středa 22. června 2016

Zajímavosti ze školení: Yellow & Blue

Brněnská značka ekologické drogerie Yellow & Blue patří k mým oblíbencům, takže když se proslechlo, že do Brány k dětem přijede školit sama její zakladatelka Nataša Foltánová, rozhodně jsem u toho nemínila chybět. Protože od koho načerpat víc postřehů z praxe než právě od této energické dámy, která Čechy učí prát, uklízet, ale i myslet "zeleněji"?


"U ekologického praní i úklidu jde o techniku a uvědomění si, že někdy je třeba jít na věc trochu jinak, než jsme byli dosud zvyklí. Pokud je vůle, najít cestu není problém. Jde jen o informovanost," zahájila paní Foltánová svou hodinovou přenášku.

Hned ze začátku nás upozornila na častý problém, kterým je tvrdost vody. Zákazníci totiž často neví, že ekologické prací prostředky neobsahují změkčovače a aby odvedly svou práci dokonale, potřebují tyto látky přidat v poměru, který odpovídá tvrdosti vody v daném místě. K určení typu vody se používá testovací pásek. Je také třeba si uvědomit, že pokud chceme prát na 30°C, bez chemických látek se neobejdeme. U ekologických prostředků je proto nutné nastavit minimálně čtyřicítku.

 "Od doby, co dovážíme z Indie mýdlové ořechy, peru pouze v nich a úplně to stačí. Myslím si, že praní je o osobním vývoji a je na každém, aby si stanovil hranici, co je pro něj dost ekologické. Pokud ale chceme prát šetrně, nemůžeme prádlo do pračky vložit ve stavu, v jakém ho ze sebe sundáme," přesunula se paní Foltánová ke stojanu plnému různých pracích prostředků a pomocníků, které vyrábí její společnost Tierra Verde.

Žlučové mýdlo podle ohlasů od zákazníků v likvidaci odolných skvrn předčí i reklamami oslavované čističe, prášek Puer šetrně bělí a zároveň působí jako desinfekce a máchadlo z prádla odstraní zbytky pracích prostředků a upraví jeho PH, aby bylo příjemnější pro pokožku. Produkty značky Yellow & Blue přitom neobsahují syntetické parfémy, barviva ani optické zjasňovače, takže jsou vhodné i pro alergiky a ekzematiky. Nenajdete v nich ani dnes tolik diskutovaný palmový olej.


Co se týká sortimentu pro ekologický úklid, v plánu je nový koncentrát na mytí nádobí - ty mám ráda, protože mě nebaví vláčet domů zbytečnou vodu navíc, když si gel stejně ředím do pěnovače. Zajímavým tipem na léto byl jinak nenápadný prášek z mýdlových ořechů v bio kvalitě, který nahradí prostředek na nádobí, prášek na praní, šampon i sprchový gel - zkrátka ideální společník na chaty nebo táboření.

Z produktů, které jsem ještě nevyzkoušela, mě nejvíc zaujal citronový gelový čistič na vodní kámen. Proto jsem měla radost, když jsme dostali testovací balení. S otravným vodním kamenem ve sprchovém koutu, který už jsem drbala lecčím, si poradil jako nic a ještě příjemně voní. Stačilo jen nanést, nechat chvíli působit a pak setřít.

Dozvěděli jsme se také, že firma chystá "obalovou evoluci". Malá balení gelů, čističů a máchadel se přesunou do sáčků, na jejichž výrobu se spotřebuje méně plastu než na stávající pevné lahvičky. Některé produkty, třeba čistící písek, dostanou kabátek z papíru. A úplnou novinkou bude testovací provoz stáčecích stojanů, z nichž jeden by měl být i v brněnské Bráně k dětem!
 
 Na závěr školení nás paní Foltánová pozvala do brněnské Líšně, kde se produkty značky Yellow & Blue vyrábí. Tak doufám, že to vyjde a bude i exkurze :-)

Nataša Foltánová prezentuje nové obaly ekodrogerie.

Autor textu: Zuzana Dostálová
Autor fotografií: Renata Kotyzová

Doporučujeme ještě přečíst:
Rozhovor s Natašou Foltánovou
Ekopraní
Nápady za pár korun: Uklízejte s grapefruitem, pleť hýčkejte mlékem

Žádné komentáře:

Okomentovat