úterý 18. srpna 2015

Voňavé léto budiž pochváleno

Léto milujeme stejně jako vy a těšíme se na něj už od podzimu. Najednou se začne zelenat a pak už je jen krůček k té záplavě barev a vůní! Jak říká známý britský aromaterapeut Jan Kusmirek: „Byli jsme zrozeni, abychom chodili po voňavé zemi.“ Pojďme si to tedy užít. Kdy jindy, než v létě a jak jinak, než s aromaterapií.
Na začátek mám dobrou zprávu pro všechny milovníky přírodních vůní. Z posledních farmaceutických výzkumů, které představila Dr. Kateřina Svoboda na semináři v Centru aromaterapie Nobilis Tilia na Vlčí Hoře, vyplývá, že přírodní éterické oleje zvyšují propustnost pokožky až o 30 procent. V krémech a jiných kosmetických přípravcích zrychlují pronikání účinných látek dvojnásobně! 
Autorka textu Adéla Zrubecká.
Představte si například, že tak důležitá bioaktivní látka pro léto, jakou je vitamin E, vás bude chránit dvakrát rychleji. Anebo bambucké máslo, obsažené v krémech či pleťovém mléku Karité, začne regenerovat vaše kožní buňky po opalování v polovičním čase. A co teprve karoten a Aloe vera v  Obličejovém regeneračním oleji Carotino! Ano, věděli jsme, že to funguje, ale je příjemné si představit, jak rychle, jak přesně, jak dokonale…

Už se těším na ty sladké okamžiky horkého léta, kdy ucítím na rozpálené pokožce chladivé účinky květovévody. Jestliže pouhá voda funguje na pokožku jako ten nejjemnější peeling, pak hydrolát (květová voda) je pravý opak. Hydratuje, regeneruje a chrání. Navíc slouží jako jemný parfém. Moje nejoblíbenější je květová voda z růže damašské, ale stále častěji využívám i léčebné účinky květové vody z levandule. Že voní jako mokré seno? A to není romantické?


Hmyz a jiné letní breberky

I na ně platí aromaterapie. Vždyť ochrana před žravými škůdci a hmyzem je jednou ze základních funkcí, kterou má vonná silice v rostlině. Když se ze silice získá éterický olej, nese si dál tento pro přežití důležitý účinek. Abyste odradili různé létací a lezoucí kamarády z přírody od kobercových náletů, využijte například éterického olejecitronely. 20-30 kapek nařeďte v 50 ml vody ve spreji, silně protřepejte a ihned nastříkejte na oblečení. Před každým novým postřikem směs znovu silně protřepejte. Citronelu můžete použít i na noc do odpařovače či aromalampy. Komáry odpuzuje také máta, lemongras a levandule.

Pro repelentní účinky na pokožku použijte stejný postup do vodního spreje, ale s éterickým olejem levandule. Čistý levandulový olej můžete použít v kapkách na spodní část nohavic u kalhot, boty, případně na tričko před výletem do lesa, abyste od návštěvy odradili klíšťata a mravence. K ošetření hmyzích štípanců jsou vhodné základní éterické olejelevandule a tea tree. Oba oleje se používají neředěné na pokožku a mají silné antiseptické a hojivé účinky. Levandule se úspěšně používá proti svědění po hmyzím štípnutí. Vhodnou synergickou směsí éterických olejů je Univers s využitím právě na tyto účely.

Inhalační tyčinky – pomoc při cestování

Je mnoho dobrých důvodů, proč využívat aromaterapii při cestování. Je účinná, když na vás „něco leze“, zlepšuje náladu, když se vyskytnou nečekané události (což je na cestách téměř neustále), posiluje při únavě. Trávíte-li na dovolené nebo cestou na ni hodně času v autě, máte ideální příležitost posílit své zdraví. Pomocí keramické destičky nebo papírového kapesníčku a vybraného éterického oleje si můžete vytvořit prostředí, jaké potřebujete, ať už si vyberete zacílit na viry a bakterie či na uvolněnou komunikaci. 

Do kapsy si pořiďte Inhalační tyčinku proti stresu a můžete vyrazit. Vlastně by bylo nejlepší pořídit si rovnou celou sadu čtyř inhalačních tyčinek na cesty, protože každý může potřebovat něco jiného. Tatínek, který řídí už šest hodin, rád přijme tyčinku proti únavě, Mařence uleví tyčinka proti nevolnosti a Jeníčkovi tyčinka proti nachlazení uvolní ucpaný nos. A víte, že bylo také prokázáno, že i pouhá inhalace zlepšuje stav vaší pleti? Tak vám přeji nejen zdravé, ale také krásné a voňavé cestování!
Článek byl publikován v magazínu Nákup všemi smysly č. 9

Autor textu: Adéla Zrubecká
                     aromaterapeutka a spolumajitelka společnosti Nobilis Tilia s.r.o.
                     www.nobilis.cz

Doporučujeme ještě přečíst:

Žádné komentáře:

Okomentovat