pondělí 14. září 2015

Vyzkoušeli jsme: Menstruační večírek

Tak schválně – co se vám vybaví, když se řekne menstruační večírek? U mě to byly skleničky se šampusem a skupinka holek chichotajících se někde v koutku baru, kde nikdo nemůže zaslechnout rozhovor na tak kacířské téma. A realita? Už dopředu můžu prozradit, že jsme se na menstruačním večírku nasmály opravdu hodně, a to i bez těch bublinek.

„Tak pan Nezbedný už asi nedorazí,“ konstatovala lektorka Dana-Sofie Šlancarová a usmála se na naši desetičlennou čistě ženskou skupinku pohodlně rozesazenou na polštářích v kurzovně brněnské Brány k dětem. „Jen jestli to nebyla nějaká recese, podle toho jména,“ nadhodí slečna vedle mě. Zasmějeme se a netradiční párty může začít.
Dana-Sofie Šlancarová uprostřed vlevo od tabule.

Konec bolestí

Postupně se představujeme a říkáme, co nás na menstruační večírek přivedlo. Začala Dana-Sofi a svěřila se nám, že mívala opravdu velmi bolestivou menstruaci. „Přestože jsem brala antikoncepci, to bylo stále horší,“ vyprávěla. Po porodu k ní „čistě náhodou“ začaly přicházet informace o ženském cyklu, které naprosto změnily její pohled na menstruaci a hlavně jí pomohly zbavit se úporných bolestí. Dnes stojí za projektem Cyklická žena®.

Mně nepřipadá, že bych s tímto tématem měla nějaký problém. I můj partner je v tomto ohledu nadstandardně informovaný a přesně ví, kdy je po mně rozumné hodit čokoládu a takticky ustoupit. Mám ale pocit, že jsem vždycky preferovala spíše svou mužskou část a že je načase naučit se být i krásně ženská. A co je víc ženské než právě menstruace? Když to ostatním přednesu, lektorka do seznamu na tabuli připíše „nevyužívám ženský potenciál“.
Naše témata.

Strašlivá bohyně Kálí

Spektrum témat, která přibývají, jak se postupně představujeme, je opravdu široké. „Před měsíčky si vždycky připadám jak bohyně Kálí a nejvíc to odnáší manžel,“ svěří se sympatická čtyřicátnice, která sedí kousek od mě. Vyvolá vlnu smíchu, pod tohle bychom se mohly podepsat snad všechny. „Měla jsem takový problém mluvit s partnerem o menstruaci, že jsem si vyrobila náušnice z červeného skla, které v ty dny nosím. A ono to funguje dokonce i na syna,“ referuje Tereza Dvořáková, autorka Menstruačních náušnic, a nechává kolovat krabičku s krásným šperkem.

Mladá učitelka zase trochu s uzarděním hlásí, že před pár měsíci jsem vysadila hormonální antikoncepci a najednou má větší chuť na všechno – jídlo i sex. A že ji toto téma prostě začalo zajímat. Učitelky mimochodem v našem osazenstvu převažují. Pak přijde řada na drobnou tmavovlásku sedící v rohu. Už to, jak kříží nohy a ruce nervózně spíná v klínu, prozrazuje, že podělit se s námi o své problémy pro ni není zrovna jednoduché. Vypráví nám o utrpení, které jí měsíc co měsíc přináší „brutálně silná menstruace“, k níž se v poslední době přidaly i cysty.

Plusy menstruačního kalíšku

„Téma silné menstruace je velmi důležité a často na něj narážím. Moje maminka říkala, že protéká jak sud. Když jsem zkoumala, co to může způsobovat, zjistila jsem, že krev je naše životní energie. A silná menstruace nás upozorňuje, že vydáváme příliš mnoho energie směrem ven. Kromě toho mám ještě jeden tip, který opravdu zabírá,“ usmála se Dana-Sofi a v ruce se jí objevil průhledný menstruační kalíšek. Následovala spousta otázek – z čeho to je, jak se to používá a jestli to stačí i při opravdu silných měsíčkách.

Diskutujeme a sdílíme dál, bavíme se o tom, co nám matky řekly o menstruaci a jak přijaly, že se z nás staly ženy. Probíráme jednotlivé fáze menstruačního cyklu – dynamickou, ovulační, premenstruační a menstruační. Bez ostychu si sdělujeme, jak se v kterou fázi cítíme, co se nám na ní líbí a co naopak ne. Ztrácím pojem o čase, směju se trefným poznámkám a na oplátku přidávám postřehy ze své plodné fáze, kdy vždycky s radostí zjistím, že mám doma málo využitého muže.

Co "zmůže" antikoncepce

„Depka,“ padne jako první, když přijde řada na premenstruační fázi. „Také jsem tuhle fázi neměla ráda, než jsem zjistila, že je to úžasně kreativní období, kdy mimořádně roste intuice. Třeba Miranda Gray, autorka knihy Cyklická ženy, dokáže psát pouze v této fázi,“ ukázala nám Dana-Sofi úplně nový pohled na dobu, kdy většina z nás zápasí s pocitem, že je všechno úplně špatně. A hned připadala další tipy, jak s premenstruační fází zbytečně nebojovat, ale naopak ji šikovně využít.

Posledním velkým tématem byla hormonální antikoncepce. Že může utlumit chuť na sex, vím z vlastní zkušenosti. Co jsem ale netušila je, že podobně blokuje celkové prožívání života, ze kterého se tak stává spíše přežívání. Dokonce ovlivňuje i to, jak si volíme partnery. „Může se i stát, že ji vysadíte a chcete otěhotnět, ale nejde to, protože jste si pod vlivem antikoncepce vybrala geneticky nevhodného partnera,“ konstatuje Dana-Sofie. A najednou je tu konec. Nevím proč, ale připadám si úžasně, cítím, jak zářím. Nadšeně Daně-Sofi tleskáme a vůbec se nám nechce odejít. Prohlížíme si knihy, které přivezla, a společně probíráme další zajímavá témata. 
Dana-Sofie Šlancarová
A nějaké moudro od Dany-Sofie Šlancarové na závěr? „Pokud teď máte nějaký problém, je to super. Jednoho dne díky němu můžete pomáhat tisícům lidí.“

Náš tip:
Další zajímavé kurzy konané v Praze, Brně, Pardubicích, Jičíně a slovenských Košicích najdete na webu Brány k dětem

Autor textu: Zuzana Klementová

Doporučujeme ještě přečíst:
Dana-Sofie Šlancarová: Premenstruační fáze někdy zajímá více muže než ženy

Žádné komentáře:

Okomentovat