čtvrtek 21. května 2015

Barefoot – boty, které nohy milují


Člověk si v živočišné říši vydobyl řadu nej. Mimo jiné je i jediným tvorem, který své končetiny opatřuje obuví. Můžeme polemizovat, že ulice dlážděné kamením nebo vylité asfaltem se nedají srovnat s trávníkem, a proto je taková ochrana chodidel na místě. Stále ale platí, že nejpřirozenější a nejzdravější je obyčejná chůze naboso. Nebo spíš neobyčejná. Protože kdy jste si ji naposledy dopřáli?
Teď vám možná v mysli defilují parky zaminované psími exkrementy, chodníky s nastraženými plivanci, temná zákoutí posetá střepy a odhozenými injekčními stříkačkami a další podobně malebné výjevy. Chůze naboso zejména ve městě je většinou jen pro opravdu silné povahy. Existuje ale ještě další možnost, jak nohám dopřát maximálně přirozený pohyb a přitom je ochránit před všemožnými nástrahami – boty typu barefooot.




Mozek a noha

Tyto „bosonohé“ boty navrhují odborníci tak, aby rozložení váhy co nejvíce odpovídalo chůzi bez obuvi. Respektují tvar nohy i její funkce. Takže žádné podpatky, tuhé podrážky, nepříjemné sešněrování a pocit, že na noze táhnete půl tuny. Tato obuv většinou na první pohled zaujme prostornou špicí. Prsty stísněné v běžných úzkých botách totiž vůbec nemohou využít svůj potenciál, postupně ochabují a všemožně se deformují.
Vliv barefootové obuvi na zdraví člověka je ale dalekosáhlejší. Její tenká, ale velmi odolná podrážka s nulovým sklonem mezi špičkou a patou umožňuje nohám doslova číst terén. Nervová zakončení umístěná na chodidlech mozku dodávají většinu informací o pohybu těla. Pokud ho o ně připraví tlustá podrážka nebo podpatek, nemůžeme očekávat, že budeme chodit či běhat tak plynule a přirozeně, jak to evoluce naplánovala.


Osvoboďte svá chodidla

Klasická obuv nás navíc nutí místo na přední část nohy došlapovat na patu, což znamená i vyšší zátěž pro kotníky a kolena, protože nožní klenba, svaly a šlachy nemohou fungovat jako přirozený tlumič. Zdrojem potíží bývají i nevhodně používané ortopedické vložky. Následkem může být špatné držení těla, bolesti zad, kolen a kyčlí i zranění - třeba kvůli nevhodné technice běhu.
Právě běžci patří k těm, koho fenomén barefoot nejvíce nadchl. Nejen oni si ale musí na chození v botách s tenoučkou podrážkou a nulovým odpružením nejdříve zvyknout. Nohy po desetiletí sevřené v klasické obuvi se nejdříve potřebují zotavit a posílit, než začnou podávat obvyklé výkony. Teď totiž doslova cítí každý kamínek. Po prvních několika dnech se ale osmělí a začnou si tuto přirozenou masáž užívat. Dobrou přípravu je také shodit doma pantofle a dát nohám prostor, aby se dále procvičovaly.

„Naboso“ i v zimě

Co se týká případného zranění po šlápnutí na ostrý předmět, barefoot boty pro venkovní nošení bývají vybavené speciální podrážkou odolnou proti oděru a propíchnutí. Některé modely není nutné odkládat ani na zimu, často stačí jen přidat vložku.
Obuv typu barefoot je samozřejmě vhodná také pro děti. Není nutné čekat, až v klasických botách získají špatné pohybové návyky. Dnes jsou v provedení barefoot k dostání také capáčky pro první krůčky vyrobené z kůže či ekologického plastu. Stejně jako v případě dospěláckých modelů i pro ně platí, že se v nich chodidla neustále posilují, prsty nohou mohou naplno využívat svou přirozenou sílu a bota se dokonale přizpůsobuje chodidlu.

Co je to barefoot

* tento výraz pochází z angličtiny a znamená „naboso“ či „bosý“
* obuv tohoto typu umožňuje zažít pocit blízký chůzi či běhu naboso, zprostředkuje zejména výborný kontakt s terénem
* pouze několik milimetrů tlustá podrážka přitom noze poskytuje ochranu před ostrými předměty i nepřízní počasí

Náš tip: 

Barefootová obuv značky Ahinsa shoes – otcem této značky je český fyzioterapeut Lukáš Klimpera, boty se kompletně vyrábí v České republice, maximálně respektují stavbu nohy a umožňují jí přirozený pohyb. Navíc jsou 100% vegetariánské/veganské a vyráběné dle zásad fair trade. Rozhovor s Lukášem Klimperou najdete v dubnovém vydání našeho časopisu Nákup všemi smysly


1 komentář:

  1. Moc pěkně napsané. To já si v poslední době barefoot boty hrozně oblíbila. Dostala jsem na ně tip od kamarádky, která už asi dva roky nenosí skoro nic jiného a musím říct, že si na ně pomalu, ale jistě také začínám zvykat. :-)

    OdpovědětVymazat