středa 1. října 2014

Jsou ženská setkávání v dnešní době důležitá?

Když se řeknou ženská setkávání, mnozí se leknou a představí si čarodějky kolem ohniště. Ano, i to je zajímavé setkání, ale nemusí být rozhodně jedinou formou. V dnešní době je výběr ženských kruhů a ženských setkávání opravdu veliký. Setkání mohou být zaměřené na tanec, na tvoření, na ženskou ekohygienu, na cvičení, na sdílení v kruhu... Ženy se po setkáních cítí velmi povzbuzené a osvěžené a doma září láskou, klidem a novou energií.

Zeptala jsem se tří lektorek, co můžeme na jejich setkání čekat a proč bychom si měly vybrat právě jejich kurz.

Kateřina Rajmicová

Proč jsou podle tebe osobní ženská setkávání důležitá?
Jako Vlněné sestry zažíváme dva typy setkávání - pořádáme kurzy pletení, kde učíme ženy plést - jsou to nesmírně zajímavá setkání s ženami všech generací, kde se aktivně učíme nějaké rukodělné dovednosti, je to zážitek ze společného úspěchu anebo i zážitek z nezdarů a společně prožitého zkoušení a učení se.  Pletení téměř ve všech vyvolává řadu vzpomínek ....spolu s tím vždy hned přichází sdílení, komunikace....ruce jsou zaměstnány a mysl se uvolňuje a tak se povídá a povídá....



Jak to chodí na setkáních, které vedeš ty?

To je ještě více umocněno na druhém typu ženských setkávání, která pravidleně svoláváme do kavárny - Pleteme spolu - přineseme si svoje pletení a háčkování a jak ruce  znají, co dělat, dá se říct, že automaticky kmitají nad rozdělaným dílem, začíná se mluvit a témata jsou to většinou velmi zajímavá, jde se hned v jistém smyslu velmi do hloubky, i když se účastnice nějak více před tím neznají - kromě pletení se sdílí témata ženám nejbližší - děti, rodičovství, partnerské vztahy, práce... 

Co tam ženy přitáhne a jak to prožívají?
Věříme, že v nás ženách je tato zkušenost hluboce uložená - mluvit spolu nad prací, nad nějakým dílem - dříve to bylo draní peří, praní, vaření, šití - ženy různých generací spolu pracovaly a sdíleli přitom svoje myšlenky a pocity- nyní v naší individualizované společnosti se k naplňování těchto našich přirozených potřeb můžeme vracet právě třeba při společném tvoření....


Magda Křepelková

Proč jsou podle tebe osobní ženská setkávání důležitá?
Dnešní doba vytváří nesmírný tlak na efektivitu, na to, být neustále výkonná. Zvládnout vše a nejlépe s úsměvem a s dokonalou postavou. Ale někdy se dostanete do bodu, kdy nezvládáte. Kdy přichází totální otřes, zhroucení všeho, na čem jste doposud stavěla. V ženském kruhu zjistíte, že opravdu nejste divná, že se to děje i dalším, že to je vlastně normální a také velmi zdravé. A že na to nejste sama. A to fajn, ne?


Jak to chodí na setkáních, které vedeš ty?

U mě zažijí ženy hlavně normálnost, přirozenost. Tím, že se specializuji na sebedestruktivní programy, tak přitahuji ženy, které už to nezvládají. Získají pocit, že dál už nemohou, a bohužel se ještě často za to cítí provinile. Takže často zažijí pocit úlevy jen tím, že se svěří a nikdo je nehodnotí. Jinak vše vedu tak, aby se samy naučily se svými procesy pracovat, ukazuji, kde jsou i v těch nejtěžších chvílích dary, a jak jich lze využít.

Co tam ženy přitáhne a jak to prožívají?


Většinou je přitáhnou mé texty nebo knihy. Jak to prožívají? No, to je otázka spíš pro ně. Někdy se pláče, někdy se směje, někdy je to o nalezení klidu. Pro mě to odchodem ze semináře nekončí. Mohou se kdykoliv ozvat, zavolat, napsat. Protože pro mě je nejvíc naplňující to, když vidím, že se v jejich životech dějí změny, které jim dělají dobře. A to je většinou delší proces. Moc ráda jsem jeho součástí. Přímo bych řekla – je mi ctí.


Monika Michael


Proč jsou podle tebe osobní ženská setkávání důležitá?
Řekla bych, že nejsou důležitá. Jsou prostě normální. Od dětství se přirozeně scházíme holky s holkama a kluci s klukama. Pak se to někdy přeruší. Zamilujeme se anebo dostaneme skvělou práci anebo ..... nemáme čas. Já jsem to tak měla. A pak jsem začala hledat co mi chybí. Zjistila jsem, že mám to naše ženské společenství ráda a proto ho taky vytvářím. 

