neděle 27. prosince 2015

Vyzkoušeli jsme: Kurz Jak chránit své zdraví a zdraví našich dětí před elektrosmogem

Podle čeho vybírat lampičku pro školáka, notebook i obyčejnou žárovku? Internet je plný často protichůdných názorů. Ing. Petr Makeš, který se již osm let zabývá vlivem elekrosmogu na lidský organismus, vychází z vlastní bohaté praxe. Na svém kurzu v Bráně k dětem vám ukáže, že i malé změny týkající se elektrospotřebičů mohou mít zásadní vliv na zdraví celé rodiny.

Přiznávám bez mučení, že elektro opravdu není můj obor a že tyhle věci u nás řeší zásadně manžel, protože já mám chuť do čehokoliv nefunkčního tak akorát kopnout. Na brněnskou přednášku pana Makeše jsem se přihlásila, protože hledáme nové bydlení a chtěla jsem vědět, na co si v této souvislosti dát pozor. To jsem ještě netušila, že si odnesu i plno tipů, které využiju hned.

Petr Makeš při měření elektrosmogu v terénu.

Žádnou paniku

„Tato přednáška vás má motivovat, abyste doma i na pracovišti udělali změny k lepšímu. Plno lidí informace o elektrosmogu vystraší natolik, že o něm raději nechtějí nic bližšího vědět. Taková panika je ale zbytečná, protože existuje plno účinných opatření,“ uklidnil nás Petr Makeš hned v úvodu setkání. Aby byl jeho výklad srozumitelný i pro naprosté laiky, doprovázel ho názornou videoprojekcí.

Nejdříve nás seznámil s tím, co pod lidovým názvem elektrosmog vlastně máme hledat. Skutečnost, že podle českých úřadů toto neviditelné magnetické či elektrické záření de facto neexistuje a že tuzemské zdravotní limity jsou mnohem benevolentnější než jinde v Evropě, mě, přiznávám, moc neuklidnila. „Je to vynikající alibi, kdyby se někdo v budoucnu chtěl soudit kvůli poškození svého zdraví,“ okomentoval Makeš tento smutný fakt.
Foto: archiv Petra Makeše

Kdy hrozí potíže

Stejně jako u kvality potravin, kosmetiky nebo textilu je to tedy zase na nás na spotřebitelích, co všechno jsme pro své zdraví ochotní podniknout. Třeba v Brně na v lokalitě Kraví hora je nyní hladina elekrosmogu až milionkrát vyšší než před čtyřiceti lety, což je zejména důsledek nástupu mobilních telefonů a wifi v posledních dvou dekádách.

„Není to ovšem tak, že kvůli elektrosmogu každý onemocní,“ otevřel lektor téma Jak elekrosmog škodí. Důležité je ovšem vědět, že se může negativně podepsat na fungování celého těla. Pokud má organismus možnost úspěšně regenerovat, zůstane zdravý, pokud ne, mohou se projevit změny psychiky, poruchy spánku a pozornosti, neplodnost či ještě závažnější onemocnění.
Momentka z kurzu.

Jednoduchá pomoc

Že domeček u drátů vysokého napětí není žádné terno, s podlahovým topením opatrně a mikrovlnku raději nikdy, to mě nepřekvapilo. Jak intenzivním zářením mě ale každodenně zásobují mí miláčci mobil a noťas, to už překvapení bylo. Naštěstí i tady lze přijmout jednoduchá opatření – nebrat si mobil do ložnice, pořídit si hands free a externí klávesnici, na noc vypínat wifi… „Ale to mi nepomůže, když je celý dům plný sítí,“ zapochyboval jeden z přítomných pánů. „Jenže tato síť je pro vás nejspíše ta nejbližší a tedy nejsilnější,“ upozornil Makeš.

Podobných užitečných rad jsme dostali opravdu hodně, stejně jako prostoru pro dotazy. Já jsem se ptala na své oblíbené orgonity a jejich schopnost odstiňovat elekrosmog. Z přednášky jsem si odnášela i tip na ještě účinnější ochranu vhodnou také pro mobilní telefon. Celkově mě příjemně překvapilo, kolik toho můžu ve svém okolí i jako laik zlepšit.

Hned druhý den jsem se v práci zbavila změti kabelů, které mi pod stolem „grilovaly“ nožky, doma jsem omezila nabíjení notebooku a naučila se vypínat wifi. A až příště budu vybírat žárovku, těm úsporným se vyhnu obloukem. Stejně jako levným elektrospotřebičům se zástrčkou bez uzemnění. U elektrosmogu totiž okřídlené „Co tě nezabije, to tě posílí“ opravdu neplatí.
Foto: archiv Petra Makeše

Kurzy Petra Makeše zaměřené na elektrosmog i stavební medicínu a FENG SHUI můžete navštívit v Bráně k dětem. Brněnské kurzy najdete v sekci Ekologické bydlení, pražské v sekci Ekologické bydlení a zahrada

Autor textu: Zuzana Dostálová
 
Doporučujeme ještě přečíst:

2 komentáře:

  1. Proč nejsou vhodné úsporné žárovky?

    OdpovědětVymazat
  2. Dobré ráno,
    pan Makeš na kurzu prezentuje i grafy znázorňující světelné spektrum jednotlivých typů žárovek. V případě úsporných žárovek je toto spektrum od slunečního světla často velmi odlišné, což není pro lidské oko přirozené. Tyto zářivky rovněž obsahují rtuť a jejich ekologická likvidace je velmi náročná.
    S podrobnějšími dotazy se doporučujeme obracet přímo na pana Makeše, který se touto problematikou dlouhodobě zabývá. Na kurzu je prostor i na případné individuální otázky.

    OdpovědětVymazat