikátové sklo odolné vůči střídání teplot. Jeho výdrž ještě posiluje ochranný silikonový obal, díky kterému se tyto lahve také pohodlně drží a nekloužou. Nejmenší kousky o objemu 120 a 250 mililitrů vybavené savičkou tak můžete nabídnout i těm nejneposednějším capartům. 
Modely o 350, 475 a 650 mililitrech využijí spíše školáci a dospělí. Volit můžete z několika druhů uzávěrů – klasického, flip a uzávěru s brčkem, se kterým vám při pití odpadne naklánění lahve. Varianta s flip uzávěrem je ideální pro rychlé pití a umožňuje zajistit uzávěr uchem lahve. A pokud náhodou zjistíte, že vám třeba klasický uzávěr nevyhovuje, můžete si dokoupit jiný typ. Lahve o objemu 350, 475 a 650 mililitrů totiž mají stejné rozměry hrdel. 

Samozřejmostí jsou i náhradní savičky na modely pro kojence. Barevné lahve Lifefactory vám zpříjemní pracovní den, procházku i lekci jógy nebo spinningu. Díky uchu se snadno přenášejí a široké hrdlo usnadňuje jejich čištění. Nápoj také snadno obohatíte o kousky ledu či domácí bylinky. 


Drinkit – veselý parťák

Hravé neoprenové kabátky, dřevěné víčko a v hlavní roli sklo - to jsou české lahve Drinkit, které si můžete pořídit v objemech 300, 500 a 700 mililitrů. Rády vás doprovodí do práce, do školy i na cestách. Lahev z čirého skla chrání odolný obal opatřený praktickým poutkem, díky kterému Drinkitka jen tak nevyklouzne z rukou ani dětem. Neoprenový svršek opatřený nápaditými potisky zároveň její obsah udržuje příjemně chladný. A pokud se náhodou během nějakého dobrodružného výletu ušpiní, stačí ho svěřit pračce. Samotná lahev se mezitím může naložit do myčky, nebo ji naleštíte s pomocí speciálního Drinkit kartáče z koňských žíní.

Equa – dáma s kuráží

I když vás lahev Equa okouzlí zejména svým něžným potiskem a opravdu nízkou váhou, nenechte se mýlit. Tahle krasotinka s životností úctyhodných deset let je pořádně houževnatá. Odolá chemikáliím, může do myčky a bez úhony pojme i tekutiny, jejichž teplota nepřesáhne bod varu. Vyrábí se z kvalitního materiálu Eastman Tritan a její certifikace zaručuje, že do vašeho pití neuvolní žádné toxické sloučeniny. Uzávěr lahve je jednoduše šroubovací, bez složitých pítek a pojistek, které se tak rády rozbíjejí. Díky širokému hrdlu se Equa take velmi snadno čistí - stačí jen odšroubovat.

Inteligentní termoska – specialista na teplotu

Termoska je skvělým parťákem do chladného počasí, i pokud jste si vypěstovali těžkou závislost na maté, čaji nebo kávě. Málokterý model ale těsní úplně dokonale. Mezi výjimky rozhodně patří německá Inteligentní termoska, která své izolační povinnosti bere naprosto vážně. Výrobce garantuje, že minimálně pět let udrží teplotu horkých nápojů po 12 hodin a celých 24 hodin naopak nepustí teplo ke studeným tekutinám.

Tím ale její výhody rozhodně nekončí. Už žádné zdlouhavé šroubování a nalévání nápojů do hrnku. S Inteligentní termoskou, která kombinuje plusy lahve a termosky, jen otevřete víčko s pojistkou a pijete – ideální pro děti i ty, kdo nemají čas čekat, až nápoj zchladne na přijatelnou teplotu. Tajemstvím úspěchu je vakuum, které vyplňuje dutinu mezi dvěma nerezovými stěnami. S vynikajícími izolačními vlastnostmi je třeba počítat již před plněním termosky. Nápoje nesmí být příliš horké, protože je Inteligentní termoska uchová v konstantní teplotě po několik hodin.

Nerezové termosky o objemu 350 a 500 mililitrů jsou k mání v řadě hravých designů. Použitý materiál je samozřejmě netoxický, recyklovatelný a odolá kyselinám, uhličitanům, ale i nárazům a úderům. Chytrá termoska je báječným společníkem pro školáky nebo předškoláky v lesních klubech. Využijete ji ale i na pracovních cestách a výletech. V zimě vás její obsah zahřeje a v létě si místo zteplalého pití z PET lahve dopřejete příjemně vychlazený nápoj.


Náš tip:
Srovnání vlastností jednotlivých typů lahví včetně shrnutí jejich předností naleznete zde

Článek byl publikován v magazínu Nákup všemi smysly číslo 4.

Autor textu: Zuzana Klementová

Doporučujeme ještě přečíst:

Oblečte se do bambusu a zamilujte si materiál budoucnosti
7 tipů na šetrný, voňavý a zároveň účinný úklid
Ekožena v luxusu

1 komentář:

  1. Jé, náhodou jsem narazila na váš článek, hledala jsem právě takovou láhev, před nějakou dobou ji manžel dostal jako dárek od firmy se kterou spolupracuje, nemohla jsem ji nikde najít, jenom tady https://eshop.reda.cz/hrnky-a-kuchyne/termosky-a-butylky/kat-03407004/ s dalšími reklamními předměty. Díky za tip!

    OdpovědětVymazat