neděle 26. června 2016

Fotogalerie: Ženské dostaveníčko v Bráně - téma Hmat

Neoficiální začátek Třetího ženského dostaveníčka proběhl zcela tematicky, v souladu s ústředním smyslem – hmatem. Ženy, které se již znaly, se na uvítanou radostně objímaly s líbnutím na tvář a dotazy, kam se posunulo to či ono téma probírané při minulém „kolečku“. Přibyla i řada nových milých tváří.

Oficiálně setkání zahájil opět přípitek. Pili jste již šípkové víno? Já ho ochutnala tentokrát poprvé a bylo opravdu výtečné! Protože program obnášel velmi obsáhlé téma, úvodní kolečko se odročilo na závěr a šlo se rovnou na věc. Čekala nás totiž přednáška o omlazování pleti pomocí vlastních rukou. Všechny jsme napjatě očekávaly, co se dozvíme. 




Paní Xana Bati pochází z Ukrajiny. Je expertkou v oblasti biomechaniky a autorkou fyziologického modelačního omlazování. Zabývá se napravováním estetiky obličeje a těla prostřednictvím ručních hmatových technik. V Bráně k dětem se s ní můžete setkat na kurzu Zůstaň krásná v Brně v Praze, kde tyto techniky detailně představuje.

Tato sympatická rázná dáma nás nejprve seznámila se základními mechanismy, které vrásky způsobují. Na vině není kůže ani věk, příčina leží mnohem hlouběji. Stále se opakujícími pohyby postupně posilujeme jen některé svaly a jiné při tom ochabují, jejich tkáň atrofuje. Na svaly se upíná kůže, na které jsou pak vidět záhyby a nerovnosti. Ty vedou ke špatnému prokrvení a dalším projevům stárnutí. Svoji roli hraje také strava, tedy vyživení organismu zevnitř.


lektorka Xana Bati


Byly jsme překvapeny informacemi o destruktivních následcích přístrojových technik, plastických operací a jiných invazivních metod omlazení. Týká se to však také běžných procedur, které v rámci „údržby“ provádíme denně. Například krémy pokožce nemohou skutečně pomoci, protože většina účinných látek se nedostane tak hluboko, jak by bylo třeba. Naopak zanášejí póry nutné pro dýchání pleti. Speciální séra mohou urychlovat stárnutí, když si pokožka navykne na pravidelný přísun jí vlastních látek, které přestane produkovat. Paradoxně pak pleť ztrácí přirozenou elasticitu a chátrá. „A já si konečně navykla natřít se večer tělovým mlékem a říkala jsem si, jak o sebe krásně pečuji…,“ zazněl povzdech z řady účastnic.

Po teoretickém úvodu jsme „vzaly obličej do svých rukou“ a začaly jej prohmatávat a masírovat. Postupovaly jsme od čela směrem dolů a seznamovaly se s nejdůležitějšími svaly. Poté jsme pokračovaly i na krk a na hrudník. „Je to o biomechanickém fungování těla jako celku. Nejde vzít izolovaně jeden sval a s tím pracovat. Pokud chceme mít krásný obličej, musíme pracovat také s krkem a s celým tělem. Pracovat s jeho držením, vyrovnávat dysbalance či asymetrie, které mohou vzniknout nerovnoměrnými pohyby,“ vysvětlovala paní Xana apelujíc na celostní přístup.



 

Paní Xana mluvila moc zajímavě. Hltaly jsme každé slovo a ani jsme si nevšimly, že se čas nachýlil. „Závěrečné - úvodní kolečko“, jak jej Lucka nazvala, se neslo v duchu dojmů z přednášky a workshopu. „Bylo to pro mě velmi zajímavé a inspirativní. Zabývám se fyziologií a tohle mi dává smysl,“ zněl nejeden příspěvek. A samozřejmě jsme vzájemně sdílely, co je u nás nového a jak se máme. Rozcházely jsme se v pozdních hodinách. „Příští dostaveníčko bude na téma chuť a proběhne v září. Ať se máte na co těšit, prozradím, že pro vás připravujeme labužnické překvapení,“ pronesla během loučení Lucka.


Autor fotografií: Petra Chuchrová
Autor textu: Kateřina Stojaspalová

Doporučujeme ještě přečíst:
Fotogalerie: Ženské dostaveníčko v Bráně - téma Čich
Fotogalerie: První Ženské dostaveníčko v Bráně k dětem
Fotogalerie: První Fashion Revolution v Bráně k dětem

Žádné komentáře:

Okomentovat