neděle 17. dubna 2016

10 přirozených tipů na menstruaci bez bolesti

Holky rodí a kluci musí na vojnu – tohle rozdělení rolí mi na prvním stupni základky přišlo naprosto spravedlivé. Jenže pak zrušili povinnou vojenskou službu a já ve dvanácti zjistila, že k ženským reprodukčním úkolům patří i každoměsíční krvácení, které mohou doprovázet takové roztomilosti jako křeče, průjem, nafouklé břicho nebo nepříjemné změny nálad. Dobrá zpráva ale je, že měsíčky nemusíme vnímat jen jako danajský dárek Matky přírody a že s jejich bolestivou verzí můžeme samy leccos udělat.

My, ženy moderní, samozřejmě máme k dispozici řadu utěšovadel, kterými nás bohatě zásobí farmaceutický průmysl. Ta ale mohou mít negativní vliv na naše zdraví. Zbývají tedy otázky: Proč to vlastně tak bolí? Můžu udělat něco pro to, abych se během menstruace cítila lépe? A právě těmi se teď budeme zabývat. 


Je zajímavé, že za menstruační bolesti z velké části způsobuje orgán, který ženám dokáže přinést i vrcholnou slast, dokonce intenzivnější než proslulý G bod. Řeč je o děložním čípku, jehož středem vede kanálek, kterým z dělohy odtéká menstruační tekutina.

Bolestivě můžeme vnímat nejen roztahování čípku, které během menstruace způsobují hormony, ale i situaci, kdy menstruační krve přiteče hodně naráz a tato branka ji nestačí pojmout. Tekutina pak tlačí na čípek, o čemž nás tento citlivý orgán expresně uvědomí. Co vám v takové situaci může přinést přirozenou úlevu?  



1. Šlápněte na brzdu
Možná už jste si všimla, že po náročném měsíci plném stresu, starostí a spěchu často následuje mnohem bolestivější menstruace než obvykle. Pokud nepříjemné projevy odpálkujeme růžovou pilulkou a snažíme se na sílu všechno zvládat – práci, rodinu i domácnost, může to být měsíc od měsíce horší a horší.

Jsou i ženy, kterým už na menstruační bolesti nezabírají ani silné léky. A každou další menstruaci očekávají se strachem, který jejich potíže ještě prohlubuje. Gynekologové v těchto případech často doporučují užívat hormonální antikoncepci, ta ale pro tělo představuje další zátěž. Jak z tohoto bludného kruhu ven?


Měla jsem velmi bolestivou menstruaci, až tak, že porod mi připadal v pohodě, protože takové bolesti jsem zažívala každý měsíc. Odezněly až po té, kdy jsem se začala z menstruace radovat, pochopila jsem její význam ve svém životě a to, že skrze bolest ke mně promlouvá mé tělo - chce zastavit a být vnímáno,“ podělila se o své zkušenosti Kateřina Juřenčáková, která se ženským tématům věnuje jako lektorka.

Důležité je podle ní uvědomit si, že při menstruaci z těla odchází nejvíc životní energie, a pokud si žena nedovolí zastavení a odpočinek, donutí ji k tomu tělo skrze bolest a vyčerpání. „Zejména první den menstruace opravdu odpočívám, i když jsem máma tří dětí a mám i jinak spoustu aktivit. Období menstruace se pro mě stalo obdobím odpočinku, relaxace a zastavení. Pokud musím někam vyrazit, funguji v naprosto vědomě zpomaleném tempu. A měsíčky už mě nebolí,“ popisuje Kateřina. 


 Představa, že partnerovi a dětem oznámíte „Potřebuju teď dva dny odpočívat, abych v klidu odmenstruovala“, může působit jako naprosté sci-fi. Je to i proto, že měsíčky jsou v naší společnosti stále tabu. Takto „postižené“ ženy si prostě mají vzít tampon, spolknout prášek a usilovně předstírat, že se nic zvláštního neděje.

Když ale zkusíte citlivě mluvit o svých potřebách, možná budete příjemně překvapená. Zejména mužům totiž vyhovuje, když mají nějaký manuál, a to i na svou drahou polovičku. Nestyďte se partnerovi říci, co pro vás může udělat, abyste během svých dní nebyla zbytečně vystresovaná a vzteklá. 


Pomáhají totiž i maličkosti – dvacet minut spánku navíc, krátké zdřímnutí během dne nebo trocha času vyhrazená jen pro vás. „Pokud můžete, snažte se strávit nějakou dobu mimo pracovní, rodinné či partnerské povinnosti a dělat to, co cítíte, že potřebujete dělat, i kdyby to mělo být jen po dobu jedné hodiny během večera,“ radí Miranda Gray, autorka knihy Rudý měsíc.