Co tam ženy přitáhne a jak to prožívají?
Ženská setkávání jsou velmi různá stejně jako my. Setkáváme se v tanečních, meditačních, jógínských, tantrických, medicínských, podnikatelských, tvůrčích nebo uměleckých kruzích. V zásadě ale vlastně děláme podobné věci. Rozhýbáváme tělo, sdílíme svoje příběhy, masírujeme se, chodíme do přírody, učíme se vnímat život tak, jak jde a vidět v něm jednoduchost štěstí. Moudrost. Je to zdánlivě trochu protiklad vůči nastavení na dosahování cílů, uspokojování potřeb a ekonometrickému myšlení. Ale jenom zdánlivě. Vlastně nám dělá dobře být víc ženské v tom všem. A když se nám to konečně povede, tak se snáz daří být v životě úspěšné. Jsou to ty každodenní  maličkosti, které nám přinesou štěstí. A šťastná žena je základ pro šťastnou rodinu i celé svoje okolí. A to prostě přitahuje úspěch!!!! 

Jak to chodí na setkáních, které vedeš ty?

Moje práce je hluboce ovlivněná setkáním s tradicemi přírodních kmenů jižní Ameriky, kam jsem na čas odjela a vrátila se s poznáním, které  doplňuje a přesahuje všechno, co jsem se mohla do té doby v Evropě naučit. Připadám si, že jsem se vrátila s kufrem plným pokladů.

Kruhy Moudrých žen v nás jsou vlastně takové víkendové výpravy pro osobní poklad. Dopravním prostředkem je dech, cílovou destinací je tělo. Meditací je dotek, pohyb a hlas. Místo síly máme každá tam, kam si sedneme. Je to náš vlastní zadek. Zdroj energie nastartujeme zhoupnutím pánve. A jaká je nejpraktikovanější duchovní praxe moudrých žen? Vaření a .... každodenní život.

Pracujeme s uvolněním osobních příběhů, generačních vlivů babiček a prababiček, předsudků a historických okolností, ve kterých jsme přestaly chápat význam ženské moudrosti a zastavily jsme svoji přirozenost.

Žena a Země je kruh žen, ve kterém se učíme vnímat místo, kde žena žije. Země je s ní vždy v interakci, ovlivňuje ji, komunikuje… a naopak. Milenka a Matka pak pracuje s dalším silným ženským tématem a tím je kultivace sexuální síly (životní, hadí, kundalini).

A konečně je tady Cesta českých šamanek. Vycházím ze svého pozorování, že v současné době stále víc žen chápe, že potřebujeme najít svou českou živou tradici ženské moudrosti a své vlastní praktiky. Takové, která souvisí s místem, ve kterém žijeme a prací, kterou děláme. Kolegyně ze zahraničí jsou i nadále krásnou a někdy nutnou inspirací.

Stejně jako někdy vyhledáváme společná setkání, tak občas dáváme přednost samostatné návštěvě a individuální cestě. Je to hlubší a moje pozornost jde pak celá tomu jednomu příběhu ženy.

Co tam ženy přitáhne a jak to prožívají?
Většinou mají ženy prostě impuls nebo chuť přijet, protože hledají cestu ke svému ženství. 

Inspiruje je doporučení kamarádky nebo spíš to, že vidí jak se kamarádka mění před očima, ožívá a prožívá všechno tak nějak víc žensky. Taková žena je krásnější a přitažlivější než dřív a není to jenom tím, že by si koupila další nové oblečení anebo změnila účes.

Na setkání sem jezdí ženy, které jsou připravené se otevřít výzvám a vypořádat se se svým stínem. Všechny jsme bojovnice, ale ne každá jsme ochotná si přiznat, že nehrajeme fér. Vůči sobě v první řadě. Týká se to vztahů, sexuality, rodičovství i vědomého občanství. Takže pokud bych to vyjádřila jednoduše, ženy tady prožívají smrt iluzí o svém životě, svoje znovuzrození a nádhernou oslavu znovu objeveného ženství a svých talentů. Učí se s nimi pracovat a chápat jejich dosah, což souvisí s vědomím vlastní síly a uměním vědomého milování.

To, co u toho ženy prožívají je velmi individuální a je to jejich soukromá věc. Ženství se většinou nepodaří každé ženě objevit hned napoprvé. A i když hned při prvním setkání žena objeví a cítí sama sebe, je nám všem jasné, že to potřebujeme rozvíjet a udržovat. Navíc jsme proměnlivé a trvá než se s tím naučíme být v respektu k tomu, co děláme a s kým žijeme.
Anketa: Co ženám přináší společné setkávání? 

Alice Kirš
Pro mě jsou ženské kruhy takové vědomé ženské lázně. Nádherně se v nich zregeneruji, odpočinu, vydechnu. Umožňují mi se podělit o to, co mě třeba momentálně trápí, dostanu podporu a inspiraci a hezky tady opečovávám svou ženskou část sebe samé. Když hodně pracuji, jsem v akci a zaměřená na cíle a výkon, jsou pro mě ženské kruhy a ženské společenstvím tou nejlepší nabíječkou mých vnitřních baterek. 

Lucie Pecinová
Velka sila setkavani je ve spolecnem sdileni. At uz jde o nazory stejne, ci protichudne s mymi, vytvarim si diky nim svuj pohled na vec. Navic pokud se potkam s podobne naladenymi lidmi, vzdy me to podpori. Myslim, ze sdileni je nam zenam vlastni, a pomaha nam v naladeni se na sebe. Lucka Pecinova



 Lektorky vedou kurzy například v Bráně k dětem (www.branakdetem.cz) v Praze, v Brně a v menších městech.


Žádné komentáře:

Okomentovat