neděle 31. května 2015

Capáčky - nejzdravější obuv pro první krůčky



Jakmile se dítě postaví na vlastní nožky, nastanou rodičům starosti s vybíráním prvních botek. Většina z nás si asi ještě vzpomene na takové ty klasické tuhé šněrovací miniboty a hlavně na boje, které se kolem nich pravidelně odehrávaly. Děti totiž moc dobře tuší, že mít nohu uvězněnou v těsné botce není nic příjemného, natož přirozeného. My dospělí už to ale bereme jako samozřejmost a často podceňujeme zdravotní rizika, která souvisí právě s nevhodnou obuví.

Statistika je však neúprosná. Téměř všechny děti se rodí se zdravými chodidly, ale 60 % dospělých už trápí nějaké deformace nohou. Většinou se stačí podívat na vlastní malíček a palec. Kosti malých dětí jsou navíc chrupavčité, takže se deformují mnohem snáze a rychleji než u dospělých. Špičatá, úzká, krátká nebo naopak příliš prostorná obuv je pro ně proto velkým rizikem. Hrozí také, že si osvojí nevhodné pohybové návyky.




Pro přirozenou chůzi


Na první krůčky se proto výborně hodí kvalitní capáčky s měkkou podrážkou. Ty se totiž nejvíce blíží chůzi naboso, která je podle odborníků jednoznačně nejzdravější, ale v našich klimatických podmínkách obtížně praktikovatelná. Velmi důležité je, že se v těchto botkách přirozeně posilují svaly, šlachy a klouby dítěte. Poddajná podrážka podporuje také rozvoj koordinačních schopností a přirozená masáž důležitých reflexních zón na nožičkách prospívá celému tělu.

Flexibilní capáčky se přizpůsobí anatomickému tvaru nohy, chrání ji proti chladu, ale přitom ji nijak neomezují. Díky tomu může dítě do pohybu zapojovat i prsty, které v klasické obuvi ochabují, protože místo na přední část nohy došlapujeme na patu. Následkem tohoto nepřirozeného pohybu mohou být třeba bolesti zad, kolen a kyčlí nebo špatné držení těla.

I když se to nezdá, dítě za den udělá i více než 15 tisíc krůčků. Proto je důležité jeho chodidla nepřetěžovat nadměrným chozením ani stáním, a to i v případě, že jsou chráněná kvalitními capáčky, které nohu neunavují tolik jako obuv s pevnou patou a bytelnou podrážkou. Tento typ bot by měly děti poprvé nosit nejdříve ve třech letech, kdy už jsou jejich chodidla dostatečně vyvinutá.



Zaostřeno na materiál

Rodiče dnes mohou vybírat z řady značek capáčků. Pozornost by při tom měli věnovat hned několika kritériím. Botka by měla být lehká, se širokou špičkou a hlavně ze zdravotně nezávadného, měkkého a prodyšného materiálu. Většina capáčků se šije z jemné kůže barvené netoxickými látkami, včetně rostlinných výtažků. Výhodou kůže je zejména její schopnost přizpůsobit se rostoucímu chodidlu, kterou například koženka postrádá. Další oblíbenou variantou jsou botky vyrobené ze zdravotně nezávadných plastů v kombinaci třeba s bavlnou.


Prodyšná a měkká by měla být i podrážka capáčků, která zároveň nesmí klouzat na dlažbě či plovoucí podlaze. Dobré je také ověřit, zda botečky dobře drží na nožičce a snadno se nazouvají. Capáčky bývají v horní části opatřené gumičkou nebo suchým zipem, které je fixují na místě a přitom dítě netlačí. A pokud rodiče chtějí svému potomkovi ulehčit rozpoznání levé a pravé nohy, existují i modely opatřené dvěma různými obrázky pro snadnější zapamatování.


Náš tip:

Ke kvalitním výrobcům capáčků patří německá značka Pololo. Těmto botkám z ekologicky činěné kůže dodávají krásné barvy pouze výtažky z rostlin. Belgické capáčky Menu Baby Shoes z nejjemnější jehněčiny se snadno nazouvají i vyzouvají a nožičce dítěte poskytují maximální pohodlí.


2 komentáře:

  1. Co byste doporucila na zimu, do blata, snehu apod?

    OdpovědětVymazat
  2. Ja jsem prave objednala Stonz.
    http://www.nohynaboso.cz/outdoorove-capacky-stonz/

    OdpovědětVymazat