Práce je ovšem trochu jiná kapitola – šéfovi těžko vysvětlíte, že po vás kvůli měsíčnímu krvácení raději nemá nic chtít. Pokud to ale jde, můžete si své povinnosti rozvrhnout tak, aby vám na inkriminovaný týden nepřipadaly žádné příliš vyčerpávající úkoly nebo závažná rozhodnutí.


2. Teplíčko a pohoda
K osvědčeným zmírňovačům menstruačních bolestí patří teplo. Kromě klasického zavrtání do pelíšku si ho můžete dopřát i v dalších podobách. „Zdrojem příjemného tepla pro břicho nebo na kříž může být nahřátý polštářek s pohankovými slupkami, klasický termofor nebo kočka domácí,“ přidává Caroline Oblasser ve své nize Bolestivé měsíčky, SBOHEM! další tipy.

Plno žen také nedá dopustit na teplé obklady nebo bederní pás, který s vámi může i do práce. Další možností, jak si své dny zpříjemnit, je vybírat si pouze pohodlné oblečení, ve kterém se cítíte opravdu dobře. Dlouhý svetr nebo pletené šaty navíc prohřejí rozbolavělé partie.

Teplem to ale nemusí končit, menstruace je pro tělo náročné období, takže je na místě i lehké rozmazlování – kvalitní čokoláda, svíčky, relaxační přítmí, oblíbená hudba… cokoliv co vám pomůže příjemně se naladit. Vhodné je naopak vyhýbat se negativním emocím, kterými nás zásobují zejména média.

 
 
3. Mazlení & spol.
Sexuální hrátky během menstruace? Pro někoho naprosté tabu, pro jiné úplně běžná praxe. První skupinu potěšíme informací, že na bolestivé měsíčky zabírá i milování pár dní před nimi. „Prostaglandin obsažený ve spermatu funguje jako změkčovadlo. Děložní čípek se pak během menstruace daleko snadněji otvírá a krvácení méně bolí,“ popisuje Caroline Oblasser.

Druhá zmíněná skupina se může vydovádět o poznání více. Pokud nemáte nikoho do páru, můžete napnuté partie uvolnit tak, že si orgasmus vyrobíte samostatně. „Ideální je zalézt si do teplé postele a rozmazlit se. Orgasmus totiž velmi uvolní dělohu, a tím se vám uleví. Nejlepší je pak i rovnou usnout - a po probuzení je po bolesti,“ svěřila se se svým tipem lektorka Lucie Harnošová.

Ve dvou začněte třeba jemnou masáží. A pokračovat můžete podle libosti, jak je to oběma partnerům příjemné. U některých žen milování během menstruace nejen zmírní bolesti, ale také výrazně zkrátí dobu krvácení. Vždy je ale nutné dbát na hygienu a počítat se zvýšeným rizikem přenosu pohlavních chorob.

A když už jsme u této tematiky – mnohé ženy, které trápila bolestivá menstruace, se dočkaly úlevy po prvním porodu. Při něm se totiž rozšíří kanálek v děložním čípku, jímž odtéká menstruační tekutina.
 
 

4. Zacyklite se
Tak schválně – co pro vás znamenají vaše měsíčky? Těšíte se na ně, nebo je vnímáte jako nutné zlo? Náš vztah k menstruaci většinou ovlivnilo, jak se k ní stavěly ženy z naší rodiny. Matka jásající nad první menarché své dcery je v naší kultuře zatím výjimkou. Menstruace si pořád drží nálepku něčeho trapného až obtěžujícího, co se prostě musí mlčky přetrpět.

Pokud ale své měsíčky vnímáme jako něco protivného a očekáváme je s mantrou „zase to bude bolet“, je velmi pravděpodobné, že se naše očekávání vyplní. Abychom tento vzorec nepřenášely dál, je třeba přijmout svou cykličnost jako dar a začít vnímat životadárné energie, které se s ní pojí.

 Ať se nám to líbí, nebo ne, žijeme ve světě utvořeném muži. To ale neznamená, že musíme být stejné jako oni. Menstruační cyklus můžeme dokonce vnímat jako svou přirozenou výhodu. Měsíční krvácení funguje jako pravidelná očista po tělesné i duševní stránce. A nejen to, ženský cyklus zahrnuje čtyři fáze, z nichž každá posiluje určité schopností.


„Začátek menstruace může být fyzicky náročný, nicméně změna hormonů s sebou nese i změny našeho náhledu na svět a na nás samé„ přibližuje Miranda Gray v knize Cyklická žena. V menstruační fázi se zesiluje intuice, schopnost porozumět i rozeznávat podstatné od nepodstatného. Toto období, kdy se žena stahuje do sebe, je ideální pro hledání odpovědí, přijímání minulosti i budoucnosti a naslouchání svému nitru.

