čtvrtek 18. února 2016

Mulesing – proč chtít vlnu bez krve

Že jste o mulesingu ještě nikdy neslyšeli? Tak si představte, že se vezme ovce, znehybní se a bez jakéhokoliv umrtvení se jí ořeže kůže kolem zadku včetně ocasu. V Austrálii, která je největším světovým dodavatelem vlny, toto zmrzačení ročně absolvují miliony ovcí. Ptáte se proč?

Jednoduše proto, že chovatelé chtěli superovce s co nejhustším kožíškem, až se jim usilovným šlechtěním podařilo stvořit plemeno merino. Tyto ovečky mají zvrásněnou kůži, takže na nich roste podstatně více chlupů než na jejich „hladkých“ kolegyních. Má to ale i svá ALE. Merino ovce mohou kvůli svým důkladným kožichům v australských parnech i zkolabovat. Dalším problémem je, že se v četných záhybech jejich kůže drží vlhkost.


Zdroj: fashionunited.uk

Bzučící smrt

Nejkritičtější je oblast pod ocasem, kde hustou srst slepují moč a výkaly, což působí jako magnet na mouchy hledající místo pro svá vajíčka. Vylíhlé larvy pak ovce ohrožují smrtelnou kožní chorobou zvanou flystrike - prostě začnou svého hostitele žrát zaživa. Ročně tato bolestivá a zdlouhavá nemoc v Austrálii zabije více než tři miliony ovcí.

Jistý John WH Mules při stříhání již napadených ovcí přišel na to, že pokud jim odstraní kůžu kolem konečníku včetně většiny ocasu, sníží tím riziko nakažení, protože na nové zjizvené kůži už neroste vlna. V Austrálii byl tento postup oficiálně schválen v roce 1930 a dodnes zůstal výsadou této země.

Ovce se obrátí na záda, nohy se jí zafixují železnými tyčemi a následuje odřezávání kusů masa ze zadku. Pro tento úkon se používají železné nůžky a většinou se provádí bez umrtvení. Další variantou je, že se riziková místa zasvorkují a počká se, až tkáň odumře a odpadne. V obou případech to pro ovci znamená nepředstavitelné utrpení.


Zdroj: safe.org.nz

Sporná prevence

Paradoxní je, že takto “ošetřené” ovce kvůli rozsáhlým krvavým ranám často dostanou flystrike dříve, než se stačí uzdravit. A někdy je před touto chorobou neochrání ani již zhojený hladký zadek. Mulesing je proto v hledáčku ochránců zvířat, kteří poukazují na jeho krutost i omezenou účinnost.

Existují mnohem humánnější metody, jak ovce, které se kvůli požadavkům na výnos vlny staly náchylnější k flystrike, před nákazou ochránit. Jako prevence pomáhá pravidelné stříhání ohrožených partií, používání insekticidů či aplikace látek, které mouchy odradí – například tea tree oleje. Logickou volbou je také chovat méně huňaté ovce, které lépe snáší horké australské klima. Dokonce je v plánu i vyšlechtění nového plemene s již hladkým pozadím.


Zdroj: www.peta2.com

Řekněme NE

Plošný zákaz mulesingu v Austrálii, který měl platit již od roku 2010, se zatím nepodařilo prosadit. I když místní úřady podporují používání analgetik a profesionální provádění této metody, bolestivý zásah s nejistým výsledkem stále musí podstupovat miliony ovcí. Odpor k této drastické metodě ale vedl ke vzniku mulesing-free certifikátů, které spotřebitelům zaručují, že vlna v daném výrobku nepochází ze zmrzačené ovce.

Brána k dětem preferuje vlněné produkty s certifikátem GOTS. Ten je udělován producentům vlny, kteří nepraktikují mulesing a zároveň splňují náročné požadavky na humánní chov. Vlna je úžasný přírodní materiál s řadou vlastností, které nemají ani nejmodernější umělá vlákna. V současnosti již přes dvacet procent australských chovatelů mulesing neprovádí, na Novém Zélandu byl již zakázán úplně. Věříme, že podporou uvědomělých chovatelů přispějeme k úplnému zákazu této kruté metody.


