pondělí 20. dubna 2015

Reakce na "odpadovou" výzvu: Kouzlení z krabic


Úvodník únorové čísla našeho časopisu Nákup všemi smysly  obsahoval i výzvu, aby s námi čtenáři sdíleli své zkušenosti týkající se minimalizace odpadů. Těší nás, že vás zaujala, a rádi uveřejňujeme velmi zajímavý a kreativní ohlas.


Dobrý den, Lucie,
moc se mi líbilo poslední vydání časopisu Nákup všemi smysly, které mě pozitivně inspirovalo, a protože je nám ekologické chování vlastní, reaguji na výzvu ohledně minimalizace odpadů.
Spoustu toho bylo v časopise už popsáno a další tipy máte na svých stránkách. Obecná doporučení jako "sviťte jen v místnostech, kde se právě nacházíte; vypínejte sprchu, když se mydlíte" apod. jsou také jasná.
Proto mnohým přispět nemůžu, ale v příloze/níže posílám pár fotek toho, co vytvářím z krabic, které by se jinak vyhodily:


1. Foto: Tuhle používáme na třídění papíru v obýváku, který slouží zároveň jako pracovna. Je príma, že člověk nemusí chodit do jiné místnosti, aby něco vyhodil, využila se věc, která by jinak 
sama skončila v odpadcích, a ještě ke všemu to vypadá v místnosti docela hezky.
Chtěla bych ještě podotknout, že než finálně jakýkoli papír vyhodíme, používáme druhé strany vyřazených papírů třeba k pracovním poznámkám nebo pro nákupní seznamy apod. (To samé se děje s účtenkami z nákupů.)

2. Foto: Tuto krabici  jsem vytvořila v únoru a nachází se v předsíni, aby se do ní dalo dát oblečení na ven pro naše dítko. Dříve jsme toto oblečení měli na komodě s ostatním dětským oblečením, ale bylo to nepraktické kvůli utírání prachu...a vůbec.



3. Foto: Toto je krabice, která se dá použít na uklizení nebo uskladnění čehokoli, co je právě potřeba a co by se jinak někde docela nevzhledně povalovalo. V tuto chvíli slouží jako moje "pracovní" krabice - mám v ní různé materiály k výtvarné tvorbě.


4. a 5. Foto: Do téhle malé krabičky přesypeme papírové kapesníky, které nejsou jednotlivě balené. Byť sama preferuji spíše látkovou verzi, občas se hodí mít je po ruce. Podobných krabiček máme v bytě víc, některé jsou menší a byly hezké už samy o sobě, jiné jsem dozdobila a můžou být i z plastu. Nahradila jsem jimi krabičky, které se prodávají v obchodě, ale které po dopotřebování kapesníků člověk může 
většinou tak akorát vyhodit.


Krabice jsou výborná věc - 
různě využitelný elegantní úložný prostor.
K jejich zkrášlení používám mimochodem také papíry, které by jinak skončily jako odpad: dárkové, od darovaných květin... 
Po přečtení článku o maminkách, které si vyrábějí hračky pro děti doma, mi došlo, že se stará barevná ponožka může po našití knoflíků stát skvělým maňáskem a z bezprizorních kousků látek můžu ušít třeba panenku. To mě nadchlo.
Asi bych měla ještě nějaké nápady, ale rodinné povinnosti už volají.
Obecně jde tedy o to zvážit, zda by věc, která se nám nelíbí, dosloužila, nebo je to prostě odpad od pohledu; nemohla ještě přece jenom nějak sloužit dál, kdybychom ji jenom trochu upravili, nebo změnili její funkci v prostředí.
Děkuji za Vaši pozornost a přínosnou práci! S pozdravem,

Heidi J. Vacek



Další inspiraci, jak životní prostředí zbytečně nezamořovat odpadem a toxickými látkami, najdete v již zmiňovaném únorovém čísle Nákupu všemi smysly nebo třeba v článcích Eko láhve aneb Dejte sbohem jedovatým plastům, Ekopraní a 7 tipů na šetrný, voňavý a zároveň účinný úklid.

Žádné komentáře:

Okomentovat