pátek 13. listopadu 2015

Vymazlené diáře - když láska prochází papírem

Patřím k lidem, kteří své diáře vysloveně milují a berou si je s sebou málem i do sprchy. Proto mé pozornosti neušly ani krásné kousky, které najdete v Bráně k dětem. Je totiž rozhodně z čeho vybírat, ať jste maminka, student nebo manažer.

1. Papelote – papír tělem i duší

Musím přiznat, že mě až stroze elegantní diáře od české značky papelote nejdříve moc nelákaly. Jsem zkrátka nastavená na divočejší barvy a vzory. Jenže stačilo tyhle krasavce trochu prolistovat a bylo mi jasné, proč papelote tvrdí, že papír je materiál plný chutí, vůní, zvuků a barev. A také proč za své fešáky z ekologicky šetrných materiálů posbíral už tolik cen.

Týdenní diář FARFALLE
Tento roztomilý brouček si mě získal ze všech nejdřív. Je to lahůdka pro všechny, kdo si sem tam potřebují zapsat důležitou schůzku, naplánovat dovolenou nebo připomenout, že 
musí s potomstvem na rovnátka. Jásavé barvy coby nejlepší prevence zašantročení, desky zdobené střídným výsekem, barevně sladěná gumička, praktická záložka, pár listů na poznámky a vzadu minimetřík – toť vše. Prostě ideální diář pro praktického muže nebo akční mladou dámu.
Měsíční diář MOND
Kdo touží po ještě větší dávce úspornosti, měl by svou pozornost zaměřit na tohoto dlouhána, který ve svém útlém těle ukrývá i šikovnou kapsu na bankovky či doklady. Moc se mi líbí černý tečkovaný model, jehož hebké desky připomínají kůži žraloka obrovského.

Denní diář BRIK

Na každý den jedna krásně prázdná stránka, o víkendu a svátcích ozdobená střídmými tečkami… BRIK je ideální společník pro kreativce, kteří potřebují rozlet a řádky by jim jen překážely. Oceňuju vychytané zavírání na gumičky v kontrastních barvách a hlavně příjemný rozměr, díky kterému se tenhle šikula pohodlně vejde i do menší nebo přecpané kabelky.
Týdenní diář ELEMENTO
„Tak tohle je PAN diář,“ napadlo mě, když jsem poprvé otevírala jeho šedé desky se střízlivým sítotiskovým potiskem. Tenhle gentleman má ale vytříbený smysl pro humor. Zatímco levé stránky jsou vždy vyhrazeny sedmičce dnů daného týdne, vpravo najdete volný list na své poznámky. Díky tomu, že je buď prázdný, linkovaný, čtverečkovaný nebo vytečkovaný, působí ELEMENTO až lehce uličnicky. Dávám mu plus i za kroužkovou vazbu a tvrdé desky s příjemně oblými rohy.

Týdenní diář FABRICO
A teď něco pro ty, kteří své diáře povýšili na milované mazlíky. FABRICO je vlastně ELEMENTO ve slušivém textilním župánku, doplněný širokou gumičkou s šikovným ouškem na propisku. Působí mnohem více „žensky“. Prostě miláček, do nějž si můžete zapsat vše, co potřebujete. A klidně i něco navíc.

Týdenní diář KOMPONENTE

Je to vlastně takový chameleon. Vnitřek je vždy uměřeně stejný – dva listy na týden a pár volných řádků za nedělí – toť vše. Vtip je ovšem v jednobarevných deskách opatřených plastovým obalem, který si můžete dotvořit přiloženým štítkem či vložením čehokoliv, co je vám drahé. Základní černá verze KOMPONENTE se klidně může rozvalovat na nablýskaném kancelářském stole, s nímž bude díky lesklému obalu dokonale ladit. A jen sem tam odhalí vychytaný detail - otevřenou šitou vazbou. Stačí ale černé desky doplnit fotografií a KOMPONENTE najednou získá úplně nový rozměr. Zkrátka pokud toužíte po diáři na úrovni, který si můžete dotvořit podle svých představ, zkuste tento.


2. Mammadiář - stvořen pro akční mámy

Ryzí praktičnost v elegantním provedení – takové jsou Mammadiáře. Každý týden má vyhrazené dvě široké stránky: jednu pro maminku a druhou pro zápisy týkající se jejích nejdražších, to vše doplněno inspirujícím citátem. I s tímto diářem si můžete „vyhrát“ – vepředu si nalepit fotky celé rodiny, krasopisně vyplnit rozvrhy hodin a kroužků a do kapsy na deskách si schovat nějaký malý poklad.

A protože matky musí být zdatné organizátorky, diář nabízí i užitečný „dárkový lístek“, prostor pro důležité kontakty nebo tabulky pro sledování výdajů za jídlo, oblečení či kroužky. Potěšilo mě, že Mammadiář pamatuje nejen na měsíční fáze, ale také na Světový den duševního zdraví, Evropský den mozku nebo Den lízátek. Skvělá inspirace pro různé počiny, nebo naopak důkladný relax.

Takže pokud toužíte po elegantním diáři, kam se vejdou poznámky týkající se práce, partnera, vašich ratolestí, koníčků i kamarádek a ještě o mnoho více, Mammadiář je připravený vám oddaně sloužit 
celý rok. Stačí si jen vybrat, jestli dáte přednost vlčím mákům, divokým květům nebo třeba jednoduché černo-bílé verzi.

3. Koloběh - malý diář s velkým srdcem

A na závěr přidávám tip na lahůdku, která je k dostání v omezeném množství v brněnské prodejně Brána k dětem. Diáře Koloběh jsou stvořené pro kreativce, kteří se rádi nechají inspirovat a mají blízko k přírodě i dávným tradicím. Pořídit si je můžete v základním či rozšířeném provedení. Druhé zmíněné má výraznější kroužkovou vazbu, pevnější desky a obsahuje i vystřihovací přání, omalovánky a obrázky-pohlednice.

Obě verze zdobí plno kresbiček a černobílých fotografií. Stačí
 jen vzít pastelky a vymalovávat a vymalovávat. Hodně mě pobavily výstřižky ze starých novin týkající se různých kuriozit. Těšte se také na vydatnou porci citátů, pořekadel, přísloví a pranostik. Prostě jen listovat tímhle dílkem je zážitek, vlastně si s sebou pořád nosíte vydatnou porci zábavy. 

V diáři Koloběh najdete také záplavu tipů na různé aktivity (zavařování, sledování Perseid, opékání jablek na ohníčku) i návod na nakličování semínek nebo recept na domácí prací gel. Rozšířenou verzi s tvrdými deskami si dokonce můžete dotvořit – stačí přilepit vloženou kapsičku a do okénka na přední straně vložit svůj oblíbený obrázek nebo fotografii.

Autor textu: Zuzana Dostálová

Doporučujeme ještě přečíst:
Vyzkoušeli jsme: První pomoc/URGENCY ve spreji Bach

Žádné komentáře:

Okomentovat