čtvrtek 9. června 2016

Rodičia sa vzdelávali, deti zabávali. Tak vyzeral festival Rastieme s deťmi

V Košiciach sa 23. apríla v materskom centre Delfínik uskutočnil prvý ročník jednodňového festivalu kontaktného rodičovstva a rešpektujúcej výchovy detí určený hlavne pre rodičov a tehotné ženy pod názvom Rastieme s deťmi.

Dospelí mohli na festivale navštíviť kvalitné prednášky, ktoré mali pod palcom lektori a prednášajúci zo Slovenska i Čiech. Týkali sa zdravého nosenia detí, masáží detí a dojčiat či zdravého obúvania od malička. Tému kontaktného rodičovstva komplexne zhrnula Lucie Harnošová, skúsená lektorka v tejto oblasti.



Lucka Harnošová z Brna prednášala o Kontaktnom rodičovstve.
Je dôležité, aby rodičia mali rozšírené obzory, otvorenú myseľ a hľadali si informácie. Do praktického života si už začlenia len to, čo im samotným bude vyhovovať. Ale je dobré mať z čoho vyberať,“ povedala Lucie Harnošová.

 Jedným z lektorov, a zároveň hlavným hosťom, bol riaditeľ prvej demokratickej školy v Banskej Bystrici Aleš Štesko. Štesko má dlhoročné skúsenosti s prácou s deťmi, rodičmi a učiteľmi. Účastníci si vypočuli a aktívne sa otázkami zapojili do jeho prednášky pod názvom „Skutočné problémy problémových i poslušných detí“, po ktorej nasledoval blok intuitívnych hier pre deti aj dospelých „Učenie s vášňou“.

 Aleš, bol si najočakavánejším hosťom na festivale. Myslíš si, že rodičia sa v dnešnej dobe viac zaoberajú výchovou svojich detí ako v minulosti? Ak áno, prečo je to podľa Teba tak?


„Rozhodne venujú viac pozornosti svojím deťom. Z detí sa stal kult, mierka našej vlastnej hodnoty, stredobod pozornosti života v rodine, čo pre deti, otcov i matky nie je najšťastnejšia situácia. Ak sme mali stáročia, počas ktorých sme deti zaťažovali nedostatkom pozornosti, detskou prácou, fyzickými trestami a ignorovaním ich potrieb, tak teraz ich rovnako zaťažujeme nadmierou pozornosti, dôrazom na výkon a situáciami, kde deti rozhodujú o zásadných veciach v rodine, pričom ich potreby ignorujeme stále. Máme pred sebou dlhý čas učenia, ako a kedy dávať deťom svoju pozornosť“.


Aleš Štestko z Banskej Bystrice na svojej prednáške Skutočné problémy problémových i poslušných detí.

Paralelne s prednáškami pre dospelých bola deťom k dispozícii herňa, ktorej súčasťou boli kreatívne dielne, netradičný hudobný workshop, skákací hrad, trampolína, maľovanie na tvár a detský kútik.

 Festival sa uskutočnil v spolupráci s občianskym združením A centrum Košice – vedomá a aktívna príprava na materstvo a rodičovstvo a občianskym združením Dračia stopa, ktoré sa venuje aktivitám pre deti a mládež do 26 rokov. Zároveň bol súčasťou realizácie mikroprojektu organizátorky Lenky Elečkovej v rámci štúdia na Sokratovom inštitúte, ktorý realizuje Živica.

Fotogalériu z festivalu nájdete na
www.lele.sk/rastiemesdetmi alebo www.lele.sk/festival2016.

Prebehol tiež príjemný workshop „Hudobné dobrodružstvo moreplavcov“ pre menšie detičky s Katkou Juríkovou.


Spontánne spätné väzby od účastníkov po festivale:


„Úžasná akcia, potešila a moc pomohla, najmä prednáška o masáži - k tej by sme prijali aj pravidelné stretnutia. Ďakujeme moc a želáme krásny pôrod a následne veľa energie, mliečka, a tiež nejakého času pre ďalšie takéto akcie."

Katka Skokan

„Chcem Vám veľmi poďakovať za krásnu akciu. Bola som od rána 8:30. Detičky boli spokojné. Vyšantili sa na trampolíne a skákacom hrade. Zapojili sa do hudobného workshopu aj do tvorivých dielní. Páčili sa mi stánky v záhrade. Kávička, koláčiky. Bola som len na Alešovej prednáške a hrách, ale veľmi sa mi páčilo. Tombola bola tiež fajn. Páčilo sa mi označenie miestností, jasne a zrozumiteľne. Fajn bolo označenie šípkami vstup na festival. Vstupenky a náramok na ruke boli tiež výborný nápad. Skvele zorganizované. Mala som trochu obavy, aké to bude, keď príde veľa ľudí, ale bola som veľmi milo prekvapená. Tešíme sa na ďalší ročník."


Klaudia Heribanová &Sofia, Filip

Všetky propagačné a predajné stánky pokope aj s milými účastníkmi festivalu – predstavila sa Brána k deťom, krémy GLL, OZ Mamila, Knižný klub žien a Kaffein Tee&Cofee.


Čo na festival vravia účastníci:


Ktoré témy prednášok Vás na festival prilákali, a ktoré prednášky sa nakoniec páčili?

„Festival ma zaujal celým obsahovým programom, ako už aj samotným názvom Rastieme s deťmi. Najviac si ma získala téma kontaktné rodičovstvo. Lektorka Lucka vychádza nielen z rokmi overených postupov, ale aj vlastných skúseností. Vysvetlila, ako by malo takéto rodičovstvo vyzerať a fungovať a čo všetko si tento prístup vyžiada. Bola to pre mňa veľmi obohacujúca přednáška.“


Lucia Hendrichovská, ktorá na festival prišla spolu so sedemmesačnou dcérkou.

Všimla som si, že ste na festivale boli jeden z mála otcov, ktorí nosia svoje deti. Aký význam pre Vás má nosenie svojho dieťatka?

„K noseniu sme sa dostali pár týždňov po pôrode, kedy malý zvykol plakať kvôli bolesti bruška a jedinou záchranou sa stala kombinácia nosiča a zvuku digestora. Drobec sa takto dokázal upokojiť a zaspinkať v priebehu niekoľkých minút. Nosenie sa stalo súčasťou nášho každodenného života a novým manželkiným koníčkom.

K nosiču časom pribudla šatka, ďalší nosič, ešte jedna šatka a z kočiara sa stal definitívne už len bytový doplnok. Zrazu nebolo treba riešiť, či do nejakého obchodu vedú schody, kedy pôjde nízkopodlažná električka alebo kde zaparkovať kočiar.

Nosenie sa stalo vstupnou bránou do komunity ľudí, ktorí vyznávajú podobné hodnoty a životný štýl. Prinútilo nás zamyslieť sa nad potrebami dieťaťa, ktoré sú dnes mnohokrát podceňované, pokúsiť sa lepšie mu rozumieť a zároveň prehodnotiť aj svoje priority“.


Martin Hudák s manželkou a dvojročným synčekom


Animátori z OZ Dračia stopa sa postarali o zábavu v kreatívnych dielniach.

Autor textu: Lenka Elečková, vedoucí košické pobočky Brány k dětem


Doporučujeme ještě přečíst:
Fotogalerie: Šestý ročník konference Aktivní rodičovství
Fotogalerie: První Ženské dostaveníčko v Bráně k dětem
Fotogalerie: První Fashion Revolution v Bráně k dětem

Žádné komentáře:

Okomentovat