čtvrtek 27. srpna 2015

Dana-Sofie Šlancarová: Premenstruační fáze někdy zajímá více muže než ženy

Cyklická žena do každé rodiny! Proč? Protože všechny příslušnice něžného pohlaví procházejí čtyřmi velmi odlišnými fázemi souvisejícími s jejich menstruačním cyklem. A to ať si to uvědomují, nebo ne. Dana-Sofie Šlancarová, která stojí za projektem Cyklická žena, učí rozumět  řeči a potřebám ženského těla nejen slečny a dámy, ale i muže. A naslouchá jich stále víc. Kdo by také nestál o spokojenější partnerský život nebo pohodovější vztahy na pracovišti?
Dana-Sofie Šlancarová
Co vás přivedlo k tématu ženské cykličnosti? 
K ženské cykličnosti jsem se dostala přes svoji velmi bolestivou menstruaci. Byla mi tak nepříjemná, že jsem se toužila jí zbavit. Pak se mi to podařilo na pět let, kdy jsem byla těhotná a kojila, ale potom menstruace pochopitelně přišla znovu. Jenomže v té chvíli zaúřadoval Vesmír a skrze kamarádku mi doručil tehdy čerstvý film Diany Fabiánové Měsíc v nás. Ten film naprosto změnil moje nahlížení na menstruační cyklus a moje předchozí bolesti už se nikdy neobjevily.

Začala jsem se o téma zajímat dál a objevila jsem knihy Mirandy Gray, tehdy ještě anglicky. Mezitím Barbora Zemanová (Nádvorníková) založila projekt Měsíc v nás, ve kterém jsme se sdružily a odkud pak vzešel i popud k přeložení a vydání Mirandiny knihy Cyklická žena. Ta už vyšla v mém nakladatelství a záhy z ní nebyla jen prodejní stránka knihy, ale celý globální projekt, který se i nadále rozrůstá, aktuálně třeba o knihy a pomůcky o ženské cykličnosti pro muže.
Jak vám přijetí vlastní cykličnosti změnilo život?
Přijetí cykličnosti mi přineslo spoustu věcí a mohla bych o tom vyprávět mnoho hodin nebo napsat další knihu. Když to zestručním, přineslo mi důvěru v sebe a v moje tělo, přijetí sama sebe i se svými proměnami a časy, kdy jsem takzvaně nevýkonná a neschopná (což není pravda), a objevení nových schopností a nových druhů kreativity.

Přijetí cykličnosti změnilo celý můj život. Dneska přesně vím, jaké činnosti si mám plánovat na jaký čas, protože vím, že na ně budu mít náladu, chuť i zesílenou schopnost. A když mě něco trápí, uvědomuji si, že je to tím, že nenaplňuju potřebu některé z fází – a můžu s tím něco dělat.
Momentka z kurzu.
Může být podle vás přijetí vlastní cykličnosti tím důležitým prvním krokem, který ženu nasměruje ke spokojenějšímu osobnímu, partnerskému i pracovnímu životu? Máte nějaké příklady z praxe?
Rozhodně. Já říkám, že mnoho českých žen trpí syndromem matky údernice, který jsme převzaly od svých maminek a babiček. To je ta žena, která dává nejdřív všem ostatním a na ni nikdy nezbude. Taková žena také ignoruje projevy svého těla, že by měla třeba v menstruační fázi vypnout. A přitom nic na tomhle světě není perpetuum mobile, aby jelo pořád a bez zastavení a nepotřebovalo nějakým způsobem dobíjet energii. A doba menstruace je právě časem dobíjení energie.

Pokud žena svou cykličnost přijme, objeví, že i v časech, kdy dřív byla vyčerpaná, může fungovat efektivně – ale jinak. Objeví dary, které jí byly doposud neznámé, protože potřeba výkonu po celý měsíc jí neumožňovala se zastavit a hledat možnosti jiné kreativity, kterou jí přináší každá z fází. A ono stačí opravdu málo, dopřát si trochu víc odpočinku v pozdní premenstruační fázi a na začátku fáze menstruační. A pak přijmout, že jsou chvíle, kdy naše tělo říká "dost". Mnoho energie totiž spotřebováváme zbytečným bojem s tím, že nemůžeme, ale "musíme".

