Když to nejde přes kvantitu, nezbývá než se zaměřit na kvalitu. Při pátrání po zdravějších receptech jsme objevili pár jednoduchých a přitom skvělých dobrot. Babiččiny celozrnné zázvorky jsou odlehčenější formou klasického cukroví. Jednoduché čokoládové bonbony s oříšky můžete vyzkoušet coby svůj první počin v oblasti „syrového“ neboli raw cukroví. A italský krokant z lískových oříšků je neokoukaná mňamka, kterou stihnete připravit, i když už si Santa obhlíží komíny. Přejeme dobrou chuť :-)
Babiččiny celozrnné zázvorky
Cukroví z prastarých receptářů, lehké a pro zimní obdobní velmi vhodné. Neobsahuje žádný tuk, málo cukru a přidaný zázvor náš organismus uvnitř navíc nádherně prohřeje.Potřebujete:
300 g pšeničné nebo špaldové celozrnné mouky
200 g světlého jemného přírodního cukru
2 vejce + 1 žloutek
25 g mletého sušeného zázvoru
na špičku nože amonia (cukrářské droždí)
papír na pečení
hladká mouka na vál
Postup
1. Cukr, vejce, žloutek a mletý zázvor šlehejte, až dostanete hustý krém. Přidejte mouku, kterou jste smíchali s amoniem.
2. Na válu posypaném hladkou moukou těsto rozválejte na tloušťku asi 6 mm a vykrájejte tvary zázvorek, hvězdiček, stromečků aj.
3. Tvary přeneste na plech vyložený papírem na pečení a připravené zázvorky nechte v kuchyni do rána (nebo alespoň 3 hodiny) oschnout.
4. Nakonec zázvorky upečte ve velmi mírně vyhřáté troubě (do 150 °C) do růžova. Tvary pěkně vyskočí.
Pokud by vás zajímaly další recepty na zdravější vánoční cukroví, doporučujeme Časopis celozrnné vánoční pečivo, odkud jsme tento recept převzali. V celozrnné variantě tam najdete oblíbené vanilkové rohlíčky, pracny, cukroví z lineckého těsta, perníčky i vánoční štoly.
Čokoládové bonbony s oříšky
Potřebujete:
100 g kakaového másla
¼ hrnku mletého kakaa
¼ hrnku mandlí
¼ Hrnku lískových oříšků
¼ hrnku kokosu
½ hrnku rozinek
2 lžíce vody
2 lžíce medu
Postup1. Kakaové máslo rozehřejeme za nízké teploty (ve vodní lázni, nad plotýnkou). Přidáme kakao, rozemleté oříšky, kokos (pokud je mletý hrubě, rozemeleme najemno), rozinky rozmixujeme s vodou a vše dohromady promícháme.
2. Lžičkou tvoříme malé hromádky na pečící papír, nebo plníme papírové košíčky. Necháme chvíli ztuhnout.
Recept jsme objevili v knize Věry Talandové Živá strava - Mé nejlepší recepty z nakladatelství IFP Publishing, kde podobných raw laskomin najdete mnohem více. Recepty doplňují krásné fotografie, při jejichž prohlížení se vám budou sbíhat sliny.
Krokant z lískových oříšků a mandlí
Krokant chutná ke kávě nebo jako přídavek k jemným dezertům. Mnozí lidé jej rádi konzumují i ke skleničce červeného vína. Uchováváme ho na suchém místě v plechových dózách, proložený pergamenovým papírem.Potřebujete:
150 g lískových oříšků a mandlí – směs
150 g rýžového sladu
- množství na 1 pečící plech o rozměrech asi 30x40 cm
- doba přípravy 30 minut + 15 minut na odpočinutí + 10-12 minut na pečení
Postup
1. Oříšky a mandle najemno nasekáme – použijeme buď kuchyňský nůž, nebo kuchyňský robot. V misce důkladně promísíme s rýžovým sladem.
2. Hmotu rozdělíme na plát pečicího papíru. Druhým plátem papíru hmotu zakryjeme. Přes papír hmotu dotenka vyválíme válečkem na těsto. Krokantovou hmotu mezi pláty papíru vložíme na 15-20 minut do mrazničky. Vyjmeme a vrchní papír opatrně stáhneme.
3. Troubu předehřejeme na 180 °C. Krokantovou hmotu položíme i s pečicím papírem na plech a pečeme 10-12 minut, dokud krokant nezezlátne a nezačne tvořit bubliny. (Pozor: Hmota se rychle připaluje!)
4. Krokant vyjmeme z trouby a včetně pečicího papíru jej odložíme na dřevěné prkénko či na mramorovou desku. Horký krokant nejprve rozkrájíme velkým nožem na pásky široké asi 3 cm a ty následně na čtyřúhelníky či kosočtverce. Pokud hmota silně lepí, namočíme si nůž během krájení do studené vody. Krokant můžeme také nechat nejprve zcela vychladnout a pak jej ručně nalámat na nepravidelné kousky.
Na krokant jsme narazili v Italské veganské kuchařce, jejímž autorem je uznávaný lékař Ruediger Dahlke. Díky krásnému zpracování tuto kuchařku doporučujeme i jako zajímavý vánoční dárek, který potěší vyznavače italské kuchyně, ať už jsou vegani, nebo ne.
Doporučujeme ještě přečíst:
Raw food neboli živá strava - když léčí každé sousto
Hustá cizrnovo-bramborová polévka Hanky Zemanové
Zdravé mlsání? V Bráně si vybere každý
Žádné komentáře:
Okomentovat