úterý 30. prosince 2014

Novoroční předsevzetí trochu jinak

Zhubnu, přestanu kouřit, začnu sportovat… Většina novoročních předsevzetí nepřežije ani leden. Proč se tím ale trápit, když si můžeme zvolit takové úkoly, které se dají zvládnout poměrně snadno a přitom jejich plnění prozáří celý nový rok? Přinášíme vám tipy na pět novoročních předsevzetí z trochu jiného soudku.    

1) Budu se víc usmívat
My Češi úsměvy dost šetříme, ale přitom pro to není důvod. Úsměv sluší naprosto každému a přináší přirozeně zázračný terapeutický efekt. Nejen že úsměvem dáváme najevo svou dobrou náladu, ale funguje to také opačně. Pokud ho vykouzlíme na tváři, i když nám zrovna není do smíchu, z mozku přijde interpretace, že už je nám lépe, a naše nálada se hned zvedne. Proč si proto nedopřát alespoň jednu porci úsměvu navíc každý den? Nejlepší je mít ho na rtech hned od rána a trénovat tak dlouho, až si ho udržíme celý den.
2) Najdu si čas pro sebe
Tak a upřímně – kolik času si týdně vyhradíte opravdu jen sami pro sebe? Na své koníčky, oblíbený sport nebo třeba jen potlachání s nejlepší kamarádkou? Pro ty, kdo v této oblasti hřeší workoholisem, nebo mají neodbytný pocit, že se bez nich svět neobejde ani minutu, jsou ideální pravidelné aktivity, při kterých „vypnou“ a konečně si oddechnou. 


Mohou to být třeba kurzy zaměřené na zajímavé výtvarné techniky, lekce sportu nebo speciální hodinka denně vyhrazená na klidnou procházku. Takové osamění má i další výhodu. Naše okolí si uvědomí, že zde pro něj nemusíme být non stop a že také potřebujeme prostor jenom sami pro sebe.

3) Chci se víc radovat
Šeď všedních dnů se mnohem lépe zvládá, pokud se pořád máme na co těšit. Nemusí to být zrovna Vánoce nebo velkolepá oslava kulatých narozenin. Počítají se i menší radosti – oblíbený jarmark nebo farmářský trh, setkání s přáteli, premiéra dlouho očekávaného filmu i odměna třeba v podobě výletu do nejmilejší cukrárny. Aby nám takové události nevypadly z paměti, je ideální zapisovat si je rovnou do diáře. Tak máme hned přehled, čím si můžeme zpestřit další týden.

A pokud se chceme radovat opravdu pořád, je třeba zbavit se všech stereotypů, strachů a přesvědčení, která nám v tom brání. Taková cesta je u každého individuální a existuje mnoho návodů, jak dosáhnout trvalého štěstí a klidu. Důležité ale je udělat první krok a někde začít. Nový rok je pro to ideálním mezníkem.
4) Budu víc pomáhat
Plno lidí si myslí, že mají starostí až nad hlavu a na nějakou charitu nemají čas, peníze natož náladu. Pomáhat se přitom dá i jinak než tradičním přispěním do kasičky či na účet dobročinné organizace. Můžete třeba adoptovat kus jedinečného lesa Ščúrnica v Bílých Karpatech nebo cennou mokřadní louku na Vysočině. Nebo můžete přispět na dobrou věc i při každodenních nákupech.

Třeba společnost Naturinka vyrábějící špičkovou přírodní kosmetiku daruje z každého prodaného kusu tři koruny společnosti DebRa ČR, která se věnuje péči o děti s nemocí motýlích křídel. Na koho bychom však rozhodně neměli zapomínat, jsou naši nejbližší, protože i oni často potřebují pomocnou ruku nebo jen laskavé slovo, ale málokdy to dají najevo.

A abychom si mohli až do dna vychutnat hřejivý pocit z dobrého skutku, je nutné ještě dodat, že pomáhat je vždy třeba tak, aby se to zamlouvalo i druhé straně. „Páchání dobra“, byť s nejlepšími úmysly, většinou nekončívá moc dobře.
5) Nechci být sám
Skoro každý má dnes účet na Facebooku, Skype nebo Twitteru, minimálně jeden e-mail a díky internetu přístup k celému světu. Ani takové vymoženosti ale nedokážou nahradit osobní setkávání se členy rodiny, přáteli, prostě s lidmi, které máme rádi. Přes veškeré možnosti nabízené moderními technologiemi až příliš mnoho dnešních lidí zažívá tíhu samoty. Smutným důkazem tohoto faktu je současná epidemie úzkostí a depresí pramenící z pocitu osamělosti. 


Nejlepší prevencí, která rozhodně předčí polykání psychofarmak, je udělat si čas na své blízké a snažit se nacházet také nové přátele, kteří nás obohatí svým pohledem na svět. Při setkáních s nimi se nejen podělíme o své radosti a starosti, ale máme také jedinečnou možnost učit se naslouchat. A to určitě využijeme nejen v blížícím se roce 2015.
Článek z časopisu Nákup všemi smysly číslo 6.

Autor textu: Zuzana Klementová

Doporučujeme ještě přečíst:
Silvestr s šálkem čaje aneb Zamilujte se do voňavých lístků
Klíč k porozumění sobě i druhým
Madam Bella Rose

Žádné komentáře:

Okomentovat