Staré kultury krvácející ženy oslavovaly, patriarchální společnost tuto přirozenou sílu potlačila, protože ji nemohla ovládat. A my dnes máme jedinečnou možnost naučit se pracovat se svou cykličností, což může být nejen lék na nepříjemné projevy měsíčků, ale i řešení pro naše bolavé vztahy, touhy či vzorce chování.



 
5. Svěřte se bylinkám
Mezi léčivými rostlinami najdete plno pomocníčků, kteří zabírají na menstruační nepříjemnosti. Buď se můžete svěřit do péče jedné byliny, nebo si pořídit již namíchanou speciální směs.

Kontryhel zmírní bolest i silné krvácení, meduňka zabírá na křeče, dělohu uvolní skořice nebo hřebíček. Zkusit můžete i majoránku, maliník, žebříček, sezam, heřmánek, len setý, lipový květ, kozlík nebo zázvor.

Výhodou bylinných čajů je, že si řadu léčivých rostlin můžete samy nasbírat, čímž odpadají nejasnosti ohledně původu suroviny. Také dávkování lze upravit podle vašich potřeb. Je ale nutné informovat se i o možných vedlejších účincích léčivých bylin.



 6. Strava jako lék
Jedním z častých průvodních jevů menstruace bývá nepříjemný průjem. Měsíčky totiž fungují i jako pravidelný úklid těla. Místo, abychom tuto službu jen přetrpěly, můžeme ji naopak podpořit. Některé ženy si jídelníček během svých dní upravují naprosto intuitivně.

„Možná zjistíte, že vás přitahují jednodušší potraviny, jako například zelenina, obiloviny a ovoce, a nikoli fast food nebo nezdravá strava. Vaše tělo bude možná volat po potravinách, které běžně nejíte, nebo někdy nebudete mít potřebu jíst vůbec,“ nastiňuje Miranda Gray v knize Rudý měsíc.

Určitě je vhodné vyhnout se cukru a hodně mastným, soleným či kořeněným jídlům. Zelenou mají naopak čerstvé potraviny, nejlépe bohaté vlákninu čistící zažívací trakt, hořčík proti křečím a železo, protože tělo potřebuje doplnit jeho ztráty způsobené krvácením.

Z nápojů je třeba vynechat kávu i všechny kolové limonády. Vhodné jsou již zmíněné bylinkové odvary, voda nebo zelený čaj. A není od věci dopřát si víc tekutin než jindy – záměrně se „propláchnout“.

Bolestivá menstruace může být zapříčiněná také náhlými změnami váhy. Proto má správná životospráva i v tomto ohledu zásadní význam.



7. …a cvičit!
Určitě znáte ten pocit, že nevylezete ani z postele, protože měsíčky se vás právě rozhodly definitivně zlikvidovat. Jenže většinou se prostě musíte zvednout. A třeba po půlhodinové procházce s neodbytným hafanem překvapeně zjistíte, že už je vlastně dobře. Jak je to možné?

Pohyb totiž také patří mezi výborné utěšovače menstruačních bolestí. Svaly se uvolní a nashromážděná krev odteče. Neznamená to ale, že byste si právě o měsíčkách měla hrát na Rockyho. Pro tělo je to období, kdy potřebuje odpočívat a kdy nemá takovou výdrž jako obvykle. Takže namáhavé sportování klidně na pár dny vyřaďte z programu. Vědomě se můžete šetřit i tak, že nebudete ani nikam spěchat. Obzvláště vhodné je pobývat v přírodě, na čerstvém vzduchu.
Pokud vás trápí bolestivá menstruace, je dobré si najít pohybovou aktivitu, která vám pomůže uvolnit příslušné partie. Zkusit můžete třeba břišní tance, cviky podle Ludmily Mojžíšové nebo jógu. Pravidelný pohyb je také skvělou prevencí zácpy, která se s příchodem měsíčků často mění v nepříjemný průjem.

Jestliže už křeče nastoupily, není od věci znát alespoň jógovou polohu zajíce. Pomáhají i dechová cvičení. „Zhluboka dýchej až do místa, které bolí,“ radí Caroline Oblasser. Některým ženám se osvědčil i zpěv nebo jen obyčejné pobrukování.



8. Alternativní léčba
Někdy je zejména nástup menstruace nepříjemný tak, že ženu úplně vyřadí z běžného života. Kdy je opravdu nutné vyrazit k lékaři? Pokud vás najednou stihnou výrazné potíže, může se jednat o varovný signál, že ve vašem těle není něco v pořádku.

