pátek 17. července 2015

8 zásadních otázek při používání látkových plen

Pokud jste se rozhodli svému dítěti dopřát látkové pleny, pravděpodobně přišla nebo přijde na pořad dne některá z následujících praktických otázek. Možná budete přemýšlet, co za plenky zvolit do šátku, nebo jak látkovat, když nemáte moc místa na sušení. Někoho zajímá, jak při látkování co nejvíce ušetřit náklady a jiný chce ušetřit vlastní práci. Určité pleny sedí drobným dětem a jiné malým „pucínkům“. Ideální typ pleny pro vás se liší v různých situacích. 


Na 8 typických otázek při látkování odpovídaly naše látkovací poradkyně Kateřina Matějková a Kateřina Varcholová a ženy z týmu Brány k dětem:Zuzana Otrubová, Lenka Vojtěchová a Kateřina Stojaspalová.
1) Jaké plenky se osvědčily, když děti nosíme v šátku nebo v nosítku? 
Při nošení dětí potřebujeme, aby byly látkové pleny měkké a pohodlné. Protože na stehýnka a na zadeček je v šátku nebo v nosítku vyvíjen větší tlak, mohou některé typy plenek vytvářet baculatějším dětem otlaky. Zároveň potřebujeme, aby během pobytu v šátku či v nosítku byly látkové plenky dobře savé a komfortní pro pokožku zadečku a aby neprotékaly. 

Kateřina Matějková: "Při nošení dětí jsem volila nejraději kalhotkové plenky v kombinaci s PUL svrchními kalhotkami, které mají fleecové lemy - jako např. Haipa Daipa."

Kateřina Varcholová: "Jako plenky do šátku se mi osvědčila firma Imse Vimse, jejich plenky mají velmi měkký suchý zip, který miminko při správné poloze v šátku netlačí. Kolem nožiček mají i vnitřní gumičky, které pojišťují nepropustnost pleny."

Lenka Vojtěchová: "Doporučuji vícevrstvé pleny, které nedělají otlaky a na ně PUL svrchní kalhotky Bamboolik, které rovněž neotlačují."
2) Jaké pleny vybrat, když máme malý byt?
Malý byt ledaskdy nabízí málo místa k sušení. Proto je třeba tomu uzpůsobit výběr plenek tak, aby vám rychle schnuly a při sušení zabíraly co nejméně místa. Materiál s nejrychlejší dobou schnutí je bavlna nebo kombinace přírodního a funkčního syntetického vlákna. Zajímavým materiálem je také konopí, které má oproti bavlně několikanásobně vyšší savost a v porovnání s bambusem rychleji schne. 

Kateřina Matějková: "Nejkratší doba sušení byla vždy u čtvercových plenek - např. Libštátské pleny extra kvality, ale také u kapsových plenek, konkrétně od Bum Genius One Size, které se dají vycpat i jinými vkládacími plenami než originálními, pokud je potřeba. Originální vkládačky této pleny ale taktéž schnou poměrně rychle díky speciálnímu syntetickému vláknu."

Lenka Vojtěchová: "Za sebe doporučuji bavlněné čtverce, bavlněné kalhotkové pleny Baby Lucy nebo konpné Ellas House (pozn. red. vyrábějí se kalhotkové a do malých prostor skvělé rovné vícevrstvé)."
3) Jak se o látkové pleny starat a v čem je prát?
Možností skladování a praní látkových plen je vícero. Na trhu je celá řada účinných a šetrných ekologických pracích prostředků či odstraňovačů skvrn. Jejich používáním ulehčíte přírodě, zdraví vašeho dítěte, a protože se dávkují v mnohem menším množství než konvenční prací prostředky, tak i vlastní peněžence. 

Pár důležitých rad k ekologickému praní plen: 
- Nejúčinnějším pomocníkem na skvrny od stolice je žlučové mýdlo nebo mýdlo na skvrny na rostlinné bázi. 
- Nepoužívejte aviváž na praní látkových plen, mohla by zanést jejich textilní strukturu a omezit jejich savost či nepropustnost.
- Když přidáte trochu sody, z plenek nejen lépe zmizí skvrny, ale nebudou hrubnout vlivem tvrdosti vody a nahradí aviváž.
- Proti skvrnám můžete přidat také ekologickou sůl na skvrny.
- Pleny pereme na 60 stupňů, vyvařujeme pouze v případě průjmu či opruzenin. Pleny není třeba žehlit.

