pátek 27. listopadu 2015

Recepty na zdravější vánoční cukroví

Nevím, jak u vás, ale u nás se každý rok dušujeme, že letos pečeme maximálně čtyři druhy cukroví, abychom po Vánocích zase nemuseli při zapínání kalhot zadržovat dech jak lovci perel. Jenže uhodí 24. prosince a ve sklepě na nás v krabicích číhá minimálně deset armád laskomin, které nám zaručeně rozhodí žlučníky.

Když to nejde přes kvantitu, nezbývá než se zaměřit na kvalitu. Při pátrání po zdravějších receptech jsme objevili pár jednoduchých a přitom skvělých dobrot. Babiččiny celozrnné zázvorky jsou odlehčenější formou klasického cukroví. Jednoduché čokoládové bonbony s oříšky můžete vyzkoušet coby svůj první počin v oblasti „syrového“ neboli raw cukroví. A italský krokant z lískových oříšků je neokoukaná mňamka, kterou stihnete připravit, i když už si Santa obhlíží komíny. Přejeme dobrou chuť :-)



Babiččiny celozrnné zázvorky

Cukroví z prastarých receptářů, lehké a pro zimní obdobní velmi vhodné. Neobsahuje žádný tuk, málo cukru a přidaný zázvor náš organismus uvnitř navíc nádherně prohřeje.

Potřebujete:
300 g pšeničné nebo špaldové celozrnné mouky
200 g světlého jemného přírodního cukru
2 vejce + 1 žloutek
25 g mletého sušeného zázvoru
na špičku nože amonia (cukrářské droždí)
papír na pečení
hladká mouka na vál

Postup
1. Cukr, vejce, žloutek a mletý zázvor šlehejte, až dostanete hustý krém. Přidejte mouku, kterou jste smíchali s amoniem.
2. Na válu posypaném hladkou moukou těsto rozválejte na tloušťku asi 6 mm a vykrájejte tvary zázvorek, hvězdiček, stromečků aj.
3. Tvary přeneste na plech vyložený papírem na pečení a připravené zázvorky nechte v kuchyni do rána (nebo alespoň 3 hodiny) oschnout.
4. Nakonec zázvorky upečte ve velmi mírně vyhřáté troubě (do 150 °C) do růžova. Tvary pěkně vyskočí.

Pokud by vás zajímaly další recepty na zdravější vánoční cukroví, doporučujeme Časopis celozrnné vánoční pečivo, odkud jsme tento recept převzali. V celozrnné variantě tam najdete oblíbené vanilkové rohlíčky, pracny, cukroví z lineckého těsta, perníčky i vánoční štoly.



Čokoládové bonbony s oříšky

Potřebujete:
100 g kakaového másla
¼ hrnku mletého kakaa
¼ hrnku mandlí
¼ Hrnku lískových oříšků
¼ hrnku kokosu
½ hrnku rozinek
2 lžíce vody
2 lžíce medu

Postup
1. Kakaové máslo rozehřejeme za nízké teploty (ve vodní lázni, nad plotýnkou). Přidáme kakao, rozemleté oříšky, kokos (pokud je mletý hrubě, rozemeleme najemno), rozinky rozmixujeme s vodou a vše dohromady promícháme.
2. Lžičkou tvoříme malé hromádky na pečící papír, nebo plníme papírové košíčky. Necháme chvíli ztuhnout.

Recept jsme objevili v knize Věry Talandové Živá strava - Mé nejlepší recepty z nakladatelství IFP Publishing, kde podobných raw laskomin najdete mnohem více. Recepty doplňují krásné fotografie, při jejichž prohlížení se vám budou sbíhat sliny.


Krokant z lískových oříšků a mandlí

Krokant chutná ke kávě nebo jako přídavek k jemným dezertům. Mnozí lidé jej rádi konzumují i ke skleničce červeného vína. Uchováváme ho na suchém místě v plechových dózách, proložený pergamenovým papírem.

Potřebujete:
150 g lískových oříšků a mandlí – směs
150 g rýžového sladu


- množství na 1 pečící plech o rozměrech asi 30x40 cm
- doba přípravy 30 minut + 15 minut na odpočinutí + 10-12 minut na pečení

Postup
1. Oříšky a mandle najemno nasekáme – použijeme buď kuchyňský nůž, nebo kuchyňský robot. V misce důkladně promísíme s rýžovým sladem.
2. Hmotu rozdělíme na plát pečicího papíru. Druhým plátem papíru hmotu zakryjeme. Přes papír hmotu dotenka vyválíme válečkem na těsto. Krokantovou hmotu mezi pláty papíru vložíme na 15-20 minut do mrazničky. Vyjmeme a vrchní papír opatrně stáhneme.
3. Troubu předehřejeme na 180 °C. Krokantovou hmotu položíme i s pečicím papírem na plech a pečeme 10-12 minut, dokud krokant nezezlátne a nezačne tvořit bubliny. (Pozor: Hmota se rychle připaluje!)
4. Krokant vyjmeme z trouby a včetně pečicího papíru jej odložíme na dřevěné prkénko či na mramorovou desku. Horký krokant nejprve rozkrájíme velkým nožem na pásky široké asi 3 cm a ty následně na čtyřúhelníky či kosočtverce. Pokud hmota silně lepí, namočíme si nůž během krájení do studené vody. Krokant můžeme také nechat nejprve zcela vychladnout a pak jej ručně nalámat na nepravidelné kousky.

Na krokant jsme narazili v Italské veganské kuchařce, jejímž autorem je uznávaný lékař Ruediger Dahlke. Díky krásnému zpracování tuto kuchařku doporučujeme i jako zajímavý vánoční dárek, který potěší vyznavače italské kuchyně, ať už jsou vegani, nebo ne.


Doporučujeme ještě přečíst:
Raw food neboli živá strava - když léčí každé sousto
Hustá cizrnovo-bramborová polévka Hanky Zemanové
Zdravé mlsání? V Bráně si vybere každý

Žádné komentáře:

Okomentovat