Znáte živou stravu?
Jednou z variant zdravějšího stravování je stále oblíbenější raw food neboli živá strava. Její filosofie vychází z toho, že pečení, vaření i pasterování ochuzuje potraviny o důležité látky a ztěžuje jejich trávení. Zakladatelka české společnosti Lifefood Tereza Havrlandová se pro živou stravu nadchla poté, co kvůli zranění musela oželet dráhu diplomatky. V Česku ale nemohla najít výrobce, který by si troufl na poctivé veganské potraviny bez chemie, lepku a v raw kvalitě.Nakonec si v roce 2006 pronajala malou polorozpadlou pekárnu, kde přišly na svět její první krekry v bio a raw kvalitě. Nyní si na jejích kvalitních bio-výrobcích, které neobsahují lepek, laktózu, živočišné produkty ani přidaný cukr, pochutnávají vyznavači zdravého životního stylu v téměř všech evropských zemích.
Čokoládofilové by určitě měli vyzkoušet raw variantu této pochoutky. Co třeba čokoláda s osmdesáti procenty kakaa přivedená k dokonalosti špetkou vanilky a slazená jen sirupem z agáve? Nezdravé bramborové chipsy zase s přehledem strčí do kapsy pikantní naklíčená slunečnice s chilli-česnekovou marinádou…
Mix toho nejlepšího
Za druhým českým projektem, který cílí na zdravé mlsání, stojí pro změnu dva mladí muži – Tomáš a Martin. V roce 2010 založili značku Mixit. Na chutě svých zákazníků zaútočili zejména kvalitními sypanými müsli v originálně potištěných papírových tubusech. Základem těchto dobrot jsou poctivé suroviny, žádný obilný odpad nebo levné tuky. I s cukrem jsou pánové z Mixit opatrní, některé výrobky se bez něj obejdou úplně, a jsou proto vhodné i pro diabetiky. K mání jsou také směsi, na kterých si pochutnají strávníci alergičtí na lepek a laktózu.To ale ještě není všechno. Ať sáhnete po Letním mámení s pomerančem a třešněmi, nebo po Dr. Mačatém s osvěžujícím japonským čajem Matcha, máte jistotu, že ovoce, které jim dává šmrnc, není kandované ani sířené. Některé plody jsou místo na slunci dokonce sušené mrazem, díky čemuž vypadají a voní jako čerstvé. Zákaz vstupu mají i konzervanty a umělá barviva či sladidla, takže se dobroty od Mixit mohou chlubit certifikátem CEFF potvrzujícím jejich „bezéčkovost“.
Toužíte po opravdu mistrovském kousku? Čtvrtkilové čokolády s logem Mixit chutnají ještě lépe, než vypadají. Jejich tvůrci v nich virtuózně skloubili třeba chuť rybízu a drcených kakaových bobů nebo bílé čokolády a šťavnatých malin. Krásné balení tyto čokolády přímo předurčuje pro kariéru neodolatelného dárku.
Článek byl publikován v magazínu Nákup všemi smysly číslo 5.
Autor textu: Zuzana Klementová
Doporučujeme ještě přečíst:
Raw food neboli živá strava - když léčí každé sousto
Znáte už detox specialitky?
Bylinkové království jménem Sonnentor
Žádné komentáře:
Okomentovat