čtvrtek 4. prosince 2014

Nosíme děti za každého počasí

S nadcházejícím podzimem přichází čas, kdy už nepůjde vyrazit ven s miminkem v šátku jen tak polehku. Možná se ptáte, jestli je vůbec možné nosit dítě na těle i v nečase. Jak napoví název tohoto článku – možné to je, existuje totiž spousta praktických vychytávek, které vás zateplí a ochrání proti nepohodě. Jejich použití je natolik snadné, že budete mít v podzimních plískanicích a sněhových závějích snadnější život než s kočárkem. Stačí si jen vybrat pro sebe to pravé.


Nošenci se oblékají méně, než je běžné
S dítětem na těle se vzájemně zahříváme, proto není třeba dávat mu extra oblečení navíc. Miminku stačí dle počasí stejná vnitřní vrstva jako vám. Děti, které ještě samy nechodí, nemusíte oblékat do zimních bund či kombinéz, s nimiž se špatně navazuje a mohou působit přehřátí. Pokud netrávíte delší dobu venku a často se přesouváte zvenčí do budovy (například při nákupech), vysvlékání miminka z takovýchto svršků je zbytečně složité. 

Mnohem jednodušší je zateplovat zevně pomocí oblečení, které obléknete přes sebe i dítě.  Nošení miminek v zimě se pak stává překvapivě pohodlnou záležitostí – svou ratolest vezmete tak, jak je, oblečete pouze zateplovací vrstvu na hlavičku a nožičky. Přes šátek či nosítko si obléknete svrchní vrstvu (bundu, nebo kapsu) a můžete vyrazit. 

Investice do kvalitního funkčního oblečení určitě nebudete litovat. Udělá vám velkou službu a opotřebuje se minimálně. Protože je o ně v různých internetových bazárcích velký zájem, po odnošení tyto věci snadno prodáte dál. Díky dobré výbavě si nošení skutečně užijete i za nepříznivého počasí.

Nepodceňujte spodní vrstvu oblečení
Zimní období se dá zvládnout v bavlně, ale rodiče, kteří nosí intenzivně, si nemohou vynachválit přednosti funkčních materiálů.  Funkční oblečení totiž zamezuje pocitu vlhka z pocení a zajišťuje výborný tepelný komfort, takže se nepotřebujete navlékat do tolika tlustých vrstev. Jeho výhody jistě oceníte při přechodu ze zimy do tepla, když vám děťátko v šátku usne. Již nebudete riskovat vzbuzení vysvlékáním teplých svršků. 

Využít lze skvělých termoregulačních vlastností bambusu (Bamboolik). Nejoblíbenějším materiálem pro chladné období však zůstává vlna, která je v moderní úpravě hebká a příjemná na tělo. Dětské oblečení se vyrábí ze speciálně upravené vlny (Disana) zejména merino vlny (ManymonthsLotties, CrawlerSkapi), nebo z vlny s příměsí hedvábí (Iobio, Lotties), která je extra jemná pro pokožku. Vlna dokáže udržet příjemné mikroklima – většinou stačí tenká vrstva pro pocit tepla, zároveň však brání přehřátí a odpuzuje vlhkost. Navíc má samočisticí schopnosti, tudíž nezapáchá a není potřeba ji tak často prát.
Myslete na zateplení nožiček a hlavy
Zatímco tělo dítěte je při nošení přirozeně zahříváno, hlava a nožičky jsou vystaveny zimě. Běžné kalhoty se většinou při umístění do nosítka vyhrnují směrem nahoru a lýtka zůstávají obnažena. Velkým pomocníkem jsou návleky, které můžete podvlékat i nasazovat svrchu. Na trhu jsou různé typy od bavlněných (SponkS, Design Socks), přes bambusové (Diba) až po návleky z merino vlny (Manymonths, Skapi) a tlusté vlněné, určené na zimu (Surtex - Alice).  Nožičky výborně zahřejí také vlněné kamaše (Manymonths, Disana), které jsou pružné, teplé a dostatečně dlouhé. Některé lze použít také jako svrchní kalhotky na látkovou plenu, tzv. longies (MaM).

Chodidla chráníme teplými capáčky. Do podzimního nečasu jsou výborné například merino botičky Manymonths, které mají náplety až ke kolenům a není již třeba samostatně natahovat návleky. Do mrazu je dobré pořídit hodně naducané capáčky. Osvědčily se například zimní chlupaté „botičky“ Saling, které zahřejí i při teplotách hluboko pod bodem mrazu, softschellové botičky s hřejivým beránkem uvnitř Green Baby nebo zimní capáčky Liliputi.

Na hlavičku můžete dát klasickou čepici. Při nošení se dětem ale často obnažuje krk, zátylek a prostor pod bradou. U malých miminek, která ještě nevyžadují tolik rozhledu, pomůže kapuce rozepnuté mikiny přetažená přes hlavičku. Neocenitelným pomocníkem jsou však kukličky, které výborně sedí na hlavě a chrání uši, bradu a krk až po ramínka.  Na celý rok se hodí konopná (Manymonths), nebo bambusová kukla (Bamboolik), která se dá přidat pod čepici. Od podzimu do jara však lépe využijete kuklu z merino vlny (Manymonths, CrawlerSkapi) – výborně ochrání hlavičku před větrem i nízkými teplotami.

Veškeré funkční oblečení i obutí naleznete zde.


