pondělí 14. prosince 2015

Zdravější cukroví - oblíbený recept rodiny Čiháčkovy

Každoročně se v Bráně k dětem rozplýváme při tradiční předvánoční ochutnávce vynikajícího zdravého cukroví rodiny Čiháčkovy. Čiháčkovi jsou rodiče Lucky Harnošové a ke zdravému stravování mají velmi blízko. Její maminka provozuje prodejny zdravé výživy Brána ke zdraví a mohli jste si o ní počíst v květnovém čísle našeho časopisu.

Představili nám jednoduchá a osvědčená Rozinková srdíčka, které můžete péct i s dětmi. Výhodou receptu je, že ho můžete připravit také v bezvaječné verzi.


Rozinková srdíčka

50 g celozrnné mouky
70 g medu (2 lžíce)
140 g ořechů
100 g mletých rozinek
2 žloutky nebo 100 ml citrónové šťávy (1 citrón + voda)
1/2 vanilkového cukru

Mouku, ořechy, spařené pomleté rozinky a vanilkový cukr smícháme na válu.

Přidáme tekutý med a žloutky.

Poté vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočinout. (Můžeme jej zabalit a nechat odpočívat přes noc).

Poté vyválíme plát 5-6 mm silný a vykrájíme srdíčka.

Klademe je na vymaštěný a moukou vysypaný plech, potřeme bílkem, žloutkem, šlehačkou nebo mlékem a ozdobíme nasekanými ořechy nebo mandlemi.

U bezvaječné verze jsou žloutky nahrazeny citrónovou šťávou a vodou.

Pečeme na 180 stupňů zhruba 10 minut.
Manželé Čiháčkovi

Recept je převzat z publikace: E. Škvařilová - J. Borková. Vánoční cukroví, tentokrát zdravěji. Brno: Teofakt, 1991.
Při pečení u Čiháčků pomáhají i šikovné vnučky.
Doporučujeme ještě přečíst:

Žádné komentáře:

Okomentovat