pondělí 8. prosince 2014

12 tipů pro začínající běžce

Také potkáváte zejména ve městě spoustu běžců a běžkyň, s pohledem upřeným někam před sebe, se sluchátky nebo bez, téměř každou denní či noční hodinu? Přes všemožné typy bot, oblečení, obaly na telefon, ledvinky, běžecké batůžky, čelovky, lahve, bosé nohy či „pětiprsťáky“, tempo pomalé, rychlé, styl ukázkový nebo úplně legrační? Všechny tyto běžce spojuje touha dostat se do rytmu, užít si ten čas jen sám se sebou a svým tělem, rozproudit krev, naplnit plíce vzduchem, zbavit se stresu a zažít ve všední den nevšední zážitky.   
Běh je nám lidem velmi přirozený. Jeden ze současných špičkových běžců Lopez Lomong, původem ze Sůdánu, běžel v šesti letech před ozbrojenci tři dny o svůj život a utekl. Vy o svůj život pravděpodobně běžet nemusíte, i když běh se již mnohokrát prokázal spolu se správnou životosprávou a pozitivní myslí jako velmi účinná metoda léčby.

Mnoho lidí v dnešní době už není schopno běžet. Sedavý způsob života, špatná životospráva, nesprávné dýchání atd. postavilo mezi nás a radost z tak přirozeného pohybu mnoho překážek. Pokud tedy chcete začít běhat a nejste zrovna v nejlepší kondici, nesnažte se proces uspěchat.

Aby běh mohl časem zapůsobit svou ozdravnou a posilující silou, zařaďte pravidelné procházky nejlépe v terénu. Základem jakéhokoliv pohybu je hluboký a pravidelný dech, zásobování těla a všech jeho hlubokých tkání kyslíkem. Zvykněte si na vašich procházkách na různé tempo, vyhledávejte stoupání, hrajte si s terénem i tempem a pozorujte vaše tělo. Pokud máte děti, přidejte se v jejich lesní hře k nim. Ke každé procházce přidejte základní protahovací cviky, se kterými vám rád poradí kdokoliv zkušenější z vašeho okolí či fyzioterapeut. Osobně doporučuji zařadit pravidelné lekce jógy.
 

Pokud jste si posílili celé tělo, můžete začít s běháním na krátké vzdálenosti. Méně je někdy více. Když bude váš trénink pozvolný a překonáte tu chuť a touhu běžet až do padnutí, ušetříte tak spoustu času, který je pak nutné věnovat regeneraci. Pokud jste byli absolutní neběžci, postačí běh kolem jednoho kilometru mírným tempem. Cílem je připravit tělo na pravidelnou zátěž a hodně vám pomůže, když se naladíte na svou intuici. 

Tady neexistuje obecné pravidlo – pokud po několika týdnech nepozorujete žádné potíže, ba naopak, přidávejte na kilometrech, i když velmi pozvolna. V začátku jistě pomůžou veřejná diskuzní fóra nebo běžecké skupiny na facebooku, kde vás podpoří, nabídnou svoji zkušenost či domluvíte společný běh v místě, kde bydlíte. Co vše můžete při běhu čekat? Že se začnete měnit. Stresové situace vás už nebudou tolik vytáčet, v těle vám bude mnohem lépe, pravděpodobně přidáte i jiný sport a nakazíte i další členy rodiny. Běh má skvělý efekt na celkovou životní pohodu.
Pokud vám běhání zachutná, prakticky neexistuje omezení ve vašem pohybu směrem vpřed. Zeměkoule je totiž kulatá a nejeden běžec ji součtem všech svých uběhnutých kilometrů přeběhl. Velmi oblíbenou disciplínou, která vás odvede dál od městských stezek, parků, asfaltu, je v současné době čím dál populárnější disciplína, tzv. trail running, ultra trail, skyrunning… Jedná se většinou o běh v přírodě lesními stezkami i volným terénem, mnohdy na vzdálenosti delší, než vzdálenost maratonu (42,1km), a to nečekaně i na více než 100 km v horském až vysokohorském terénu. 

Pokud si chcete sáhnout hlouběji do svého nitra, prožít si velmi silné pocity při takovém běhu či závodu, tahle disciplína může být to pravé, i když zde platí, že trénink nelze uspěchat a doporučuji konzultaci s odborníkem, nebo si alespoň něco přečíst, nastudovat.

Říká vám něco jméno Kilian Jornet (*1987)? Tento mladý běžec je na současné běžecké špici, a to nejen díky intenzivnímu tréninku, ale hlavně díky jeho velké lásce k běhu a horám. Z jeho výkonů jmenujme např. rekord v běhu na africké Kilimandžáro v délce 53 km a 5802 nastoupaných metrů v čase 7:14 hod včetně seběhu.

