pondělí 16. února 2015

Guinejská dívka Kadiatou: Díky adopci se mi splnil životní sen

Kdyby Kadiatou někdo v minulosti řekl, že se z ní jednou stane lékařka, těžko by mu uvěřila. Tato drobounká slečna z Guineje pochází z velmi chudé rodiny s pěti dětmi. Přestože se rodiče snaží zajistit obživu vytrvalou prací, těžko vůbec pokryjí náklady na základní potravu. A tak i přesto, že ji škola lákala, bylo nepředstavitelné, aby na ni kdy z napjatého rodinného rozpočtu našetřili.

Nové životní obzory

Dveře do světa vzdělání se Kadiatou ale nečekaně otevřely. Skrze program Adopce afrických dětí – projekt pomoci na dálku ji začal na základní, a poté i střední škole podporovat dárce z Česka. Velká touha stát se lékařkou ale dívku vedla stále kupředu. Proto se rozhodl její studijní píli a odhodlanost povzbudit i její adoptivní rodič. Společně s neziskovou organizací Centrum Dialog, která adopci zprostředkovává, se pro Kadiatou podařilo zajistit studijní stipendium v Čechách. Její přání studovat medicínu se začalo plnit na Karlově univerzitě. 
Dříve pro ni byla perspektiva čehokoliv jiného než velmi podhodnocené tvrdé manuální práce vzdálenou představou. Normou bývalo mít sotva jednou denně něco k jídlu. Nyní září štěstím, protože se jí splnil životní sen. Za šanci vzdělávat se je velmi vděčná a jak říká, hodlá ji naplno využít. „Podporou ve studiu dárce nepomáhá jen dítěti samotnému, ale do budoucna i celé komunitě,“ vysvětlovala koordinátorka vzdělávacích projektů Centra Dialog Lucie Tamášová.

Pomoc na cestě k soběstačnosti


S kvalitnějším vzděláním se mladí Afričané i lidé v jejich okolí dokážou snáze postavit na vlastní nohy bez pomoci zvenčí. Proto Centrum Dialog své projekty směřuje tak, aby takovou soběstačnost podporovaly. Výborným příkladem může být jedna ze škol, ve které dárce místo tradičního placení obědů pro děti přispěl na nákup pole, krav a pár koz. Škola díky tomu nyní dokáže samostatně zajistit jídlo studentům a přebytky dokonce prodává, čímž ušetří i na další potřeby, třeba na školní pomůcky.
Kadiatou v Čechách. Foto: www.centrumdialog.cz

V současné době se Centrum Dialog snaží podpořit vzdělávání mnoha dětí hlavně prostřednictvím výstavby více než deseti škol v Keni a Guineji. Projekt Adopce afrických dětí na dálku ale stále zůstává jedním z hlavních. Díky pomoci Centra Dialog dostalo šanci na lepší budoucnost už dva a půl tisíce chudých dětí.


Podrobné informace o činnosti centra Dialog najdete na www.centrumdialog.cz

Článek byl publikován v magazínu Nákup všemi smysly číslo 5.

Doporučujeme ještě přečíst:
Video: Úžasná záchrana propletených labutí i umírající velryby
Projekt představujeme látkové pleny lékařům pokračuje, v Brně se zapojily další gynekologické ordinace
Aktivní rodičovství 2014 z pohledu účastnice

Žádné komentáře:

Okomentovat