čtvrtek 29. května 2014

Moderní EKO praní

         
Už jste vyzkoušeli praní v ekologických pracích prostředcích? Tato forma údržby prádla má množství výhod. Je mnohem příznivější pro zdraví celé rodiny, nesrovnatelně šetrnější k životnímu prostředí a v konečném důsledku nás ekopraní vyjde levněji. Pojďme se na ekopraní podívat pod lupou…


       Proč dát přednost ekologickým pracím prostředkům


Z médií na nás každodenně útočí reklamy na nejrůznější prací prostředky, které slibují rozjasnění a obnovení kvality barev, nebo vybělení do zářiva. Aviváže zaručují měkkost prádla a výraznou vůni. Odstraňovače skvrn si mají poradit i s těmi nejodolnějšími fleky a „zažranou“ špínou. Nikdo nám však již neříká, kolik nešetrných látek se na těchto vlastnostech pracích prostředků podílí. Jsme nastaveni na ocenění bezchybné čistoty a vůně šatstva. Mnohdy si však neuvědomíme, že chemické látky z pracích prostředků (zejména ty, které zaručují „zářivou“ čistotu a pronikavou vůni) zůstávají i po vymáchání v prádle a skrze kontakt pokožky s oděvem se vstřebávají do organismu.  Při sušení prádla se odpařují do ovzduší a my je vdechujeme. Zdravotním následkem pak bývají alergické reakce.
Hojně diskutované fosfáty, které měly na svědomí přemnožení sinic a „kvetení“ vod, jsou již od roku 2006 v neprůmyslových pracích prostředcích zakázané. Prášky a gely na praní však nadále běžně obsahují některé druhy syntetických tenzidů, umělá barviva, konzervanty a parfémy, což jsou látky odpovědné za kontaktní alergie a svědění pokožky. Časté kožní problémy vyvolávají také optické zjasňovače a syntetická bělidla. Jedná se o chemikálie, které ulpívají v prádle, aby odrážely světlo a díky tomu vytvářely efekt barev jasnějších, než jaké ve skutečnosti jsou. Tyto látky jsou navíc obtížně biologicky odbouratelné.  Prací prášky obsahující zmíněné chemikálie nejsou vhodné pro dětské prádlo, zejména pro praní textilií přicházejících do styku s citlivou pokožkou miminek. Neopomínejme skutečnost, že kůže nejmenších dětí je v častém kontaktu také s oblečením dospělých rodinných příslušníků, pokud své děti chováme a nosíme. Používání konvenčních pracích prášků nadto příliš neprospívá ani přírodě, protože látky v nich obsažené se dostávají do povrchových vod a ovlivňují jejich kvalitu. Proto má smysl hledat šetrnou alternativu pro praní prádla celé rodiny.

Podle čeho se orientovat



Jak ovšem poznáme prací prostředek příznivější k přírodě a lidskému zdraví? Dobrým vodítkem jsou ekologické certifikáty.  Českým certifikátem, poskytovaným Ministerstvem životního prostředí, je Ekologicky šetrný výrobek. Uděluje se na základě splnění kritérií jako snadná biologická odbouratelnost, nízká ekotoxicita (zatížení životního prostředí), nebo plná recyklovatelnost obalů. Mezinárodní obdobou tohoto označení je The Flower (EU Ecolabel) – symbol stylizované květiny.  Prací prostředky, v nichž pereme dětem, by měly být ekologické, hypoalergenní a nedráždivé.  Značky, na které se můžete spolehnout, jsou například Ecover, Ulrich, Frosch, EFP, Sonett nebo Yellow & Blue. Tyto výrobky lze zakoupit v našem eshopu na www.branakdetem.cz.

Jak je to s pracími gely



V současnosti jsou všeobecně oblíbené prací gely, které perou i na nízkou teplotu. Konvenční gely ovšem často obsahují zbytečná plnidla – látky, které pouze nastavují objem lahve a nemají žádný prací účinek. Takového pracího prostředku je potom třeba dávkovat zbytečně velké množství. Na jeho výrobu, dopravu a distribuci se tak plýtvá energií i materiálem, což je nejenom neekologické, ale především neekonomické. Jako spotřebitelé totiž vydáváme zcela zbytečné peníze za neúčinné složky. Levné „nastavované“ prací gely se tedy z finančního hlediska vůbec nevyplatí. Moudřejší je kupovat tzv. kompaktní prací prostředky neboli koncentráty, které mají vysoký prací účinek již při nízkém dávkování. Například prací gely značek Ulrich nebo EFP dávkujeme v množství 25-30 ml (jedno malé víčko) na 5 kg prádla pro jakoukoliv tvrdost vody. Litr a půl takového gelu nám potom vystačí na 50 pracích cyklů. Finančně tak vychází mnohonásobně lépe než běžné prací gely, kde dávkujeme na jedno praní kolem 90 ml a více. Z ekonomického hlediska je při koupi pracího prostředku vždy dobré nejprve prostudovat dávkování.
U pracích gelů obecně platí, že méně je často více. Při předávkování totiž gel ulpívá na textilii a způsobuje šednutí barev. Budeme-li dávkovat prací gel v odměrce přímo do bubnu, je možné použít ho nižší než doporučované množství. S tvrdou vodou nebo hodně zašpiněným prádlem nám místo větší dávky gelu šetrněji pomohou jiné přípravky.


