čtvrtek 9. října 2014

Kokosový olej: Přírodní chuť intimity

Představujeme vám až neuvěřitelné vlastnosti kokosového oleje. Patří totiž mezi poklady přírody, které lze s úspěchem používat téměř univerzálně. Hodí se pro každou pokožku, regeneruje vlasy a krásně voní. Lidé s patřičnou dávkou fantazie ho proto rádi ochutnávají i z těch nejsmyslnějších míst…


Jako potravina má kokosový olej širokou škálu využití. Samozřejmostí je nutnost získávání oleje metodou lisování za studena, aby čistá přírodní esence nebyla ochuzena o všechny složky, které by se chemickou extrakcí narušily.

VAŘENÍ
Kokosový olej je jedinou přirozenou a správnou volbou v prvé řadě na smažení pokrmů. Díky obsahu nasycených mastných kyselin se kokosový tuk nepřepaluje. Lze ho přidat i do pečení jako náhradu živočišných nebo ztužených tuků, je ale zapotřebí nechat ho na teple lehce povolit. Právě díky jeho vlastnostem, kdy se za teploty pod asi 20oC nachází v tuhém stavu, se zajímavou oblastí pro jeho použití stala i studená kuchyně. 

Jeho kokosová chuť přidává zajímavé variace, a to jak při smažení, tak například v podobě jemných podtónů, pokud vám při přípravě indických nebo asijských pokrmů doma chybí kokosové mléko. Právě díky vysokému obsahu nasycených mastných kyselin olej nepodléhá rychlé zkáze, vyplatí se ho chránit před sluncem.

VÝŽIVA
Nasycené mastné kyseliny bývají často neprávem strašákem ve výživě. Tuky složené převážně z nasycených mastných kyselin bývají často mylně házeny do jednoho pytle, zejména pokud jde o nasycené mastné kyseliny působící spolu s ostatními složkami v živočišném a rostlinném tuku. 

Rozdíl je však podstatný. Zatímco živočišné tuky (typicky sádlo) zhoršují hladiny “tuků“ v krvi vedoucí až k ateroskleróze krevního oběhu, u rostlinných tuků typu kokosového oleje k tomu při rozumném použití nedochází. Kokosový olej také neobsahuje cholesterol. Pokud se navíc lisuje za studena, má i řadu antioxidantů, které podporují naopak zdravé hladiny lipoproteinů v krvi. Také urychluje činnost štítné žlázy tím, že podporuje tvorbu hormonů. Díky tomu přirozeně startuje metabolismus.

PÉČE O TĚLO A VLASY
Kokosový olej má širokou škálu aplikací i na pokožku a vlasy. Doporučujeme ho především jako první volbu pro citlivou, alergizující nebo podrážděnou pokožku, stejně tak je vhodný i pro dětskou pokožku obecně. S blížícím se let-ním obdobím jistě oceníme i jeho nezastupitelnou roli jako zcela přírodní ochrany proti slunci. Přirozeně má ochranný faktor asi 5, navíc působí i na již spálenou pokožku hojivě. 

Jeho škála využití začíná u různých masážních aplikací, přes šetrné promazávání, hydrataci, dobrou vstřebatelnost, tlumí jemně projevy stárnutí pokožky, stimuluje zdravou regeneraci pokožky a končí u toho, že je nejen přírodním repelentem, ale rovněž zanechává vlasy po masce z kokosového oleje hebké, vyživené, krásně lesklé zocelené. Jak již bylo zmíněno, díky ochrannému faktoru, zvláště v létě, brání nepříjemnému dopadu slunce na kvalitu vlasu.

APLIKACE BEZ HRANIC...
Právě díky své tuhosti za pokojové teploty přímo zve k různým experimentům a výukovým hrátkám s dětmi. Vezměte si hrubší a tvrdou strukturu kokosového oleje jemně mezi prsty, nechte ho změknout a rozpustit teplem lidského těla a poté rozvinout jemnou vůni celou pokožkou a prostorem okolo vás. Jde téměř o filozofický rozměr, kde můžeme děti vyprávět o tom, že někteří lidé se zdají na první pohled tvrdí, ale pokud k nim přistupujeme laskavě, postupně roztávají a otvírají nám své srdce, stejně jako se teplem otvírá vůně kokosového oleje. Tento olej nás učí, že naše vřelost by měla blahodárně působit pro naše okolí a měli bychom rozvíjet svou vůni nejen pro sebe, ale pro všechny, které v životě potkáme.

Kokosový olej a jeho tání za teploty těla nabízí také zajímavou zkušenost ve formě lubrikačního gelu. Díky jeho jemnosti a přirozené antimikrobiální aktivitě a v neposlední řadě i úžasné vůni a chuti dává nový rozměr milování a přímo bombarduje všechny smysly. Při použití kondomu bychom však měli dávat pozor na narušování latexu právě oleji, vyplatí se tedy sáhnout po bezlatexové ochraně. 

Nabídku kokosových olejů si můžete prohlédnout zde.

Autor textu: Nina Garden


1 komentář:

  1. Já mám v kuchyni také různé oleje a každý používám na něco jiného. Kokosový olej používám do placek, na slunečnicovém vařím a smažím a olivový olej používám do salátů. Všechny oleje si objednávám z https://www.fabioshop.cz/oleje a mám to tak za jedno poštovné.

    OdpovědětVymazat