Nezapomínejte, že v běhu je to čistě na vás a vašem těle, kolik toho uběhnete. Cílem by však měla být radost z pohybu, více než uběhnuté kilometry.


Mnoho štěstí na vaší cestě k běhu, k sobě.



TIPY PRO ZAČÍNAJÍCÍHO BĚŽCE

1.    Začněte pozvolna. Cílem není se zlikvidovat v prvním měsíci, stanovte si běžecký plán a po krůčcích ho naplňujte.

2.    Snažte se o pravidelnost. Pravidelný běh má na zlepšení kondice nejlepší efekt. Pokud vyrazíte po delší pauze, počítejte s tím, že je lepší běžet kratší trasu, než jste zvyklí.

3.    Ujasněte si, proč běháte. Běhám, abych se cítil v pohodě? Posílil a získal kondici? Trénuji na svůj první běžecký závod? Je mým cílem připravit se na dlouhé horské běhy?

4.    Věnujte dostatečný prostor strečinku, protažení i odpočinku, např. v podobě pravidelné masáže. Jako přípravu doporučuji jógu, která je na protahování velmi účinná. Pokud trpíte tzv. hypermobilitou, s protahováním to nepřehánějte, pomocí jógy ale také velmi dobře zpevníte celé tělo.

5.    Běhejte pro své potěšení. Nesnažte se svým výkonem srovnávat s profesionálními běžci.

6.    Při běhu si vybírejte zajímavou lokalitu. Pokud bydlíte ve městě, jistě se vám podaří objevit zajímavou trasu a místa, kam jste se dříve nikdy nevypravili. Někdo preferuje běh po oválu, pro mnohé je však důležité měnit trasy, objevovat, aby se stálá trasa neokoukala a nezačala nudit. Možná objevíte i „běžeckou turistiku“ v různých místech České republiky a vyrazíte si na víkend zaběhat i dál od domova.

7.    Jste-li společenská povaha, vyhledejte běžeckého partnera/-ku nebo skupinu místních běžců.

8.    Pohlídejte si, co a kdy jíte. S lehkou stravou se i lehce běhá.

9.    Dostatečně zavodňujte. V začátcích jistě postačí malá lahev čisté nesycené a neslazené vody. 

10.    Pečlivě si zvolte vaši obuv. Jako začátečníkům doporučuji středně tlumenou běžeckou obuv a důraz na dobrou běžeckou techniku. Dobrá technika došlapu vám usnadní i případný přechod do barefoot minimalistické obuvi.

11.    Zapojte vaši oblíbenou hudbu. Živá a melodická hudba ve sluchátcích dokáže vytáhnout z krize a zlepšit náladu. Nezapomínejte však sledovat své okolí.

12.    Znamenávejte si své běhy. Mobilní telefon ve vaší kapse vás nemusí nijak rozptylovat a přesto může zaznamenat pomocí některé z běžeckých aplikací, pomocí GPS, vaši trasu i s výsledky. Můžete tak týdně či měsíčně sledovat, kolik máte uběhnuto, zda se vám zlepšují časy, nebo mít záznam jako vzpomínku na víkendový běh v atraktivní lokalitě s partnerem/-kou nebo přáteli.

K MINIMALISTICKÉ OBUVI

 S tlumenými běžeckými botami je snadné získat špatné návyky, například běhat přes patu (dopad celé váhy těla při došlapu), protože váš chybný došlap bota odtlumí, alespoň se to tak zdá. Správný styl chrání pohybový aparát a ušetří vám do budoucna návštěvy sportovního lékaře či fyzioterapeuta. 

Běh na boso nebo v tzv. barefoot botech je pro tělo navyklé na celoroční nošení obuvi velká zátěž. Pokud se rozhodnete pro barefoot, neběhejte vaše obvyklé dávky jako v běžných botech. Dopřejte si čas, běh si užívejte. Bosý běh má mnoho příznivců a láká k návratu k přírodě. Není však důvod dělat extrémní rozhodnutí a zahazovat na dobro boty. Udělejte si o bosém běhu svůj vlastní názor.

Článek byl publikován v magazínu Nákup všemi smysly číslo 2.  

Autor textu: Honza Harnoš

Doporučujeme ještě přečíst:
Barefoot - boty, které nohy milují
Capáčky - nejzdravější obuv pro první krůčky
Bavíme se nástrahami FENG SHUI

Žádné komentáře:

Okomentovat