Příčin může být celá řada – od různých zánětů, přes myomy a cysty, až po srůsty třeba po operaci slepého střeva. Vyloučit je také třeba endometriózu, kdy děložní sliznice začne narůstat v místech, kde by normálně neměla co pohledávat. V těžších případech je u tohoto onemocnění nutný až chirurgický zákrok.

Pokud ale lékař podobná rizika vyloučí a nechcete kvůli křečím polykat hormonálními přípravky či medikamenty tlumícími bolest, můžete vyzkoušet některou z metod alternativní medicíny.


Pomoci mohou například homeopatie, akupunktura či reflexní terapie, které lidské tělo vnímají jako celek propojený s myslí. To může být v případě bolestivé menstruace klíčem k úspěchu, protože velké procento těchto potíží má psychosomatický původ.

Vhodná je též celková očista těla – detoxikace. Činnost pohlavních orgánů totiž mohou negativně ovlivňovat i toxiny usazené v jiných tkáních. Pokud hledáte okamžitou úlevu, zkuste třeba Bachovy květové esence nebo aromaterapii.

 
 
9. Prověřte své pomocníky
I když reklamy na klasické vložky a tampony přetékají slogany o svěžesti a přirozenosti, pokud tyto pomůcky používáte, dobře víte, že skutečnosti je někde jinde. Vložky mohou zejména v parných dnech opravdu nepříjemně zapáchat. Tampóny zase vysušují sliznici pochvy, čímž u některých žen ještě přikrmují menstruační bolesti.

O čem se ale mluví ještě méně, je fakt, že se z klasických tamponů a vložek mohou uvolňovat toxické látky. Ptáte se, kde se tam berou? Jsou to zejména agresivní bělidla, umělá barviva a syntetické parfémy. Tyto látky působící přímo na citlivé sliznice mohou mít také podíl na bolestivém prožívání menstruace.

Jednou z možností, jak se vyhnout kontaktu s takovými dobrotami, je vyměnit standardní ženské hygienické potřeby za exempláře z nebělené biobavlny či moderní látkové vložky, které jsou i příjemně prodyšné. Existují ale i maximálně přírodní
tampony z mořské houby a nebo menstruační kalíšky z lékařského silikonu, které neobsahují žádné toxické látky a navíc svým uživatelkám poskytují maximální komfort. 
 

http://www.branakdetem.cz/menstruacni-kalisek-ladycup-letni-svestka.htm

10. Menstruujte navolno
A na závěr žhavá novinka. Už jste slyšely o volné menstruaci? Ženy, které ji praktikují, vědomě spolupracují se svým děložním čípkem a díky tomu nepotřebují žádné menstruační pomůcky. Když zachytí signál těla, že se v jejich děloze nashromáždilo dost krve, odskočí si na toaletu, tam se uvolní a krev odejde.

Postupně se naučíte cítit, kdy je čas jít na toaletu. Bude to stejné, jako když cítíte, že potřebujete močit. Do té doby můžete zkoušet vědomě vylučovat krev vždy během návštěvy toalety. První dny při silnější menstruaci je toto vylučování samozřejmě častější, ale ani v tyto dny to není příliš často. Rozhodně to v praxi nevypadá tak, že byste tři dny jen seděla na záchodě. Zkrátka si co dvě hodinky odskočíte, jednu dvě minuty tam posedíte a můžete dál fungovat,“ sdílela své zkušenosti s volnou menstruací lektorka Lucie Harnošová.

Volná menstruace vychází z teze, že pokud menstruační krvi stojí cokoliv v cestě, včetně tamponu, krev nemůže přirozeně odtékat, a tak vzniká nepříjemné napětí. Ženy, které tuto metodu založenou na důvěře k vlastnímu tělu praktikují, často zaznamenávají nejen ústup menstruačních bolestí, ale i zkrácení doby krvácení, úplně vymizení špinění nebo výrazné zlepšení svého sexuálního života



Ať už si z našich tipů vyberete jakékoliv, přejeme vám hlavně pohodové „ vaše dny“ :-)

Autor textu: Zuzana Dostálová


Doporučujeme ještě přečíst:

Cyklus ženy
Látkové vložky - přežitek, nebo luxus?
Mořská houba - tampón vyrobený přírodou

1 komentář:

  1. Ahoj, diky za clanek. Ohledne toho cviceni - mate nekdo zkusenosti s takovouto cvicici gumou http://www.distrimedpomucky.cz/balancni-mice-a-cvicebni-gumy/cvicebni-guma-1-2m-bez-latexu-stredni.html ? Hledam cvicebni pomucky a vubec toto neznam a je to lacine. Diky

    OdpovědětVymazat