neděle 27. září 2015

Proč nenosit dítě čelem od sebe

Zatímco před pár lety českým ulicím jednoznačně kralovaly kočárky, v poslední době jsou zejména ve větších městech stále populárnější šátky či nosítka. Ta rodiči umožňují blízký kontakt s dítětem a zároveň usnadňují přesuny tam, kde vládnou schody či hromadná doprava. I nošení ale není všespásné, pokud rodiče nedodrží pár důležitých bezpečnostních pravidel. 

Ještě stále není vzácnost zahlédnout maminku či tatínka s malým viselcem „přikurtovaným“ v nosítku či uvázaném v šátku zády k rodiči tak, že připomíná hadrovou panenku. Není proto od věci si ujasnit, proč by dítě mělo být nošené čelem k rodiči a ne bezmocně vystavené všemu okolnímu ruchu.
Zdroj: https://www.pinterest.com/pin/237987161535554938/

Nebezpečný nešvar

"Bohužel mám nemilou zkušenost, že občas ve městě potkám maminku s takzvanou klokankou a vzhledem k mé profesi mě úplně zamrazí a nejde se nepoohlédnout či nezamyslet. Stává se také, že i k nám do obchodu zavítají maminky s totožnou nosičkou a i přes snahu empaticky se dané maminky dotázat, zda je s nosítkem spokojená, a citlivě přejít na téma zdravé nošení, je taková mise většinou neúspěšná. Maminky ví, že jejich dítko potřebuje vidět dopředu, jinak to nejde a řešit polohování rozhodně nehodlají. V takovém případě respektuji rozhodnutí maminky a dál se neangažuji," popisuje lektorka Renata Kotyzová, která v brněnské Bráně k dětem vede kurz Zdravé nošení.

Proto ji velmi těší, když se rodiče sami zajímají o správné polohování dětí v šátku či nosítku. Často přitom ale narazí na povzdech typu: "Ale ona zkrátka nechce být jinak než obličejem dopředu, aby měla pořádný rozhled". Rodiče by si ale měli uvědomit, že poloha v nosítku, kdy je dítko směrem dopředu, sice umožňuje naplnit některé potřeby jejich potomka, ale rozhodně se nejedná o zdravé polohování.
Zdroj: https://www.pinterest.com/pin/191262315396357233/

Nerovnat prosím!

Začněme hezky od začátku. V matčině bříšku je dítě schoulené, jinak by to ani nešlo. Po narození ale většinou čelí až nebezpečné snaze být „narovnáno“ – při měření hned po porodu, při spaní v postýlce, v neergonomických "klokankách" a nezdravých chodítkách a bohužel někdy i proto, aby náhodou nezaostávalo za „šikovnějšími“ vrstevníky. Lidská páteř ale potřebuje čas a hlavně trénink, aby získala své typické dvojesovité prohnutí a jakékoliv urychlování jí může uškodit a zajistit ortopedům dalšího věrného pacienta.

"Přirozená poloha a vývoj páteře je jakoby rozvíjení klubíčka, rolování páteře. To znamená, že pokud chceme dát prostor, aby se páteř našeho dítěte rozvíjela - rolovala přirozeným směrem, musíme mu poskytnout podmínky. Tyto podmínky tkví ve výběru správného nosítka (ergonomického ) a správného posazení do nosítka, nebo ve výběru šátku a správného navázání dítěte do šátku. Je důležité respektovat čas! Dát čas dítěti růst přirozeně. A nechtít HNED, aby dítko mělo přehled,"shrnuje Renata Kotyzová. 
Zdroj: theecofriendlyfamily.com

Vše má svůj čas

Co se týká potřeby "přehledu" - jediné, co děťátko po narození chce, je jíst a spinkat u mamky nebo někde v klidu. V této době mít rozhled nepotřebuje. Nechejme jej tedy schoulené. Nevystavujme ho ostrým světlům, ruchům zvenčí, působení počasí, ani nenechme jeho ručky bezmocně tápat v prostoru. Mějme jej tváří na svém srdci. Netlačme motorické procesy dál, než je přirozené.

