neděle 4. října 2015

Co byste měli vědět o nošení v šátku?

Šátkovat, či nešátkovat? Nošení dětí v šátcích je v našich končinách stále oblíbenější, pořád ho ale obestírá řada otázek i naprostých mýtů. Proto jsme pro vás připravili odpovědi na nejčastější dotazy, s nimiž se v Bráně k dětem setkáváme.

Kde vznikl fenomén nošení dětí v šátku a kdy se dostal k nám?
Nošení dětí v šátcích a nosítkách je u nás často považováno za jakousi módní vlnu. Když si ale uvědomíme, že dodnes rodiče své děti nosí zhruba ve dvou třetinách světa a že první kočárek moderního typu se objevil až v 18. století, vidíme, že to není žádná revoluce, pouze návrat k osvědčenému způsobu péče o děti.

Do České republiky se tento trend dostal ze západních zemí po roce 2000. Například v Německu už od 70. let vyrábí šátky renomovaná značka Didymos a působí tam také uznávaná škola nošení Trageschule, která se zabývá i výcvikem lektorů.
Jaké jsou výhody nošení dětí v šátku?
Těsný kontakt s rodičem dětem prospívá nejen po fyzické, ale i po psychické stránce. Potvrzují to i moderní výzkumy, které prokázaly, že kojenci jsou pro nošení dokonale anatomicky uzpůsobení. Například u přírodních národů se téměř nevyskytuje luxace kyčelních kloubů, protože nošení zajišťuje ideální podmínky pro vývoj nožiček. Dítě také při putování s rodičem vidí mnohem více z okolního světa, než pokud mu výhled zakrývá korba kočárku, a jeho mozek tak získává důležité podněty pro svůj rozvoj. Pohyb a tepelný komfort, který mu jeho dospělý nosič zajišťuje, zároveň podporují zažívání dítěte.

Nošení rovněž přirozeně posiluje sebevědomí miminka. Bývá klidnější a méně plačtivé, protože ví, že osoba, které důvěřuje, je nablízku a může reagovat na každou jeho potřebu. V šátku vnímá tlukot srdce, hlas matky i pohupování při chůzi, na které si zvyklo již před porodem.

Nošení má svá pozitiva i pro rodiče – zejména tatínkové se díky němu mohou emocionálně naladit na své dítě a získat potřebnou sebedůvěru. Maminkám se při tak blízkém kontaktu zase vyplavuje více oxytocinu, hormonu lásky, který prohlubuje jejich vztah s miminkem.

Rodiče často řeší, jestli si mají k šátku kupovat i kočárek. Většina již nosících rodin používá podle potřeby obojí. Šátek je skvělý všude tam, kde chybí výtah, při cestování hromadnou dopravou, při výletech do přírody i pokud venku napadne třicet centimetrů sněhu. K výhodám šátku patří i skladnost, snadná údržba a další možnosti použití - může sloužit třeba jako deka do kočárku, podložka pro přebalování nebo stínítko do auta.
Má šátkování i nějaké nevýhody?
Někteří rodiče se obávají, že nezvládnou úvazy nebo dodržet zásady zdravého nošení. Většinou ale brzy zjistí, že to není tak složité, jak se na první pohled může zdát. Chce to jen trochu cviku.

Zejména v létě je třeba při nošení v šátku počítat s tím, že vám může být opravdu horko, protože rodič a dítě si vzájemně „topí“. Velmi pomáhá oblečení z funkčních materiálů a je důležité si také uvědomit, že do šátku dítě není nutné oblékat tolik jako do kočárku.

V případě šátkování maminkám také může chybět možnost naložit pod kočárek větší nákup nebo výbavu pro více dětí na celodenní výlet. Často to řeší taškou na kolečkách. Občas může být oříšek najít místo pro přebalování nebo jen pro položení dítěte, ale většina nosících maminek se s tím brzy naučí vypořádat.

Nošení také vyžaduje určitou kondici. Pokud si uvážete třeba už trochu těžší dítě, aniž byste měli trochu „natrénováno“, asi to budete po nějaké době cítit. Při pravidelném nošení, zejména pokud začnete brzy po narození, ale vaše svaly dostatečně zesílí a vám ani nepřijde, že byste nesli něco těžkého.

Dříve nosící rodiče často řešili také předsudky okolí, ale dnes už jsou šátky a nosítka natolik rozšířené, že některé babičky dokonce litují, že neměly podobnou možnost a musely děti obtížně nosit na rukou nebo odkládat. Pokud padnou otázky typu „Neudusí se tam?“ nebo „Nemělo by ležet na rovném?“, stačí na ně jednoduše odpovědět. Všichni většinou sami vidí, že dítě je v šátku spokojené a že je to skvělý pomocník.
Objevují se i zvěsti, že rodičům může nošení dítěte ničit záda, že si tak mohou vychovat nesamostatného rozmazlence nebo že se dítě v šátku může zadusit. Je na nich něco pravdy?
Pokud rodiče zvolí vhodný šátek a správný úvaz, aby se váha dítěte správně rozložila na ramena, lopatky i bedra, a hlavně budou naslouchat svému tělu, které jim včas naznačí, co se mu líbí a co už ne, nemělo by jim nošení nijak ublížit. Při nošení šátku jen přes jedno rameno je důležité pravidelně střídat strany. Pokud už třeba maminka těžko unese starší dítě, může ho svěřit otci.

