pondělí 1. prosince 2014

Místo Mrazíka si nalaďte ducha Vánoc

Ve friťáku uhelnatí řízky, děti ve vedlejším pokoji likvidují vánoční stromek a do toho se pokoušíte dořešit poslední resty ve svátečním úklidu... Pokud se u vás Štědrý den počítá k nejrizikovějším obdobím roku, možná by nebylo od věci zkusit ho prožít jinak – s klidem a víc spolu. Pro inspiraci vám nabízíme pár tipů.

Plno věcí není potřeba
Perfektně nablýskaný domov, hromady jídla a cukroví a dokonale zabalené dárky. Ale také chuť už se jen natáhnout na gauč a zůstat tam až do jara. V horším případě nestíháte a komandujete všechny okolo. Je ale nutné mít k večeři tříchodové menu, když už stejně budou všichni přejedení cukrovím? Má cenu shánět co nejkrásnější balicí papír, pokud ho čeká jen roztrhání, zmuchlání a cesta do kontejneru? A opravdu musíte chytit rýmu kvůli mytí oken v mínus deseti?

Třeba dárky jsem se letos rozhodla zabalit do krabiček z vlnité lepenky, v níž příteli přišel zabalený rám na nové kolo. Šablonu jsem si našla na internetu a pak už jsme jen za zvuků koled stříhali a lepili. Abych celý byt při úklidu nezamořila chemií, pořídila jsem si ekologické čisticí prostředky. Líbí se mi, že je ze všeho nemusím tak složitě oplachovat a ještě krásně voní. A místo hutného řízku s bramborovým salátem plánuju kubu z hub, které jsme si na podzim nasbírali v lese. S pořádnou porcí česneku a majoránky je prostě nepřekonatelný a určitě nám po něm nebude těžko.
Nechte televizi odpočinout
Neříkám, ať si nedopřejete ani jednu oblíbenou vánoční pohádku. Ale zase není nutné, aby je na nás naše milovaná bednička chrlila celý den. Kdy jindy totiž máme možnost být všichni pohromadě? A dokážeme se vlastně ještě vůbec zabavit bez desítek programů, které nám televize nonstop nabízí? Můžeme to alespoň zkusit.

Ideální je připravit si nějakou aktivitu, do které se zapojí všichni členové rodiny. Tradiční lití olova nebo pouštění lodiček se zapálenými svíčkami nejsou zrovna ideální kratochvíle, pokud kolem vás poskakují malí neposedové. Ale třeba při vybarvování mandal všem čekání na Ježíška uteče mnohem rychleji. A když už jsme nakousli pohádky, co si třeba společně vyrobit malé divadélko na špejlích, které dá nejkrásnějším příběhům úplně jiný rozměr?

Nadělte zvířátkům
Naši předci o Štědrém dni zvířatům přilepšovali, aby byla celý následující rok silná a zdravá. A zapomínat bychom na ně neměli ani my. Sváteční odpoledne můžeme využít k výletu do lesa. Srnky a zajíci si pochutnají na senu, suchém chlebu, mrkvi i jablíčkách. Pokud to máte do divočiny daleko, třeba je poblíž psí útulek nebo záchranná stanice, které pořádají vánoční sbírku. Zanést tam můžete starou deku i granule, které váš čtyřnohý miláček zrovna nemusí.

Pokud i tak není po ruce žádná zvířena vhodná pro obdarování, drobné ptactvo a hlavně sýkorky se nechávají krmit velmi ochotně. Jen ve městech občas bývají trochu zmlsané. Konkrétně ty u nás v brněnských Kohoutovicích byly od domácích zvyklé na slunečnici, a jakmile jsem jim do krmítka nasypala něco jiného, nemilosrdně ho svrhly z parapetu. Zabodovala jsem u nich až s lojovou koulí, houpaly se na ní klidně i tři.
Zazpívejte si z plna hrdla
Dříve se zpívalo při práci doma i venku a také při každé slavnostní příležitosti. Dnes jsme oproti tomu zvyklí hudbu spíše pasivně konzumovat. V zájmu svého blaha ale zapomeňte na trapasy z hodin hudební výchovy a něco si zanotujte. Zpěv totiž má úžasný vliv na lidské zdraví i psychiku. Poslouží jako jednoduché a přitom účinné dechové cvičení, z protažených plic vyžene oxid uhličitý, pročistí dýchací cesty a ještě zlepší náladu.

Pokud si ze začátku nevěříte, klidně trénujte třeba v koupelně. Vánoce jsou ale plné krásných písní a není problém se nachomýtnout někde, kde zpívá falešně tolik lidí, že vy už to rozhodně nezkazíte. S takovým nácvikem pak dejte sbohem koledám z cédéčka a u rozsvíceného stromečku si zapějte společně s dětmi. Jen hudební vložku zbytečně nenatahujte, pohled na hromadu dárků malí zpěváčci nejspíš nevydrží moc dlouho.

O půlnoci na mráz
„Nechceš se mnou jít po půlnoční na procházku?“ zeptala se mě před pár lety mamka. Sice jsem byla po večerní mši zmrzlá jak preclík, ale i tak jsme krátce před úderem dvanácté vyrazily do ztemnělých ulic naší vesnice. Pod nohama nám vrzal sníh, všude vládlo až nadpozemské ticho a šedivou tmu jen sem tam prozařovalo osvětlené okno.

Mamka mi vyprávěla, že v tuto hodinu se duše zemřelých vrací do svých příbytků, aby se setkaly se svými blízkými. Sice jsem žádného neviděla, ale věřila jsem jí. Období zimního slunovratu a následujících Vánoc je plné tajemných energií. Je to čas nového začátku, kdy slunce opět zvítězilo nad temnotou. Půlnoční procházka s lehce mystickou atmosférou na závěr Štědrého dne je jako stvořená pro přijmutí minulosti i přemýšlení o budoucnosti. 

Autor textu: Zuzana Klementová

Doporučujeme ještě přečíst:
Silvestr s šálkem čaje aneb Zamilujte se do voňavých lístků
Novoroční předsevzetí trochu jinak
Teplý dotek vlny

Žádné komentáře:

Okomentovat