Kateřina Stojaspalová: "Pleny skladuji na sucho, peru jednou za 3 dny. Používám separační pleny, což velmi usnadňuje údržbu. Plenu znečištěnou stolicí vždy před uskladněním potřu žlučovým mýdlem. Kvůli velmi tvrdé vodě k prádlu přidávám ještě sodu. Peru v ekologickém pracím gelu EFP nebo Ulrich. Pleny máme beze skvrn."

Kateřina Matějková: "Na praní používám jak ekologické tekuté gely (např. Frosch), tak kvalitnější sypké prášky a výsledky praní mi připadají stejné. Pokud jsem měla várku hodně špinavých plenek, tak jsem k prášku přidávala prostředek Puer od Y&B nebo pomohlo potřít skvrny žlučovým mýdlem Ulrich. Pokud se dceři ale "zadařilo" a našla jsem noční plenu komplet od již zasychající - původně tekuté - stolice, tak bylo nejlepší plenu z nejhoršího osprchovat studenou vodou a pak ji dát odmočit klidně na několik hodin do studené vody, v níž jsem rozpustila Puer; poté dát plenu vyprat s další várkou klasicky na 60 stupňů. Každopádně doporučuji používat separační plenky Popolini (buď celulózové či viskózové - dle typu potravy dítěte), které výrazně mírní následky. Navíc se dají ty počůrané vyprat i několikrát za sebou a také jsem z nich vyráběla vlhčené ubrousky."

Zuzana Otrubová: "Pleny jsem skladovala „na mokro“ s pár kapkami octa (i „bambusky“). Rozhodně doporučuji namáčet před praním minimálně na 3 hodiny do Pueru. Sveřepě vypadající kakanice jsem vždy potřela před praním žlučovým mýdlem a prala v pracím gelu od Y&B. Jinak sluníčko a mráz jsou nejlepší dezinfekcí a bělícími prostředky."

Lenka Vojtěchová: "Skladovala jsem na sucho v kyblíku Luma. Počůrané pleny jsem do něj házela rovnou, pokakané jsem tam vkládala opláchnuté a potřené žlučovým mýdlem. Peru v Ecoveru nebo EFP bez přidání čehokoliv. Díky žlučovému mýdlu nemám žádné skvrny. Když byly skvrny na čtvercovkách, vybělilo je sluníčko."
4) Jaké látkové pleny si oblíbily maminky drobných dětí?
Drobnějším dětem se u některých druhů plen stává, že jim kolem nohaviček protékají. Proto se hodí vědět, jaké pleny obvykle sedí dětem této tělesné konstituce.

Kateřina Matějková: "Pro drobné děti mi přpadaly nejvhodnější vícevrstvé plenky Anavy, které jsou dostupné i ve více velikostech. Díky zapínání na snappi sponku sednou každému dítěti, plenka se přizpůsobí tělu a nikde nic "neodstává". Navíc tyto pleny je možné využít i jako savé jádro jiných kapsových plen, nebo je použít složené do svrchních kalhotek. Dalším vhodným typem pro štíhlejší děti je kalhotková plena od slovenské firmy Baby Lucy model PandaP Color SML."

Kateřina Stojaspalová: "Ještě bych k tomu připojila plenky „vše v jednom“ s výměnnými savými jádry Pop-in. Mají gumičky kolem nohaviček, takže neprotékají a drobnějším dětem tak hezky sedí. A ze svrchních kalhotek výborně padnou rostoucí Thirsties, které mají lemy kolem stehýnek a hodí se k jakémukoliv typu plen – kalhotovým i rovným."

5) Jaké pleny si oblíbily maminky „barokních andílků“ 
Maminky větších dětí většinou řeší, jaké pleny nebo svrchní kalhotky mají zvolit, aby se dětem nevytvářely otlaky kolem stehýnek. 

Zuzana Otrubová: "Na velká „prdítka“ jednoznačně doporučuji plenkové kalhotky Haipa daipa. Naopak se vyhněte plenám Itti Bitti nebo Pop-in, které jsou drobnější."

Lenka Vojtěchová: "Tomík měl při narození 4,5 kila a byl cvalda zhruba do roku. Pleny Pop-in mu dělaly velké otlaky. Seděl nám systém nacvakávacích savých jader BamboolikPetit Lulukalhotkové pleny od Anavy a do cca 9 měsíců vícevrstvé Anavy ve velikosti M."
6) Jak se dá řešit situace, když je miminko citlivé na vlhkost a pláče po každém počůrání?
Některá miminka vydrží v mokré pleně tak dlouho, dokud je nepřebalíte. Jiné děti ale těžko snášejí fyzický diskomfort a už při sebemenším ucvrknutí se hlásí. Jsou to výborní adepti na bezplenkovou komunikační metodu, ale i vhodně zvolenými plenami se dá ledasco zachránit.