A příklad z praxe? Mám řadu klientek, u kterých jsme začínaly pracovat na bolestivé menstruaci nebo premenstruačních křečích a po pár koučovacích sezeních jsme najednou mluvily o tom, že dotyčná by ráda rozjela vlastní podnikání, a netrvalo ani půl roku a má ho a je v něm úspěšná... A na začátku bylo totéž co u tolika jiných žen: makám, makám, makám, i když už nemůžu, ignoruju signály svého těla, které mě pak ale dožene v premenstruační fázi a dá mi to sežrat. Když se toto posune, začnou si ženy víc věřit a vnímat to, co v životě nechtějí, a začnou svoje životy měnit globálně.

Mám i jednu kamarádku majitelku firmy, která díky mé knize 7 návyků efektivní Cyklické ženy zcela překopala svou firemní kulturu, protože jí tyto informace přišly natolik zásadní, že je chtěla zohlednit i ve fungování své firmy a svých zaměstnankyň i zaměstnanců.
Na setkáních, která pořádáte, probíráte i vliv hormonální antikoncepce na ženské tělo. Poslední dobou se konečně začalo veřejně mluvit o jejích zdravotních rizicích. Vnímáte i nějaká další?
Těch rizik je celá řada, zmíním dvě nejhlavnější. Za prvé žena celkově ztrácí schopnost vnímat svět kolem sebe, její vnímání je najednou plošší. Je pak možná výkonnější – ale má ze života to, co opravdu chce? Toť otázka. Některé ženy popisují tento stav tak, že přestaly být samy sebou a že to vnímali i jejich muži a třeba jim hormonální antikoncepci zakázali, protože takovou ženu nechtěli.

Druhé riziko, o kterém téměř nikdo nemluví, je, že hormonální antikoncepce snižuje chuť ženy na sex. Většina žen začne antikoncepci brát právě pro to, aby si mohla začít užívat sex, ale najednou chuť na sex zmizí a nikdo neví proč. Je to proto, že tělo se díky antikoncepci dostane do stavu jakéhosi umělého těhotenství – a když je žena těhotná, už nepotřebuje tak moc hledat muže, se kterým by měla dítě. Už ho má, i když ho nemá...

V naší knize Návod na ženy, kterou jsem napsala se svým mužem Erikem Hutterem, jsme tématu antikoncepce věnovali celou kapitolu.
Přesvědčit ženy o výhodách "kamarádství" s jejich cyklem asi není takový problém, když ho jsou schopné vnímat. Jakou zkušenost máte v tomto ohledu s muži? Máte nějakou radu, jak je k tomuto tématu nenásilně přivést? 
Překvapivě jsou to někdy ženy, které o svém cyklu nechtějí slyšet. Říkají, že berou antikoncepci a nic takového nemají a nechtějí o tom vědět. Muži se dají většinou nalákat zmínkou, že svým ženám můžou porozumět. Že nejsou nevypočitatelné, jen že jejich vypočitatelnost má měsíční periodu. A že negativní projevy premenstruační fáze můžou zmizet. 

O tom chtějí všichni muži slyšet, protože všichni muži projevy premenstruačního syndromu velmi dobře  znají. Tak se s nimi navážete první kontakt a oni se pak ptají dál a víc. Jak je to s chutí na sex, jestli se proměňuje během měsíce. Jak je to se sexem v období menstruace. Jak tohle můžou ženy začít využívat v zaměstnání a tak dále.
Firmám nabízíte výuku cyklického time managementu. Co si pod tím máme představit?
Je to úplně nový druh time managementu, který zohledňuje cyklus ženy. Vychází z toho, že má fáze, ve kterých jí něco jde samo a lehce a něco naopak trochu míň. Proč se tlačit do něčeho, co nám dnes nejde, a vydávat na to obrovské množství energie, když zítra nebo pozítří totéž zvládneme zcela bez úsilí? Každá žena může objevit tyto své zesílené schopnosti a najít nové druhy kreativity, které předtím neznala, protože se snažila jet jenom v jednom modu fungování.

