neděle 23. srpna 2015

Nápady za pár korun: Uklízejte s grapefruitem, pleť hýčkejte mlékem

I když regály v drogeriích přetékají čističi, odstraňovači a přípravky snad úplně na všechno, občas se před koupí další lahvičky vyplatí zapátrat, jestli byste ji jednoduše nemohli nahradit něčím, co máte doma ve spíži nebo ve sklepě.

Opravdu hodně jsme se pobavili u videí na toto téma dostupných na just.net.au. Proto vám přinášíme nejen překlady jednotlivých návodů, ale i další tipy na ekologický úklid a přírodní krášlení.

Čistič koupelen
Potřebujete vyčistit vanu nebo umyvadlo? Místo do drogerie zamiřte do prodejny potravin pro grapefruit. Stačí ho rozkrojit na dvě poloviny, důkladně posolit a takto vyzbrojení se vydat do koupelny. Rozkrojenou částí vyleštěte vybraný povrch. Pak vanu nebo umyvadlo opláchněte a užívejte si čistou a voňavou koupelnu. Podobně účinná, i když podstatně méně vonící, je také směs jedlé sody a octu.

Zdroj: just.net.au
Čistič skla
Grapefruit v hlavní roli v tomto případě střídá citrón, jehož šťávu smíchejte s vodou. Svěže vonícím roztokem pak umyjte okna. Účinný domácí čistič na sklo si můžete namíchat také z octu, lihu, škrobu a teplé vody.

Čistič toalet
Chcete si při úklidu zahrát na malého chemika? Pak nahraďte drahé a většinou zbytečně agresivní čističe toalety jedlou sodou a octem. Autoři videa doporučují obě ingredience smíchat v rozprašovači a aplikovat až poté. Pokud si chcete užít bouřlivou chemickou reakci, rozprašte sodu uvnitř toalety a zalijte ji octem. Bublinky a šumění zaručeny J. Pokud máte jen ocet, vystačíte si i s ním, ideální je nechat ho působit přes noc.


Odstraňovač vodního kamene
Naprostá zhouba pro pračku, myčku i rychlovarnou konvici – tak bývá prezentován vodní kámen. Zbavíte se ho ale velmi snadno, stačí použít kyselinu citronovou. Pračku či myčku vyčistí zhruba 200 gramů, u kávovaru se dávkuje co litr, to lžíce. Na rychlovarnou konvici stačí jedna až dvě lžíce a ve vašem čaji už nebudou plavat kousky usazenin.
Odstraňovač zápachu
Na nepříjemné pachy je specialista jedlá soda. Nasypanou na talířek ji můžete vložit do ledničky, její roztok vás zbaví pachů a usazenin z odpadů, ale i plastových misek na potraviny či kuchyňského prkénka. Soda si poradí také s nevábně vonícími zvířecími pelíšky a toaletami, popelníky, potahy z auta nebo rybářskou výstrojí.

Osvěžovač vzduchu
Nejpřirozeněji svůj domov provoníte éterickým oleji. Nakapat je můžete třeba na malý polštářek či kousek neglazované keramiky. Pro toalety je velmi účinným řešením miska naplněná jedlou sodou pohlcující zápach, do níž podle potřeby přidáte éterický olej.

Leštidlo na boty
Banánová slupka je vděčnou rekvizitou klasických grotesek. Co jí ale dát důstojnou druhou šanci? Její vnitřní částí přetřete boty a své dílo doleštěte k dokonalosti suchým hadříkem. Další variantou, jak se při čištění bot vyhnout chemii, je nanést na obuv směs olivového oleje a citronové šťávy.
Zdroj: just.net.au
Leštidlo na nábytek
Směs citronového džusu a olivového oleje také dokáže trumfnout drahá leštidla na nábytek. Na vybrané kousky domácího inventáře roztok naneste hadříkem. Na závěr ošetřené povrchy otřete a přeleštěte kouskem měkké látky.

Leštidlo na kov
Mouku by v leštidle na kovové povrchy čekal asi málokdo. Když se ale smíchá se solí a octem, získáte překvapivě účinnou pastu. Naneste ji hadříkem na kovový povrch a poté už jen nasucho přeleštěte a máte hotovo.

Nahrubo očištěným nerezovým povrchům vrátí krásu i obyčejný olivový olej. Lesk šperků zase oživí krátká koupel v mýdlové vodě následovaná opláchnutím a důkladným osušením. Tento postup ale nemusí být vhodný pro některé typy drahých kamenů.

