Hustá cizrnovo-bramborová polévka
recept na 5 porcívaření cizrny 45 minut v papiňáku (pokud nepoužijete konzervovanou)
příprava 20 minut
3 cibule nakrájené na měsíčky
3 stroužky česneku nakrájené na plátky
5 lžíce olivového nebo avokádového oleje
2 lžičky červené papriky + 0,5 lžičky ostré papriky nebo chilli
0,5 kg očištěných brambor nakrájených na měsíčky nebo kostičky
1.25 l horké vody
0,5 kg uvařené nebo konzervované cizrny
Veliká hrst listů mangoldu (nebo pórku, mladých lístků z řepy apod.)
2 kostky zeleninového bio bujónu
sůl dle chuti
1. Na oleji pomalu osmažte cibulku a česnek. Přidejte koření, necelou malou lžičku soli a společně chvíli orestujte.
2. Zalijte horkou vodou (nebo ideálně zeleninovým vývarem, máte-li ho), přidejte kostky zeleninového bujónu, cizrnu a brambory. Vařte cca 15 minut (nebo do změknutí brambor – záleží na velikosti kousků).
3. Přibližně 1/3 uvařené polévky odeberte a rozmixujte do krémova – jde to i ponorným mixérem). Vraťte zpět přes cedník do polévky – čímž ji skvěle zahustíte, aniž byste museli dělat ne moc zdravou jíšku.
4. Na závěr přidejte na kousky nakrájený mangold nebo na šikmo nakrájené zelené části pórku, nechte přejít varem a ihned vypněte. Dochuťte dle potřeby solí, pepřem popřípadě troškou smetany.
5. Posypte opraženými dýňovými semínky nebo v troubě lehce opečenými vlašskými ořechy.
Můj tip pro děti:
Tahle polévka chutná dětem nejvíce, když je rozmixovaná a přepasírovaná přes síto. Já ji uvařím většinou na dva dny, první den ji jíme nerozmixovanou a druhý den rozmixovanou a přidám trošku čerstvé zeleniny.
Tahle polévka chutná dětem nejvíce, když je rozmixovaná a přepasírovaná přes síto. Já ji uvařím většinou na dva dny, první den ji jíme nerozmixovanou a druhý den rozmixovanou a přidám trošku čerstvé zeleniny.
Vaření cizrny nebo jiných luštěnin
Propláchnutou cizrnu namočte přes noc. Namáčecí vodu před vařením slijte a použijte novou. Tím se zbavíte většiny látek, které nadýmají. Cizrnu zalijte cca litrem vody tak, aby byla ponořená a dejte vařit do papiňáku. Stravitelnost luštěnin ještě zlepšíte tím, když při vaření přidáte kousek mořské řasy (např. kombu) nebo majoránky či saturejky. Po uvedení do varu natlakujte a vařte cca 35–40 minut. Luštěniny vařené v tlaku mají krémovější chuť a jsou lépe stravitelné!Hanka s dcerami Natálkou a Eliškou |
Článek byl publikován v dubnovém čísle magazínu Nákup všemi smysly.
Autor textu: Hanka Zemanová, autorka kuchařky BioAbecedář
Autor textu: Hanka Zemanová, autorka kuchařky BioAbecedář
Doporučujeme ještě přečíst:
Žádné komentáře:
Okomentovat