Svrchní zateplovací vrstva
Malé miminko můžete v chladném počasí nosit pod bundou nebo svetrem větší velikosti. I těhotenská bunda najde další uplatnění ještě po narození vaší ratolesti. Větší dítě však pod běžnou bundu schováte už jen s obtížemi a pochopíte výhody zateplovacích kapes, tunelů, vest či bund, kabátů, svetrů a mikin s nosícími vsadkami, ve kterých lze nosit dítko na zádech.

Zateplovací kapsy jsou nejuniverzálnějším doplňkem. Při nošení na břiše se dávají přímo přes nosítko, zatímco bunda nosiče zůstává rozepnutá. Při nošení na zádech se nasazují jako samostatná vrstva přes oblečené dítě. Kapsa má několik nesporných výhod: je nejlevnější variantou vnějšího zateplení, můžete ji půjčit komukoliv a při jejím používání řešíte zvlášť vlastní tepelný komfort a zvlášť pohodlí dítěte. 

Velmi ji oceníte u chodících batolat, která nosíte na oblečení, protože střídají chůzi s poponášením, nebo v teplejším počasí, kdy potřebujete zabalit pouze miminko. Jednoduchou kapsu si můžete ušít sami, v současnosti je na trhu bohatá nabídka kapes z různých materiálů jako mikrovlákno kombinované s fleesem (MaM) nebo softshell (Beco).

Nosící ponča (MaM), svetry (Angel Wings) a nosící mikiny (Angel Wings) využijete na jaře nebo na podzim jako vnější vrstvu. Mikina poslouží také jako prostřední vrstva do tuhé zimy, díky které lze nosit na zádech. Výhodou mikiny je vedle elegance větší variabilita: díky ní vám bude stačit softshellová bunda i do velikého mrazu.

Při intenzivním nošení se dostává na pořad dne speciální bunda nebo kabát. Zahrnuje odnímatelnou vsadku pro nošení na břiše a skrytý otvor na hlavu s různě provedenou vsadkou pro nošení na zádech. Navíc ji můžete nosit i bez vsadek jako obyčejnou bundu a řada těchto bund je využitelná již během těhotenství.  

Bundy pro nošení mají vícero variant. Sportovní softshellové bundy (Angel Wings, Mamaponcho, Gemini, MaM) odolají větru i vodě a vyrábějí se i v pánských variantách. Při nižších teplotách je však dobré přidat ještě mikinu. Elegantní variantou jsou softschellové kabáty (Liliputi)

Do opravdového mrazu jsou velmi pohodlné zimní teplé kabáty zateplené vrstvou vatelínu (Angel Wings), u nichž oceníte velké uživatelské pohodlí i při nošení na zádech. Osvědčily se v kombinaci s merino trikem na těle – na dítě umístěné na zádech nebudete muset oblékat více vrstev, ale nasadíte pouze „společnou“ zimní bundu a mráz vám nebude vadit.
V dešti a plískanici


V sychravých podzimních dnech vás proti větru a dešti ochrání softshellové bundy a zateplovací kapsy.  Zastihne-li vás déšť při teplejším počasí doznívajícího babího léta, možná se vám nebude chtít ještě oblékat příliš hřejivou softshellovou  vrstvu. Pak přijde vhod speciální pláštěnka  na nosítko s kapucí (CocoonPop-in), která vypadá podobně jako zateplovací kapsa, jen je zhotovena z nepromokavého materiálu. Tuto pláštěnku můžete využívat buď samostatně při výletech do přírody, nebo jako pojistku do silného deště pod deštník.

Kompletní nabídku nosících bund, mikin, ponč, zateplovacích kapes a pláštěnek naleznete zde.
 

Adriana Králová, Liptovský Hrádok, Slovensko:
„Tento rok budu mít s dcerkou odnošenou už třetí zimu. Je to krásné, stále máme nošení velmi rády obě. Nejvíc se nám osvědčilo děťátko co nejmíň obléct, tedy jen body, punčocháčky a na to merino body, návleky, kukličku resp. merino overal. Praxe ukázala, že nejvhodnější na nošení je šátek, protože děťátko je tam o mnoho lehčí než v jakémkoli nosiči. Na podzim si vystačíme s kapsou, resp. nosící fleece mikinou. V zimě jsme si oblíbily teplou zimní bundu. Nošení v zimě je krásné a já mám jistotu, že dcerce není zima, ani příliš teplo, protože tak, jak se cítím já, tak secítíme obě :-) No a když je sníh nebo kočárkem neprůjezdná obleva, při nošení nám nic nebrání dostat se kamkoli bez omezení.“

Poznámka Zuzky Čítkové z Pravého domácího časopisu:
"Moje mamka je šikovná švadlena, a tak jsem ji poprosila, aby mi ušila do mé bundy vsadku z fleecu, abych ji mohla používat na konci těhotenství i při následném nošení miminka v šátku. Povedlo se. Vyměnila jsem si zip u další mikiny, aby šla vsadka zapnout i do ní. Nemohla jsem si to vynachválit. Na fotce je v růžové bundě i nosící a šicí babička :-)"

Článek byl publikovánv Pravém domácím časopisu 11/2014, v Nákupu všemi smysly 3/2014 a Máma a já 12/2014.


Autor textu: Kateřina Stojaspalová

Doporučujeme ještě přečíst:
Všechno, co vás zajímá o nosítkách
Ochrana před sluncem v létě
Bezplenková komunikační metoda

Žádné komentáře:

Okomentovat