čtvrtek 3. března 2016

Vyzkoušeli jsme: Kurz Zdravé bydlení

Po dvou letech hledání jsme konečně našli byt podle svých představ. Bylo nám ale jasné, že průchozí koupelna a kuchyň přístupná jen přes předsíň budou chtít změnu. Proto jsme se s partnerem vypravili na kurz Petra Makeše Zdravé bydlení a už předem prozradím, že to pro nás rozhodně byl krok správným směrem.

„Dům či byt se snažím naladit tak, aby člověka plně podporoval a harmonizoval. Každý tvar, barva i materiál má svůj specifický vliv. Dům funguje jako vysílač, člověk jako přijímač,“ zasvěcoval nás pan Makeš do podstaty své netradiční profese. Patnáctileté studium domácích i zahraničních zdrojů mu umožnilo skloubit poznatky z oblasti geomantie, Energetické geometrie staveb a čínského učení Feng Shui. Profesionálně stavby vylaďuje už deset let.
 

Foto: Petr Makeš

Proutkaři i Feng Shui

Aby nám deseti přítomným laikům co nejsnáze přiblížil, jaké principy bychom při práci s prostorem měli respektovat, doplňoval svůj výklad výstižnými fotografiemi míst i staveb. Většinu z nich nebylo těžké poznat, některé z nich se nacházejí jen pár kroků od brněnské Brány k dětem, v níž jsme se sešli.

„I když budete mít všechno vyladěné podle Feng Shui, ale budete spát na geopatogenní zóně, vašim orgánům to bude ubírat energii a můžete trpět nespavostí či dalšími potížemi. Proto naši předci nic nepostavili bez proutkaře. Věděli, že na místě s geopatogenní zónou se jim nebude dařit,“ vyprávěl Makeš a přitom promítal snímky stromů i z brněnských náměstí, jejichž deformované kmeny a větve vypovídají o tom, jak mocné síly na ně působí.

Zdůrazil také, že je vhodné obklopovat se hlavně přírodními materiály. „Ty na rozdíl od umělých látek nelikvidují důležité záporné ionty,“ vysvětloval lektor, který v této souvislosti upozornil i na podceňovaný vliv elektosmogu na lidské zdraví. Číhá na nás přitom téměř všude – v podobě elektrického vedení, wifi, vysílačů, mobilů i domácích elektrospotřebičů.


Foto: Radomír Novák

Nechme dům dýchat

„A jak se stavíte k současnému trendu nízkoenergetických a pasivních domů?“ zajímalo jednoho z přítomných pánů. Následovala krátká diskuse na téma pasivní domy, rekuperace a podlahové topení. „Myslím si, že dnes se dbá spíše na úspory energie, místo abychom šetřili své zdraví. Než utěsnit celý dům, je podle mě lepší se trochu otužovat," zakončil Makeš debatu.

Následovalo velmi zajímavé téma Živá geometrie. Jejím základem je takzvaný zlatý řez, který lze nalézt v proporcích rostlin, zvířat i lidského těla. Na člověka působí velmi harmonicky, proto je odedávna zakomponováván do uměleckých děl včetně staveb. Už jsem z tohoto soudku něco slyšela, ale neuvěřitelná provázanost těchto principů s našimi životy mě ohromila. Zároveň mě potěšilo, že náš vyhlédnutý byt má téměř ideálně nastavenou osu i vyhovující proporce, což je dobrý základ.

„V domě, který je dobře vyladěný, se jeho obyvatelé cítí dobře, stavba je přirozeně posiluje,“ pokračoval Makeš. V nabídkách realitních kanceláří naopak často končí okázalé moderní stavby, kterým se lidé intuitivně vyhýbají. Domy o „sekerkovitých“ půdorysech, s ostrými hranami, podepřené sloupy nebo s nesymetrickými střechami totiž tyto harmonizující vlastnosti nemají. Důsledkem pak může být bezdůvodná podrážděnost, rozvody i krachy firem.

 

Zdroj: gurneyjourney.blogspot.cz

Víte, proč nespíte?

Tím jsme se plynule přesunuli k poslednímu velkému tématu přednášky – čínskému učení Feng Shui. Dlouhé chodby, koupelny vedle ložnice nebo okna proti dveřím, to všechno může bránit přirozenému proudění životodárné energie. „A co máme dělat, pokud nám toaleta vychází do zóny bohatství?“ vstoupila najednou do výkladu paní sedící vedle mě. „I s tím se dá pracovat,“ ujistil ji lektor a hned jí navrhl pár jednoduchých opatření včetně vhodných barev.

Při probírání ideálního rozložení ložnice mi došlo, proč se mi v té současné nespí moc dobře – okno za hlavou, dveře proti nohám a rozkládací gauč prostě pocit bezpečí nenavodí. O důvod víc, proč si to ve „vlastním“ uspořádat lépe.

„Zase se ale nelekejte, že teď přijdete domů a budete muset všechno předělat. Pokud se cítíte dobře, nic neměňte,“ uklidňoval lektor jednoho z účastníků, který si povzdychl, že bude muset přetřít černou střechu, která rozhodně neodpovídá zásadám Feng Shui. Na závěr Petr Makeš zmínil i projekty, na kterých se podílel. K těm největším patří brněnský hotel a wellness Maximus Resort nebo Swisshouse v Mariánských lázních.

Po skončení přednášky jsme za lektorem zamířili s plánkem vyhlédnutého bytu. Než jsme ale přišli na řadu, chvíli to trvalo, protože většina přítomných měla také připravené individuální dotazy. „V ložnici chytneme skoro 20 wifi a ještě máme kousek vysílač. Už rok a půl nespím a zatím mi nikdo neřekl proč,“ líčil lektorovi mladík z první řady, který si s ním hned domluvil měření elektrosmogu. Konzultaci jsme si dohodli i my a moc se na ni těšíme. Představa vyladěného domova, který vás přirozeně posiluje, je prostě krásná. 



Foto: www.maximus-resort.cz

Ing. Petr Makeš

- zdravému bydlení se věnuje již 15 let, z toho 10 let profesionálně
- se svými spolupracovníky propojil východní učení Feng Shui a poznatky o vlivu tvarů budov na jejich obyvatele
- zabývá se také působením geopatogenních zón a elektrosmogu
- metody harmonizace a léčby prostoru s kolegy shrnul pod pojem Stavební medicína
- podílí se na projektování a úpravách nejen rodinných domů, ale i kanceláří, bytových komplexů nebo rekreačních zařízení

- www.zdravy-domov.cz

Náš tip:
Kurzy Petra Makeše zaměřené na Stavební medicínu a elektrosmogu můžete navštívit v pražské i brněnské Bráně k dětem.


Autor textu:
Zuzana Dostálová


Doporučujeme ještě přečíst:
Vyzkoušeli jsme: Happyfoot workshop
Mulesing - proč chtít vlnu bez krve
Vyzkoušeli jsme: Kurz Jak chránit své zdraví a zdraví našich dětí před elektrosmogem

Žádné komentáře:

Okomentovat