Zdroj: www.dyeinghousegallery.com

Značky s certifikátem GOTS:
Disana
Iobio
Lotties

Značky mulesing-free:

Manymonths
Surtex
Design socks
CRAWLER

Použité zdroje:
http://www.peta.org.au/issues/clothing/cruelty-wool/mulesing-barbaric-unnecessary-cruelty

https://en.wikipedia.org/wiki/Mulesing
http://zachrana-zvirat.blogspot.cz/2011/03/mulesing-mrzaceni-ovci-v-australii.html
 
Autor textu: Zuzana Dostálová
 
Doporučujeme ještě přečíst:
Biobavlna - zdravější, kvalitnější a ekologičtější "sestra" bavlny
Oblečte se do bambusu a zamilujte si materiál budoucnosti
Video: Úžasná záchrana propletených labutí i umírající velryby

4 komentáře:

  1. Mohla bych se zeptat kdo tento clanek napsal ,kdyz jsem si to precetla tak vim ze polovina z toho neni Pravda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dobrý den, autorka je uvedena dole Autor textu: Zuzana Dostálová
      Budeme rádi, když nám napíšete své posteřhy na email - lucie@branakdetem.cz
      Použité zdroje jsou také uvedené dole v článku.
      Děkuji, Lucie Harnošová

      Vymazat
  2. Vlna mne baví, vlna mne živí, vlnu miluji, s vlnou pracuji, o vlně se mi i zdá... o této metodě vím a myslím, že jsem i nepřímo přispěla k napsání tohoto článku. Naštěstí merino příze firem Drops a Malabrigo, k výrobě přízí používají jemná vlákna 100% merino vlny (19,5 mikronů), získávaná pouze od ovcí volně chovaných v Jižní Africe a Jižní Americe. Zde jsou ovce volně chovány na pastvinách v daleko vyšší nadmořské výšce a při nižších průměrných teplotách, což jim nejen logicky více svědčí, ale nevyskytují se zde tolik obávaní parazité a zmíněná bakteriální onemocnění nejsou běžná. Merino obou výrobců najdete na www.katrincola.cz či v kamenné prodejně přírodních pletacích přízí v Obchodní galerii na Orlí 3 Brně, pár desítek metrů nad brněnskou prodejnou Brány k dětem, kde se dozvíte o nesporných výhodách používání přírodních textilních vláken a zejména zmíněné merino vlny oproti umělým vláknům, kterými se naše české galanterie jen hemží. Ovce se pro vlnu chovají mnoho tisíc let a člověk za tu dobu pochopil, že je to jedno z nejúžasnějších textilních vláken na zeměkouli. Je třeba jen více hlídat výrobce a netlačit stále na nižší a nižší cenu suroviny, proto se totiž tyto metody používají…pro zvýšení výnosu a snížení ceny, stejně jako pesticidy a herbicidy v rostlinné výrobě. Vyžadujme od výrobců kvalitu a slušné chování k přírodě. Další informace se můžete dozvědět i ve videích o pletení a háčkování na www.youtube.com, vyhledejte pod heslem Katrincola yarn. A pozor! Brzy pro Vás přivezu pletací příze rodinné firmy Rosy Green Wool, která certifikát GOTS vlastní! Je překrásně jemná, merino pochází z oveček chovaných na pastvinách v Patagonii a zpracovává se v Británii pod přísným dohledem a ohledem na přírodu a na spokojený život lidí i oveček. Vlně zdar Kateřina - Katrincola

    OdpovědětVymazat
  3. Pokud chceš vlnu bez krve, tak nekupuj žádnou. Protože každé zvíře z těch farem skončí na jatkách aby bylo co nejvýnosnější. 🙂

    OdpovědětVymazat