Tohle se ženy snažím naučit, ukázat jim, jaké dary jim přinášejí jejich jednotlivé fáze, aby jich mohly využívat ve svém zaměstnání či podnikání, i globálně ve svých životech. Dynamická fáze je například skvělá na překonávání výzev, multitasking, začínání nových věcí, učení se nových věcí, racionální a logický postup na věcech... Ovulační fáze je ideální pro komunikaci, ať už jsou to kolegové nebo zákazníci, klienti nebo úřady či obchodní partneři. Žena je velmi empatická a dokáže dosáhnout svého citlivými ženskými prostředky.

Premenstruační fáze je geniální v tom, že máme touhu věci dokončovat a jsme velmi kreativní. Já jsem například jednu ze svých knih napsala během jediné premenstruační fáze. Byla jsem napojená na zdroj (protože v této fázi nám také roste intuice) a prostě jsem psala, dokud nebylo hotovo. A fáze menstruační nám slouží k dobíjení baterek a spojení se svým vnitřním kompasem. Jdeme správně? Naše schopnost hlubokých vhledů nám tuto informaci vždycky v této fázi dá.
Magnetické "kolečko" cyklické ženy
Pořádáte také menstruační večírky, kam mohou přijít jednotlivci i páry. Jak takové setkání vypadá?
Účastníci se na něm dozvědí, jak fungují čtyři fáze ženského cyklu. Co kdy ženám jde i nejde, jak se ve které fázi cítí, co prožívají. Jaké jsou jejich zesílené fáze a jak je můžou začít využívat pro sebe i pro svoje okolí. Jak si ženy můžou plánovat svůj měsíc, aby se cítily v pohodě a zvládaly všechno, co potřebují. Hodně mluvíme o antikoncepci a hodně mluvíme o premenstruační fázi. Kde se bere fakt, že je pro mnoho žen (i mužů) tak nepříjemná. Kde se berou naše tlaky a stresy, které pak přenášíme na okolí.

A hodně také sdílíme, protože zrovna váš příběh může být naprosto zásadního pro vašeho souseda, protože zažívá totéž, ale nevěděl, že to někdo jiný má taky tak – a že existuje řešení. Některé ženy třeba po vysazení antikoncepce dlouhodobě nemenstruují, ale stydí se o tom mluvit – nicméně je to hodně trápí. Když o tom na kurzu promluví někdo jiný, přidají se a společně hledáme řešení. Vím o ženě, která nemenstruovala více než 11 let a dnes má zdravé a krásné dítě...

Na večírek někteří přicházejí i s obavami nebo mírným despektem. O takových věcech se přece nemluví, ne? Ale když jim rozkryju, že menstruační cyklus na nás má vliv 24 hodin denně, ať jsme ženy nebo muži, a že spousta věcí se dá začít využívat pozitivně, z večírku odchází banda smějících se lidí, kteří po sobě pokřikují věty jako "Zítra jsem day 1!" nebo "Mám já taky PM fázi, když jsem chlap?"

Vím, že cyklické informace jsou informace, které mají schopnost měnit životy lidí... Takže na svůj kurz všechny srdečně zvu. Garantuju, že nikdo neodejde stejný .-).
I takto může vypadat firemní menstruační večírek.
Dana-Sofie Šlancarová
- vystudovala češtinu a angličtinu na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně
- působila jako překladatelka, korektorka, fotografka a novinářka
- založila firmu a nakladatelství OSULE a o něco později také projekt Cyklická žena®
miluje cykličnost a vědomý život - kromě předávání těchto principů také překládá tematickou literaturu a píše vlastní články a knihy (více informací o jejích projektech na www.cyklickazena.cz, www.navodnazeny.cz)
- maminka osmiletého Tobiáše, patří mezi průkopníky unschoolingu v Čechách
- žije v Českých Budějovicích a mezi některé další její vášně patří práce se sny v businessu (je žačkou australské snové koučky Jane Teresy Anderson), pětiprsté botičky a běh



Chtěli byste Danu-Sofii Šlancarovou potkat osobně na Menstruačním večírku? Máte možnost 10. září 2015 od 18:00 v brněnské Bráně k dětem. Podrobnosti najdete zde.


Doporučujeme ještě přečíst:

Žádné komentáře:

Okomentovat