čtvrtek 4. prosince 2014

Vanilka - vůně dětství, vůně domova, vůně k životu

Tušili jste, že vedle sladkých jídel vám exotickou chuť vytvoří přidání vanilky do masa či zeleniny? A že vedle nepřekonatelné vůně má vanilka i afrodiziakální a protiplísňové účinky?
Když se řekne vanilka.... první se nám vybaví chuť vanilkových rohlíčků o Vánocích, atmosféra v maminčině kuchyni a teplo rodiny. Černé dlouhé lusky opojné vůně se přidávají do jídel už dlouhá staletí. Přesto patří vanilka mezi vzácné a drahé suroviny. Často se nahrazuje syntetickým ethylvanilinem, ale pravé bourbonské vanilce se nic nevyrovná. Rozmazlete se a pořiďte si jeden lusk nebo kvalitní esenci a už nebude chtít jinak.

VANILKA V KUCHYNI

 Přestože vanilku a její chuť dobře známe, málokdy sáhneme po její surové podobě. Drobná černá semínka, která dostaneme po rozříznutí a vyškrábnutí z lusku, dokonale provoní s láskou upečené jídlo. Vyzkoušejte někdy přidání trochy i do masových nebo zeleninových jídel a dostanete zcela ojedinělou exotickou chuť. Doplňte třeba i rozinkami a zeleninové rizoto z kvalitní rýže dostane úplně jiný rozměr. Nebo si vyrobte vlastní vanilkový cukr - vyškrábnutá semínka spolu s lusky a cukrem uzavřete alespoň na měsíc do pevné nádoby a těšte se na nenahraditelnou chuť. Vanilkové esence lze krom provonění místností použít i v pár kapkách do vaření. Manipulace a skladování je snadnější.

Ne nadarmo se vanilka přidává do čokolády. Má s ní mnoho společného, co se účinků týče i co do rychlosti nástupu pozitivní eufórie.

VANILKA - TĚLO ČISTÉ A SRDCE OTEVŘENÉ
Proč máme vanilku spojenou právě s Vánoci a rodinou? Vanilka je krom afrodiziakálního účinku i vůní něžnosti, kreativity, iniciativy a otvírá okna tam, kde rozum vidí jen dveře. Povzbuzuje k lepším výkonům, podporuje činnost mozku a srdce, normalizuje trávení, a to i v těhotenství a v neposlední řadě má i antimykotické účinky. Vanilka dává prostor k našemu tělesnému potenciálu, aby nitro mělo čas se nadechnout. 

Vanilka je chuť touhy a vůně energie ji realizovat...


Vanilka v jojobovém oleji
Vzácné a drahé éterické oleje smíchané s jojobovým olejem představují možnost, jak využít vzácné vůně jako přírodní olejový parfém nebo jak si pořídit nákladný éterický olej za přijatelnou cenu. Nosný jojobový olej je zároveň cenným pěstícím prostředkem pro každý typ pleti. Pár kapek oleje vetřete na šíji, zápěstí či obličej nebo olej použijte k masáži, buď samostatně nebo jako součást masážní kompozice.



Článek z časopisu Nákup všemi smysly číslo 2.



Autor textu: Nina Garden


Doporučujeme ještě přečíst:
Oblečte se do bambusu a zamilujte si materiál budoucnosti
Biobavlna - zdravější, kvalitnější a ekologičtější "sestra" bavlny
Tipy na jarní očistu pro více i méně náročné

 

Žádné komentáře:

Okomentovat