"Když se budeme bavit o větších dětech, zhruba kolem půl roku a dál, a o téže poloze - obličejem ven od maminky, je to stejně okaté a na zamyšlenou. Představte si, že stojíte naproti mamince, která má pověšené dítko směrem k vám. Dítko se na vás usmívá a třepe nožkama a ručkama. V první moment pěkná podívaná. Posouzení praktické stránky věci je už na každém z vás. Já vidím dětský obličej vystavený veškerým neduhům zvenčí, páteř vyvěšenou tak, že není možné jí dlouhodobě udržet v podsazené poloze, a nožky a ručky neustále připravené po čemkoliv sáhnout nebo to rozkopat," shrnuje Kotyzová. 



Zdroj: https://www.pinterest.com/pin/390124386446473979/

Váha těla na rozkroku

Německá lékařka Evelin Kirkilionis, která se více než dvacet let věnuje výzkumu nošení dětí, nošení miminka zády k rodiči rovněž nedoporučuje. „ Co se anatomie týče, vycházejí u této varianty všechny výhody nošení naprázdno. Nožičky dětí nejsou v ideální poloze, která eliminuje riziko dysplazie kyčelního kloubu; tento způsob nošení riziko dysplazie naopak spíše zvyšuje. Držení těla je pro kojence nevhodné, protože popruhy nosítek (případně pruhy látky u šátku na nošení dětí) vedou zepředu přes ramena dítěte a tlačí je dozadu, čímž podporují nevhodné rovné držení těla, které může mít v tomto věku za následek nefyziologické prohnutí páteře,“ shrnuje Evelin Kirkilionis fyzické dopady nevhodného nošení. 

Upozorňuje také, že v této poloze, na rozdíl od správně praktikované polohy čelem k rodiči, váha dítěte nespočívá na zadečku obaleném plenkami, ale přímo na rozkroku, což může být problém zejména u chlapců. Není žádným tajemstvím, že přehřívání varlat dokáže přivodit až neplodnost. Nošení dětí zády k rodiči ale může ovlivňovat i citlivou dětskou psychiku. Ačkoliv může být miminko širokým výhledem nadšené, je vydáno napospas obrovskému množství podnětů z okolí
Zdroj: https://www.pinterest.com/pin/10766486581042481/
Když není úniku
„Jednou se však může stát, že se kvůli těmto silným podnětům, kterým se malé děti neumějí vlastními silami bránit, nepodaří včas přerušit vstřebávání přívalu informací. Za prvé proto, že se dítě, ačkoliv by toho za normálních okolností bylo schopno, nemůže samostatně odvrátit, protože mu to tento úvaz nedovolí. Za druhé proto, že silné podněty drží dítě ´v zajetí´, když už jich je příliš mnoho. Děti se dokáží zbavit silných podnětů tehdy, když se unaví, hlavička se jim sesune ke straně a napětí v těle ochabne. Tím se podněty dostanou ze zorného úhlu dítěte a okouzlení pomine. Tohle všechno není při odvráceném úvazu možné,“ upozorňuje doktorka Evelin. 

Získané podněty dětský mozek navíc intenzivně zpracovává hlavně v době, kdy je čas spát. A tak se snadno může přihodit, že je miminko zdánlivě bez důvodu podrážděné a plačtivé a rodičům se ho nedaří uspat. Pokud vaše děťátko chce vidět co nejvíc z okolního světa, doktorka Evelin doporučuje nosit ho na boku či na zádech. Pro tento případ jsou většinou pohodlnější šátky než nosítka. 


"V dnešní nabídce již existují nosítka, které umožňují nosit děti čelem od rodiče. Je potřeba ale zmínit, že v těchto nosítkách nosíme miminko pouze, pokud je to nezbytně nutné, a jen po kratší časový úsek. Doporučuji, aby se rodiče, kteří chtějí své děti nosit, dobře informovali, a nosili je tak, aby respektovali jejich přirozený vývoj, nefixovali je v nezdravých polohách a nezpůsobovali jim deformace, ze kterých se pak budou dostávat celý život. Tělo je náš dar, respektujme tedy jeho potřeby pro růst a jeho vlastní čas. Rozhodně není kam spěchat," zakončila Renata Kotyzová.

Zdroj: https://www.pinterest.com/pin/31806741093164318/
Náš tip:
Více o zdravém nošení dětí se dozvíte na specializovaných kurzech v Bráně k dětem v Praze, Brně, Jičíně, Pardubicích či slovenských Košicích.

Autor textu: Zuzana Klementová, Renata Kotyzová

Použité zdroje:
http://www.didymos.cz/noseni/nazory-odborniku.html

Žádné komentáře:

Okomentovat