Voňavý prostředek na prádlo
Obyčejná jedlá soda má opravdu mnoho využití. Může se stát i součástí domácího pracího prostředku, kdy se do ní vmíchají lístky čerstvé bazalky a směs se nechá dva týdny uzrát. Po odstranění listů se dává půl šálku sody na jednu várku prádla.

Osvědčeným přírodním pracím prostředkem jsou také mýdlové ořechy. Na jednu várku prádla potřebujete podle tvrdosti vody 3 až 5 kousků, lze je používat i opakovaně. Mýdlové ořechy jsou vhodné zejména pro praní barevného prádla, ale i na choulostivé kousky z vlny, hedvábí a funkční textil. Díky jejich přirozenému změkčujícímu účinku nemusíte používat aviváž.
Pleťový krém
Protože se konvenční kosmetika stále častěji objevuje mezi významnými zdroji toxických látek, není od věci vědět, jak se obejít třeba bez pleťového krému. Recept na pěstící koupel připomíná časy, kdy si každý musel vystačit s tím, co našel doma ve spíži. Do připravené lázně nalijte šálek mléka, dva šálky ovesných vloček a trochu medu. Po rozmíchání ingrediencí následuje deseti až dvacetiminutová relaxační koupel.

Pokud vás trápí akné či vyrážky, vyzkoušejte protizánětlivý heřmánek. Dvě hrsti sušených květů přelijte vařící vodou, po patnácti minutách luhování sceďte a odvar přilejte do koupele.

Prostředek na popáleniny
V případě drobných popálenin si vystačíte s poctivým medem nejlépe od známého včelaře, u kterého máte jistotu, že ho ničím „nevylepšuje“. Výbornou první pomoc poskytne také oblíbená rostlina aloe vera podobná kaktusu. Rozříznutý list přiložte na popálené místo a nechte působit.

Úleva při spálení od sluníčka
Že se sluneční paprsky na vaší pleti podepsaly více, než by vám bylo milé? Zabavte v kuchyni okurku, nakrájejte ji na kolečka a přiložte na postižená místa. Chladivou úlevu zařídí také bílý jogurt, podobně působí i obklady z mléka a tvarohu.

Zdroj: just.net.au
Ústní voda
I když je dnes nabídka ústních vod opravdu bohatá, řada z nich na ústní dutinu působí zbytečně agresivně, nemluvě o použitých umělých barvivech a dochucovadlech. Pokud toužíte po svěžím dechu na přírodní způsob, stačí do vroucí vody vložit zhruba pět kousků skořicové kůry nechat pět až deset minut povařit. Vychladlým odvarem vyplachujte ústa asi minutu, nepolykejte.

Velmi účinná je také domácí ústní voda s hřebíčkem. Na dno lahvičky nasypte hřebíček, zalijte alkoholem, přidejte pár kapek citronového éterického oleje, zbytek lahvičky naplňte vodou a nechte dva týdnu luhovat. Další inspiraci pro jednoduchou výrobu domácích krášlidel můžete načerpat třeba na našem kurzu Výroba přírodní kosmetiky.

Repelent proti hmyzu
Po grepfruitu a citronu přichází na řadu pomeranč. Vnitřek vám tentokrát zůstane, potřebujete jen jeho kůru. Její vnitřní částí potřete místa nechráněná oblečením. A komáři i ovádi si musejí nechat zajít chuť. Samozřejmě je vhodné použít kůru z chemicky neošetřeného plodu. Pokud ho nemáte k dispozici, můžete si vyrobit domácí repelent z přírodních éterických olejů či výluhů z rostlin, jejichž vůně hmyz odpuzuje. Repelentními účinky se mohou pochlubit například levandule, šalvěj, rozmarýn nebo hřebíček.
Zdroj: just.net.au
Upozorňujeme že, některé jmenované látky mohou při kontaktu s kůží vyvolat alergické reakce. Je proto vhodné používat ochranné prostředky a před aplikaci na pleť nejdříve na malém kousku kůže otestovat snášenlivost.

Autor textu: Zuzana Klementová

Doporučujeme ještě přečíst:

1 komentář:

  1. Mýdlové ořechy perou úplně stejně jako obyčejná voda. Byl to bohužel omyl.

    OdpovědětVymazat