Kateřina Matějková: "Zde bych volila určitě separační pleny, které mají schopnost rychle odvádět vlhkost od zadečku. Existují i látkové pleny se stay-dry vrstvou. Tuto vrstvu mají i některé kapsové plenky, např. Bamboolik či Bum Genius (pozn. red. a ještě nacvakávací savá jádra do plenek Grovia)."

Kateřina Varcholová: "Když je miminko citlivé na vlhkost v plence, zvolila bych nejsavější materiál, tedy bambus, často bych přebalovala a používala separační plenky, které také částečně pomohou od pocitu vlhkosti. Také bych tuto skutečnost brala jako výhodu při přechodu na nočník."

7) Jaké látkové pleny zvolit, když hledáme co nejjednodušší a nejpohodlnější plenkový systém, který zabere málo času?
Některé maminky preferují co nejjednodušší použití plen. Ať už z časových důvodů, nebo jednoduše proto, že nechtějí mít s přebalováním příliš mnoho práce. Někdy může jednoduchý plenkový systém více motivovat k používání látkových plen tatínka, babičku či paní na hlídání. 

Kateřina Varcholová: "Za nejjednodušší způsob přebalování považuji přebalování s plenkami AIO (tzn. vše v jednom) případně SIO (plenky s nacvakávacími savými jádry přímo na svrchní kalhotky) - BamboolikAnavy EasyPetit Lulu, které svým jednoduchým systémem, připomínají používání jednorázových plen. Akorát po použití neputují do odpadkového koše, ale do koše na prádlo."

Kateřina Stojaspalová: "Nejméně času při praní a chystání plen zabírají kapsové pleny „vše v jednom“ BamboolikTots BotsT-Tomi, které mají savé jádro jen vložené do kapsy. Nebo použití rovné vícevrstvé pleny složené na třetinu volně vložené do svrchních kalhotek. Zde se nemusí nic speciálně skládat ani secvakávat a použití je naprosto nejrychlejší."

Zuzana Otrubová: "Zdůraznila bych hlavně nutnost vytvořit si odkládací/skládací prostor přímo u přebalovacího pultu." 
8) Jaká varianta látkové výbavičky vychází nejekonomičtěji?
Používání pratelných plen vychází několikanásobně levněji než neustálé nakupování jednorázových plen. Někteří rodiče se však zajímají o to, jak při přebalování co nejvíce ušetřit. Skutečně je možné „odlátkovat“ s náklady jen pár tisíc korun za celé období včetně výdajů za praní plen, zatímco přebalování do jednorázových plen vychází v řádu desetitisíců.

Lenka Vojtěchová: "Nejekonomičtější variantou jsou čtvercové pleny. Pro novorozence stačí samotné, pro větší miminka ideálně ještě s bambusovou vkládací plenou - levná varianta je Baby Lucy 30x30 složená na třetinky a vložená do novorozeneckého skladu. Jako seprační pleny jsou levnou variantou flísové, které jsou pratelné. Nejlevnější svrchní kalhotky jsou Baby Lucy. Se čtvercovými plenami se musí přebalovat častěji, bez flísové separační pleny zaznamená dítě velmi rychle pocit mokra. Ale výhodou je, že čtvercové pleny dobře schnou."

Zuzana Otrubová: "Často upozorňuji maminky, že iluze „ušetření” může vypadat hezky při nákupu, ale dlouhodobě se vyplatí investovat do kvalitních svrcháčků. Totéž platí u rostoucích svrchních kalhotek - ušetříme sice při nákupu (kupují se jen jedny od narození po nočník), ale zničíme je za jedno dítě. Kdežto vícevelikostní svrchní kalhotky, které se během přebalovacího období kupují několikrát, nakonec vydrží déle pěkné – tedy na více dětí, protože nejsou v konečném důsledku tolikrát prané."
Látkovací poradkyně
Proniknout do systému moderních látkových plen někdy může být pro nastávající maminky oříšek. Proto pro vás Brána k dětem zajistila látkovací poradkyně. V České republice funguje síť žen, které se opírají o vlastní zkušenosti s používáním látkových plen a prošly profesionálním školením. Látkovací poradkyně vám rády pomohou s výběrem látkové výbavičky přímo na míru vašim potřebám a možnostem. Ukážou vám konkrétní typy látkových plen a zajistí přednášky přímo ve vašem mateřském centru. Neváhejte kontaktovat látkovací poradkyně v okolí vašeho bydliště. Profesionální poradenství a široká nabídka kvalitních látkových plen je zaručena.

Autor textu: Kateřina Stojaspalová

Doporučujeme ještě přečíst:

Žádné komentáře:

Okomentovat