úterý 14. července 2015

Jóga pro děti

Jóga a děti, děti a jóga. Dvě slova, která můžeme použít odděleně a i tak mají smysl, a pokud je všechno tak jak má, jsou pro nás dokonce i smyslem života. Ale co když tato dvě slova spojíme, kromě toho, že nám vznikne láska na druhou?

Lekce jógy nám pomáhají při bolestech zad, hlavy, ale i při spoustě jiných zdravotních potíží, které při praxi jógy léčíme a mnohdy o tom ani nevíme. Jóga nepomáhá jen ke snížení hmotnosti, detoxikaci, ale může vám při důsledné praxi pomoci otěhotnět, vyléčit záněty v oblasti břicha a pohlavních orgánů, nemluvě o jejím vlivu na lidskou psychiku. To všechno jsou pouhé úlomky toho, co všechno můžeme považovat za účinky jógové praxe.

Dětská jóga je jiná, už jen z toho důvodu, že děti vnímají celý svět jinak, než my dospělí. V první řadě se tolik nebojí a nad věcmi přemýšlejí zcela odlišně. Pokouší se svět udělat jednodušší, snaží se například i jazyk zjednodušit a zpravidelnit tak, aby se zbavily všemožných komplikací a nepravidelností, které my dospělí do svého života často zavádíme. Zatímco dospělí se chodí na hodinu jógy většinou léčit (což je samozřejmě dobře, vždyť kdo z nás chce setrvat v nemoci), děti se chodí na hodinu jógy bavit.

K léčení, např. zvýšené aktivity v důsledku nadměrné konzumace rafinovaného cukru, samozřejmě dochází, ale není to prvoplánové. Toto léčení je schované za společným hraním, vyprávěním příběhů a rozvíjením imaginace a kreativity pomocí různých her. Důležitým článkem v hodině dětské jógy je lektor/ka. Bez toho aniž by lektor dokázal děti okouzlit a vtáhnout do světa jógy, děti budou jen znuděně sedět a čekat, až si je někdo z rodičů zase vyzvedne. Proto je nejdůležitější děti motivovat a chválit.  
V józe nejde o sportovní výkon ani o soutěž, není možné být první ani poslední a tak každé dítě, ať už méně nebo více pohybově nadané, může provést asánu (pozici) stejně dobře a zaslouží si stejnou míru chvály. Pozice se často týkají zvířat a asociují přírodu, kterou tak děti navíc blíže poznávají. Celá sestava cviků pak bývá doprovázena příběhem, který do dětí nenásilně vkládá lásku a respekt k přírodě a ke světu. 

Láska k přírodě, nesoutěživost a zklidnění nejsou ale jedinými pozitivními účinky dětské jógy. Je třeba zmínit i schopnost se socializovat a bavit spolu s jinými dětmi a vnímat rozdíly mezi nimi, protože je řada dětí, které nenavštěvují školky ani školy a zůstávají se svými rodiči, kteří je sami učí, doma. Samozřejmě je to druh zájmové činnosti, tudíž i děti, které do školy a školky chodí, mohou získat nové kamarády, kteří sdílí podobný zájem. 

Není úplně snadné na jedné stránce vystihnout všechno, co může jóga přinést vám nebo vašim dětem a není ani jednoduché to z jedné stránky textu pochopit. Jediný způsob jak poznat to, o čem píšu, je na lekci jógy přijít. Ať už jde o vás nebo vaše děti. Všechno, co potřebujete k józe, je podložka na cvičení a pohodlný oděv, nejlépe z přírodních materiálů. V některých specializovaných studiích dokonce nepotřebujete ani podložku. 
Autor textu: Monika Konczynová

Kdo jsem? 
Jsem absolventkou české filologie a žurnalistiky na Univerzitě Palackého a studentkou magisterské obecné lingvistiky a bohemistiky. Ráda fotím, tančím, vařím a miluji přírodu, zvířata (ne na talíři) a život. Jógu učím již několik let. Více informací o mě najdete na stránkách www.eplstudio.cz a nebo na facebookových stránkách Eat Play Love studia. 

Článek byl publikován v magazínu Nákup všemi smysl č. 8

Doporučujeme ještě přečíst:

Žádné komentáře:

Okomentovat