       Užiteční pomocníci při odstraňování skvrn


Chceme-li zvýšit účinnost praní u hodně zašpiněného prádla, dobrými pomocníky jsou sůl na skvrny a žlučové mýdlo. Žlučové mýdlo (Sonett, Ulrich, Disana) je biologický a hypoalergenní odstraňovač skvrn. Spolehlivě pere nečistoty na bázi bílkoviny (krev, mléko, stolice apod.), ale poradí si také se skvrnami od hlíny či trávy. Ekologická sůl na skvrny (Ulrich) je zase skvělým odstraňovačem nečistot rostlinného původu (ovoce, skvrny od jídla, kávy a nápojů). Žlučové mýdlo či sůl na skvrny nanášíme přímo na umazané místo a necháváme chvíli působit. Můžeme je (klidně oba zaráz) v malé dávce přidávat také k pracímu prostředku při praní dětských znečištěných svršků nebo plen. Ke světlému prádlu lze také přidat bělidlo na přírodní bázi (Puer od Yellow & Blue), které docílí vybělení bez použití zmíněných optických zjasňovačů.

Sypké prací prášky



Další možností, jak ekologicky prát silně znečištěné prádlo, je použití sypkého pracího prášku. Doporučujeme vybírat koncentrovaný prášek (například Ecover Universal), který vypere při nízkém dávkování odolnou špínu různého druhu, a to již při teplotě 30°. Oproti konvenčním pracím práškům, které jsou určeny pro praní na vyšší teplotu, tak šetříme nejen množství, ale zejména elektrickou energii. Jedná se tedy opět o ekonomickou variantu praní.

       Jak na tvrdou vodu a změkčení prádla 

Dávkování se u řady pracích prostředků liší dle tvrdosti vody. Obecně lépe se pere v měkké vodě. Čím tvrdší voda, tím vyšší dávka běžného pracího prostředku je třeba. Tomu však můžeme napomoci přidáním sody k pracímu prášku, jehož množství pak můžeme snížit. Soda (Yellow & Blue) je skvělým pomocníkem nejen na změkčení vody, ale také prádla, které je po vyprání hebké jako po použití aviváže. Ta je pak z hlediska praní i lidského zdraví nadbytečná, protože obsahuje alergenní parfémy. Vůni prádlu můžeme propůjčit přidáním několika kapek oblíbeného éterického oleje k pracímu gelu a vyvarujeme se tak riziku kožních reakcí. Pokud jsme však na použití aviváže přece jen zvyklí, můžeme volit hypoalergenní ekologickou variantu, kterou nabízejí značky Frosch, Ecover, Yellow & Blue nebo Sonett.

Mýdlové ořechy - nejpřírodnější varianta praní

Nejpřírodnější variantou praní jsou tzv. mýdlové ořechy (Yellow & Blue). Jedná se o speciální odrůdu ořechů rostoucích v Indii a v Nepálu, které při praní uvolňují přírodní saponiny, jež změkčují vodu a dobře perou. Dají se používat opakovaně, je to tedy jedna z nejlevnějších variant praní. Díky nulovému obsahu umělých chemikálií jsou obzvláště vhodné pro praní ekzematickým a atopickým dětem. Jejich používání má ekologický i sociální bonus – jedná se o obnovitelný zdroj pěstovaný lidmi v zemích třetího světa, jimž koupí produktu pomáháme.


       Výrobci ekodrogerie - zodpovědní producenti


Řada firem vyrábějících ekologickou drogerii se snaží chovat environmentálně a sociálně odpovědně. Například tovární budova belgické firmy Ecover je designována tak, aby její provoz byl maximálně udržitelný a výroba zanechávala minimální možnou ekologickou stopu. Ecover má vlastní chemické laboratoře, ve kterých usiluje o vývoj unikátních receptur moderní, silně účinné drogerie na přírodní bázi. Zajímavou perličkou je také skutečnost, že zaměstnanci firmy dostávají speciální příplatky, pokud dojíždějí do práce na kole.
    Česká firma Tierra Verde (nabízející drogerii pod obchodní značkou Yellow & Blue) se kromě ekologie zaměřuje na sociální odpovědnost. Nejenže dováží suroviny ze zemí třetího světa, ale také zaměstnává klienty českých chráněných dílen, kteří balí produkty s vysoce přírodním složením do recyklovaných obalových materiálů. Podporuje tak rovněž lokální rozvoj a minimalizuje náklady na dopravu i suroviny spotřebované k zabalení výrobků. I my sami můžeme přispět ke zlepšení environmentálních či sociálních podmínek na Zemi právě používáním produktů takto odpovědně se chovajících výrobců.

  

  
Text: Kateřina Stojaspalová      


















Žádné komentáře:

Okomentovat