Co se týká obav z rozmazlení, je zajímavé, že nošené děti bývají více samostatné než jejich vrstevníci z kočárků. Pocit bezpečí a blízkosti rodiče si už nesou v sobě, ví, že se vždy mají kam vrátit a o to raději vyráží objevovat okolní svět. Látka šátku je prodyšná, takže dítě má dostatečný přísun vzduchu. Samozřejmě je nutné průběžně kontrolovat, zda je ve správné poloze. Vzhledem k tomu, že máte miminko u sebe, byste ale jeho případný neklid ihned zaznamenali.
Jaké jsou druhy šátků a dalších podobných nosítek? Čím se liší a pro koho jsou vhodné?
U šátků rozlišujeme dva základní typy – elastické a pevné. Oba jsou vhodné již pro novorozence. Elastický šátek se díky své pružnosti snadněji váže. Daní za to je ale jeho nižší životnost a nosnost, která většinou končí zhruba u deseti kilogramů. Proto ho často volí rodiče, kteří chtějí později přejít na ergonomické nosítko. V pevném šátku naopak můžete nosit i větší děti do zhruba dvaceti kilogramů váhy. Jeho vázání už vyžaduje trochu cviku. Příjemným bonusem však je, že používáním získává hebkost a poddajnost, takže vám vystačí nejen na vaše děti, ale můžete ho posléze i výhodně prodat.

K dalším variantám patří polstrované babyvaky a krátké ring sling šátky, což je pruh látky s kovovými kroužky sloužícím k rychlému dotažení. Obojí je vhodné zejména pro nejmenší děti a spíše na omezenou dobu nošení, protože váha miminka není vhodně rozložena.
Kdy se dá nošení dítěte v šátku doporučit a kdy naopak ne?
U nošení hodně zaleží na povaze miminka, ale i rodičů. Většině dětí nošení absolutně vyhovuje, ale najdou se i takové, které potřebují více vlastního prostoru. Nejlepší je, pokud si můžete šátek někde půjčit na vyzkoušení. Pokud se v něm vašemu dítěti nelíbí, nenuťte ho tam být. To samé platí i pro vás.

Jestliže máte z nošení z jakéhokoliv důvodu obavy, nenuťte se do něj, dokud nebudete připravení a přesvědčení, že je to pro vás opravdu to pravé. A pokud se k nošení neodhodláte, rozhodně se kvůli tomu netrapte a spíše hledejte jiné možnosti jak vašemu dítěti dopřát tolik potřebný tělesný kontakt.

Rodiče se často ptají, zda je šátkování vhodné i v případě různých zdravotních obtíží. Správně praktikované nošení je velmi vhodné pro předčasně narozené děti, miminka trpící skoliózou a luxací kyčelních kloubů, či v případě neurologických onemocnění jako je například autismus, Dawnůw syndrom či dětská mozková obrna. Přináší také úlevu, pokud dítě trpí zažívacími potížemi.

Nošení v šátku je po konzultaci s lékařem vhodné i po císařském řezu, pro matku je to menší zátěž než nosit dítě v náručí. Pokud má dospělý nosič skoliózu páteře, může mu šátkování i pomoci. V tomto případě je vhodné začít co nejdříve, aby zádové svaly měly možnost dostatečně zesílit. Opět je na místě konzultace s odborníkem. Intenzivní kontakt s miminkem dokonce působí jako prevence poporodních depresí. Některé maminky popisují až pocity zamilovanosti, které jim blízkost jejich děťátka přináší.
Jak se nejsnáze naučit správně uvázat šátek?
Doporučuji si úvazy nacvičit nejdříve na panence a teprve, až si budete jistí, zkusit uvázat i miminko. Děti totiž dokážou velmi dobře číst naše pocity, a pokud jste z vázání nervózní, mohou být zdánlivě bez důvodu podrážděné a plačtivé. Návody na jednotlivé typy úvazů bývají přidávány k šátkům, dají se ale najít i na internetu. Skvělým pomocníkem je zrcadlo, ve kterém si úvaz můžete zkontrolovat. Maminky mohou klidně zapojit i partnera, muži se dokonce často naučí vázat rychleji než ženy.

Důležité je, aby šátek obepínal dítě jako pevná bandáž, aby mělo zakulacená záda a u vertikálního úvazu pokrčené nožičky, kolena výše než zadeček a podsazenou pánev. Pokud máte pocit, že potřebujete poradit, můžete navštívit specializovaný kurz nebo si domluvit návštěvu lektorky přímo u vás doma.
Je šátkování jen sezónní záležitost, nebo je možné děti nosit celý rok?
Pro nošení v zimě existuje široká nabídka doplňků od zateplovacích kapes, speciálních bund až po vysoké vlněné botičky či návleky. Protože rodič dítě zahřívá, není mu většinou nutné oblékat několik vrstev oblečení, což je skvělé zejména pokud potřebujete podniknout třeba jen krátkou cestu do obchodu či k lékaři. V letních parnech je ideální sebe i dítě vybavit kvalitním funkčním oblečením z merinovlny, bambusu či směsi vlny a hedvábí a také volit šátky s nižší gramáží.
Nějaký zajímavý postřeh z praxe na závěr?
Myslím si, že pro mnoho rodičů může být motivací k nošení fakt, že miminka jsou v šátku mnohem spokojenější a není s nimi tolik “práce“. Když z šátku koukají ven, mají automaticky o zábavu postaráno – vidí, co se kolem nich děje, čímž se zároveň učí a rozvíjí. Nejsou ráda někde odložená a šátek tento problém krásně vyřeší. A vy s ním zvládnete téměř veškeré domácí práce.



Náš tip: Kvalitní a krásné šátky od mnoha výrobců najdete v prodejnách a v e-shopu Brány k dětem. Rádi vám poradíme, jaký si vybrat. Zveme vás také na kurzy zaměřené na zdravé nošení a vázání šátků.

Doporučujeme ještě přečíst:

Nosíme děti v horku
Všechno, co vás zajímá o nosítkách
Nosíme děti za každého počasí

Žádné komentáře:

Okomentovat